Home Forums Articles How To's FAQ Register
Go Back   Xoutpost.com > BMW SAV Forums > X5 (E53) Forum
Bimmer Tool Rental
User Name
Password
Member List Premier Membership Search Today's Posts Mark Forums Read

Xoutpost server transfer and maintenance is occurring....
Xoutpost is currently undergoing a planned server migration.... stay tuned for new developments.... sincerely, the management


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 06-21-2019, 04:38 PM
Member
 
Join Date: Jul 2018
Location: Brooklyn
Posts: 11
Nice540bro is on a distinguished road
X5 4.6is Dies After Start Up

Car basically dies after start up, doesnít happen itís a cold start only when the car is warmed up. I was thinking fuel pump or vacuum leak but wouldnít vacuum leak trigger a check engine light? Fuel filter was replaced about 8 months ago so I donít think thatís it.Heres a link to the video of the issue. https://m.youtube.com/watch?v=TOK7bDINClM Also, does anybody know how to open a door that wonít open from the inside or outside, the door handle cable thing must of broke so the door wonít open.
Reply With Quote

Sponsored Links

  #2  
Old 06-21-2019, 05:34 PM
andrewwynn's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2015
Location: Racine, WI
Posts: 4,432
andrewwynn is on a distinguished road
Vapor lock is not something that happens on modern cars. You need to check fuel pressure to determine if fuel pump is supplying pressure.

Your gauge is high enough it's not a siphon jet thing unless also the gauge is reading high (this recently happened to me).

Starts and stalls is a symptom of the IVM. (integrated voltage module).
__________________
E53 / M54 2001 3.0i gas LHD (pair of them: his & her)
Reply With Quote
  #3  
Old 06-21-2019, 07:30 PM
Member
 
Join Date: Jul 2018
Location: Brooklyn
Posts: 11
Nice540bro is on a distinguished road
Thanks for the reply, as for the module your talking about, I donít think mine has it, only the 04 and up models have it.
Reply With Quote
  #4  
Old 06-21-2019, 09:30 PM
andrewwynn's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2015
Location: Racine, WI
Posts: 4,432
andrewwynn is on a distinguished road
When my car behaved like that it was the cam position sensor.


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
__________________
E53 / M54 2001 3.0i gas LHD (pair of them: his & her)
Reply With Quote
  #5  
Old 06-24-2019, 03:17 PM
740ilDuke's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: Greenville, NC
Posts: 396
740ilDuke is on a distinguished road
Mine does this too sometimes when warm. I have to give it gas to keep it going then it levels out. Unsure if fuel filter was changed. Replaced the DMTL pump. However, mine is supercharged and prior to rebuilding the blower it was spritzing oil into the intake, not sure if the issues are related.
__________________
740iLDUKE
01' DINAN 7 S62 Swap - Stratus Grau
(1587 produced in SG 440)
02' 4.6is DINAN X5 S2 Supercharged
833/3258 produced | 1/27 Dinan X5's
Greenville, NC
Reply With Quote
  #6  
Old 06-24-2019, 09:13 PM
Member
 
Join Date: Jul 2018
Location: Brooklyn
Posts: 11
Nice540bro is on a distinguished road
Wouldnít that pump cause a check engine light, Iím leaning towards vacuum leak or a bad fuel pump, my fuel filter is only 8 months old so I donít think thatís the culprit. Also when I come to a stop, my rpms decrease like the car wants to stall but when the AC is on it doesnít do it.
Reply With Quote
  #7  
Old 06-24-2019, 09:27 PM
Member
 
Join Date: Apr 2015
Location: Sacramento
Posts: 138
stiubhartach is on a distinguished road
A vacuum leak with throw an error code/light.

If it's not showing a check engine light and there are no codes, then it's a physical problem like low pressure from a failing fuel pump.


Mine showed the same symptom and I tracked it down to a leaking fuel hose inside the tank where it attached to the pump.

Check the fuel pressure and the bleed down rate after the engine is off. It should hold pressure for a bit.


https://xoutpost.com/bmw-sav-forums/...leaking-2.html
__________________
2005 X5 4.4i SterlingGrau, Sport Package, DSP
Build 3/12/2005



Reply With Quote
  #8  
Old 06-24-2019, 11:58 PM
Member
 
Join Date: Jul 2018
Location: Brooklyn
Posts: 11
Nice540bro is on a distinguished road
Will do, thanks for the assistance guys.
Reply With Quote
  #9  
Old 06-25-2019, 09:09 AM
Roy32's Avatar
Member
 
Join Date: May 2017
Location: North NJ
Posts: 13
Roy32 is on a distinguished road
Mine also does this after it's warmed up. It won't catch itself coming down to idle speed very well unless the AC is on, which bumps up the idle speed by about 50 rpm and it really seems to help. It feels like a vacuum leak issue to me, but i'm in the same boat where I'm not throwing any air/fuel codes, or any codes for that matter. I too will eventually test the fuel pressure.
__________________
02 4.6is
Reply With Quote
  #10  
Old 06-25-2019, 09:50 AM
andrewwynn's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2015
Location: Racine, WI
Posts: 4,432
andrewwynn is on a distinguished road
Do you guys have idle control valve? Could be dirty or faulty.

Engine will run higher RPM when cold would explain why problem is only when warm.

I used foxwell nt510 to set my idle up 25-50 just to make it run smoother at red lights.
__________________
E53 / M54 2001 3.0i gas LHD (pair of them: his & her)
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





All times are GMT -4. The time now is 12:22 PM.
vBulletin, Copyright 2019, Jelsoft Enterprises Ltd. SEO by vBSEO 3.6.0
© 2017 Xoutpost.com. All rights reserved. Xoutpost.com is a private enthusiast site not associated with BMW AG.
The BMW name, marks, M stripe logo, and Roundel logo as well as X3, X5 and X6 designations used in the pages of this Web Site are the property of BMW AG.
This web site is not sponsored or affiliated in any way with BMW AG or any of its subsidiaries.