Home Forums Articles How To's FAQ Register
Go Back   Xoutpost.com > BMW SAV Forums > X5 (E53) Forum
Arnott
User Name
Password
Member List Premier Membership Search Today's Posts Mark Forums Read

Xoutpost server transfer and maintenance is occurring....
Xoutpost is currently undergoing a planned server migration.... stay tuned for new developments.... sincerely, the management


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-01-2019, 07:16 PM
Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: X5world
Posts: 131
tomsawyer is on a distinguished road
P0103 Running Very Rough

Hey Everyone, I have a 05 X5 4.4i w/ 97k. Last weeks, for 3 days, the truck was running rough Ė uneven idle, randomly shuts off and then out of nowhere, the engine would rev between 2k & 3K. One time, I was at a red light, foot on brake, truck in drive. The engine was by itself revving and then revved to 3k which jumped the truck forward (sudden acceleration). Luckily, I slammed the brakes & avoided hitting the car in front of me. No CEL for these 3 days.
On the 4th day, CEL finally comes on. Truck is still running rough. I run up to AutoZone and the codes show P0103 & P0507. The P0103 is the MAF. And the CEL stayed on for a couple of days.
I didnít drive the truck yesterday. Today I drive it, still running rough, still randomly shutting off, still revving up and down, no CEL.
I already purchased the MAF and Iíll install it tomorrow. Just asking, why would the CEL not originally come on when the truck was running so rough and why do you think it didnít come on today. Also, is there anything besides the MAF that I should be worrying about or do you recommend I check or replace?
Thanks to all who answer.
__________________
2005 X5 4.4i N62 86k Original Owner
Reply With Quote

Sponsored Links

  #2  
Old 08-01-2019, 08:16 PM
upallnight's Avatar
Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: Cook County
Posts: 6,377
upallnight is on a distinguished road
Before replacing parts you could have scan it with a scanner that can provide live data. You could see how many G/S the MAF is sending to the DME. This way you will know if it is the MAF.
__________________
2006 Infiniti G35
2001 BMW 3.0I E53 X5 Build date 08/2000
Lotus Europa 1970 Destroyed by fire
Lotus Europa 1970 S2 Renault Powered
Lotus Type 52 1970 Twincam Webers Powered
PORSCHE 911 Targa 1982 The Garage Queen
Audi Avant donated to Kars for Kids
BMW 525IT Sold
Audi 4000CS Quattro Sold
Jensen Healey Lotus Powered Sold
Opel 1900 Sold
Triumph Spitfire 1971 Sold
Triumph Spitfire 1968 Sold
Plymouth "Cuda" 340 Six pack SOLD
Reply With Quote
  #3  
Old 08-03-2019, 05:44 AM
Member
 
Join Date: Jan 2012
Location: Melbourne, Australia
Posts: 32
percodan is on a distinguished road
I previously had an 06 750i with the same engine as yours - and had the same problem. It turned out to be a hidden crack in the intake elbow that was letting air in after the MAF and surging/stalling the engine while it tried to compensate.
__________________
03/2002 4.4i sports titan silver
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





All times are GMT -4. The time now is 09:26 AM.
vBulletin, Copyright 2019, Jelsoft Enterprises Ltd. SEO by vBSEO 3.6.0
© 2017 Xoutpost.com. All rights reserved. Xoutpost.com is a private enthusiast site not associated with BMW AG.
The BMW name, marks, M stripe logo, and Roundel logo as well as X3, X5 and X6 designations used in the pages of this Web Site are the property of BMW AG.
This web site is not sponsored or affiliated in any way with BMW AG or any of its subsidiaries.