Home Forums Articles How To's FAQ Register
Go Back   Xoutpost.com > BMW SAV Forums > X5 (E53) Forum
Arnott
User Name
Password
Member List Premier Membership Search Today's Posts Mark Forums Read

Xoutpost server transfer and maintenance is occurring....
Xoutpost is currently undergoing a planned server migration.... stay tuned for new developments.... sincerely, the management


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-06-2019, 11:20 PM
Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Hamilton, Ontario
Posts: 20
Mark1998 is on a distinguished road
Trifecta lights and inaccurate speedo

I have read many threads on this but I think mine is a bit different. The vehicle runs fine other than no abs / 4x4/ dcs. I have code149-can wheel speed sensor and 5e32-transverse acceleration signal . I read the codes with a MaxiDiag eu702.The other weird problem is the speedo is reading approximately half of the actual speed. I did replace the left rear abs sensor with no luck.
Not sure what my next step should be. My code reader does not show live data. Do I need a better diagnostic tool?
Any help/ suggestions would be greatly appreciated
Reply With Quote

Sponsored Links

  #2  
Old 12-06-2019, 11:21 PM
Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Hamilton, Ontario
Posts: 20
Mark1998 is on a distinguished road
Sorry , 2006 x5, 3.0 l, 232,000 km
Reply With Quote
  #3  
Old 12-06-2019, 11:31 PM
andrewwynn's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2015
Location: Racine, WI
Posts: 6,446
andrewwynn is on a distinguished road
Read all your wheel speeds realtime. Abs requires all spees but also the use and transverse accelerometers.

If your scanner can't read those things, I suggest foxwell 510 or 520.
__________________
E53 / M54 2001 3.0i gas LHD (pair of them: his & her)
Reply With Quote
  #4  
Old 12-07-2019, 12:18 AM
Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Hamilton, Ontario
Posts: 20
Mark1998 is on a distinguished road
Thank you for the quick reply. I will look into getting a Foxwell unit.

still planning on getting a Foxwell, it is close to $300 to get one in Canada, hopefully after the holidays
__________________
Mark
2006 X5, 3.0 L
232,000 km

Last edited by Mark1998; 12-19-2019 at 06:39 PM. Reason: Update
Reply With Quote
  #5  
Old 12-19-2019, 05:03 PM
TriX5's Avatar
Premier Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Maryland
Posts: 1,349
TriX5 is on a distinguished road
I had trifecta and no speed. Had the ABS module repaired and all is well. (repair service found on ebay)
__________________
2003 4.4i black ext./black int./black headliner (kid's runabout)
2009 E70 35d, black ext./black int./black headliner (grocery-getter and general runabout, 2b4sale soon)
2006 4.8iS Le Mans blue/cream int./black headliner, SOLD in 2012 sadly...

Hmmmm, love those black headliners!

Other hardware:
2005 Tundra crew cab, weekend hauler. Sold
2015 Cayenne S (wife's new DD and definitely wroooommmmm)
2016 Tundra 1794 edition crew cab, luxo hauler
Reply With Quote
  #6  
Old 12-19-2019, 06:10 PM
Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Hamilton, Ontario
Posts: 20
Mark1998 is on a distinguished road
Thank you, which vendor did you use for the rebuild?
__________________
Mark
2006 X5, 3.0 L
232,000 km
Reply With Quote
  #7  
Old 12-19-2019, 07:00 PM
TriX5's Avatar
Premier Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Maryland
Posts: 1,349
TriX5 is on a distinguished road
PM'd you.
__________________
2003 4.4i black ext./black int./black headliner (kid's runabout)
2009 E70 35d, black ext./black int./black headliner (grocery-getter and general runabout, 2b4sale soon)
2006 4.8iS Le Mans blue/cream int./black headliner, SOLD in 2012 sadly...

Hmmmm, love those black headliners!

Other hardware:
2005 Tundra crew cab, weekend hauler. Sold
2015 Cayenne S (wife's new DD and definitely wroooommmmm)
2016 Tundra 1794 edition crew cab, luxo hauler
Reply With Quote
  #8  
Old 01-09-2020, 07:49 PM
Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Hamilton, Ontario
Posts: 20
Mark1998 is on a distinguished road
Update on speedo, today I unlocked my cluster in conjunction with my code reader to see how they compared for actual speed. The cluster showed 33 km/ hour, the code reader was 53 km/ hour? Do I have a issue with my cluster on top of the trifecta problem? On a side note my battery was at 13.5 volts running then went down to 12.1 volts a few minutes after I shut off the engine.
__________________
Mark
2006 X5, 3.0 L
232,000 km
Reply With Quote
  #9  
Old 01-09-2020, 11:31 PM
Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Hamilton, Ontario
Posts: 20
Mark1998 is on a distinguished road
I also have a new code 5e5c , dds- button fault
__________________
Mark
2006 X5, 3.0 L
232,000 km
Reply With Quote
  #10  
Old 01-10-2020, 01:09 AM
Member
 
Join Date: Jul 2016
Location: Menlo Park, CA
Posts: 1,409
Fifty150hs is on a distinguished road
Sounds like you have a dying alternator. Running you should be seeing 13.9 to 14.3 volts. Off you should be seeing 12.3. Insufficient power on these trucks causes all kinds of gremlins. You can take your alternator to most parts stores and they will usually test it for free. It won't hurt to take your battery and have it load tested. You could have two issues going.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





All times are GMT -4. The time now is 05:03 PM.
vBulletin, Copyright 2020, Jelsoft Enterprises Ltd. SEO by vBSEO 3.6.0
2017 Xoutpost.com. All rights reserved. Xoutpost.com is a private enthusiast site not associated with BMW AG.
The BMW name, marks, M stripe logo, and Roundel logo as well as X3, X5 and X6 designations used in the pages of this Web Site are the property of BMW AG.
This web site is not sponsored or affiliated in any way with BMW AG or any of its subsidiaries.