Home Forums Articles How To's FAQ Register
Go Back   Xoutpost.com > BMW SAV Forums > X5 (E53) Forum
Fluid Motor Union
User Name
Password
Member List Premier Membership Search Today's Posts Mark Forums Read

Xoutpost server transfer and maintenance is occurring....
Xoutpost is currently undergoing a planned server migration.... stay tuned for new developments.... sincerely, the management


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #21  
Old 06-02-2019, 12:26 AM
Member
 
Join Date: May 2019
Location: Orion Arm
Posts: 104
X5M-ISH is on a distinguished road
Stupid question: the truck has oil in it? Oil pressure is good? VANOS needs oil pressure to function. There is also a possibility that you damaged that particular VANOS when you removed it. Such as it was ‘just’ worn out enough that when you pulled it out that was enough to work it out of spec.
Reply With Quote

Sponsored Links

  #22  
Old 06-02-2019, 10:40 AM
Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: Columbus, Ohio
Posts: 523
Purplefade is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by X5M-ISH View Post
Stupid question: the truck has oil in it? Oil pressure is good? VANOS needs oil pressure to function. There is also a possibility that you damaged that particular VANOS when you removed it. Such as it was ‘just’ worn out enough that when you pulled it out that was enough to work it out of spec.


I thought that also, maybe it just gave up the ghost so I tried swapping the intake for the exhaust solenoid and then even went as far as swapping bank 1 for bank 2.

Had a had a bad solenoid I would have expected my issue to follow the bad part, but it did not. Everything I have done has resulted in me working myself in a full circle right back to the original exhaust Vanos 2 error.

Having looked at everything multiple times now I am starting to think that I need to go back to the timing and start over there. I wouldn’t think it was possible but I’m special... so maybe with my luck I got it 180 out or something.
Reply With Quote
  #23  
Old 06-02-2019, 11:15 AM
Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: Columbus, Ohio
Posts: 523
Purplefade is on a distinguished road
Sunday morning update - strangest thing happened:


- Turned the key
- Truck starts
- Idles rough for about 15/20 seconds and then sets in to a nice, smooth idle, no miss and no SES light


- BUT I can't touch the throttle, the instant I touch the throttle it acts like it wants to die
(But as soon as I lift my foot it sets right back in to a nice, smooth idle and still no SES)



- And I still have active code 2A89 DME: Exhaust Vanos 2 (But no SES??)
Reply With Quote
  #24  
Old 06-02-2019, 12:05 PM
X5only's Avatar
Premier Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Bellevue, WA
Posts: 989
X5only is on a distinguished road
See post 42. I'm not saying that's definitely your issue, but need to consider it carefully as the error code is the same as what you're consistently getting now - 2A89, and engine goes into limp mode when accelerated above idle.

https://xoutpost.com/bmw-sav-forums/...isfires-5.html

Had below CEL- Rough idle, car would go into Limp mode when motor under moderate load.

- 2A89: CDKAMWS2: outlet/exhaust vanos 2: camshaft adjustment has not reached retard/late position (Signal or value below threshold)
- 2A84: CDKENWS2: intake/inlet vanos 2: Limit stop adaptations out of valid range (Signal or value below threshold)

Tired but did not correct issue
- Swapped all vanos solenoid with known working ones bank 1 and 2
- DME Ram Backup via toolset32
- Swapped CPS sensors with known working ones bank 1 and 2

Issue Solved
- CAMS needed to be re-timed - BMW Tool needed (Possible out of alignment from prior shop doing valve stem seals)
__________________
'05 E53 X5 4.4i, '97 E39 528, '07 E92 335i, '16 F86 X6M.

Last edited by X5only; 06-02-2019 at 02:10 PM.
Reply With Quote
  #25  
Old 06-02-2019, 12:09 PM
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: NYC
Posts: 4,735
SlickGT1 is on a distinguished road
I don’t know why no one mentioned this yet. Or maybe I missed it. But disconnect the maf. And try again.

I’m more inclined to say you have a vacuum leak by the way.
__________________
2006 4.8is, Black on White.

"The older we grow the greater becomes our wonder at how much ignorance one can contain without bursting one's clothes." - Mark Twain

Unlock OBC post 5
Reply With Quote
  #26  
Old 06-02-2019, 12:13 PM
X5only's Avatar
Premier Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Bellevue, WA
Posts: 989
X5only is on a distinguished road
Yes, he already mentioned that in his first post "NOTE – unplugging the MAF it idles “better”, marginally, but I still have the misfire codes."

May be he should also clean it with CRC MAF cleaner? And do a smoke test to verify engine is sealed properly.
__________________
'05 E53 X5 4.4i, '97 E39 528, '07 E92 335i, '16 F86 X6M.

Last edited by X5only; 06-02-2019 at 12:18 PM.
Reply With Quote
  #27  
Old 06-02-2019, 12:25 PM
Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: Columbus, Ohio
Posts: 523
Purplefade is on a distinguished road
I do have some CRC MAF cleaner, bought it specifically for this job!

Not a bad idea, going to pull MAF and clean and retest. Then I think I am going to pull and clean the Vanos solenoids just to be anal retentive... and retest.

Considered smoke testing for vacuum leak... but I really didn’t touch anything but the vc gaskets... for the most part.
Reply With Quote
  #28  
Old 06-05-2019, 10:36 PM
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: NYC
Posts: 4,735
SlickGT1 is on a distinguished road
any updates?
__________________
2006 4.8is, Black on White.

"The older we grow the greater becomes our wonder at how much ignorance one can contain without bursting one's clothes." - Mark Twain

Unlock OBC post 5
Reply With Quote
  #29  
Old 06-06-2019, 07:11 AM
Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: Columbus, Ohio
Posts: 523
Purplefade is on a distinguished road
Pulled the MAF and both Vanos in Bank 2 and cleaned them thoroughly, reinstalled and no change.

I have it scheduled to go over to my Indy on Monday if I don’t have it running this weekend.

He suggested as did I find a handful of posts online that it may need a DME Ram Backup to reset it that sitting with the battery disconnected for so long may have caused it to don”weird things”...

I started a thread last night about DME Ram
Backup, I have INPA running with Tools 32 but I am unable to find the correct .grp files to access my DME.. or I would totally give it a shot.
Reply With Quote
  #30  
Old 06-07-2019, 11:37 PM
Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: Columbus, Ohio
Posts: 523
Purplefade is on a distinguished road
I will be damned!


I pulled the valve covers and the intake cam on bank 2 is retarded - its is not the exhaust cam that is advanced. I can only assume that it takes its base reading from the cam and therefore thinks the intake cam is right, making the exhaust advanced.


Anyway, I have it apart and have verified timing on both banks, bank 1 was spot on and bank 2, exhaust was spot on and intake was retarded...


I realize its 80nm\59 ft lbs, but how hard should I have to wrench on that cam bolt to break it loose?
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





All times are GMT -4. The time now is 10:29 PM.
vBulletin, Copyright 2019, Jelsoft Enterprises Ltd. SEO by vBSEO 3.6.0
© 2017 Xoutpost.com. All rights reserved. Xoutpost.com is a private enthusiast site not associated with BMW AG.
The BMW name, marks, M stripe logo, and Roundel logo as well as X3, X5 and X6 designations used in the pages of this Web Site are the property of BMW AG.
This web site is not sponsored or affiliated in any way with BMW AG or any of its subsidiaries.