Home Forums Articles How To's FAQ Register
Go Back   Xoutpost.com > BMW SAV Forums > X5 (E53) Forum
Fluid Motor Union
User Name
Password
Member List Premier Membership Search Today's Posts Mark Forums Read

Xoutpost server transfer and maintenance is occurring....
Xoutpost is currently undergoing a planned server migration.... stay tuned for new developments.... sincerely, the management


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-30-2023, 11:03 PM
Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: Calgary, Canada
Posts: 2,178
Clockwork is on a distinguished road
Blower Motor Controls bad? Blower Motor & FSR Replaced before.

***EDIT***
its the fan motor, again

Hi Guys.
I had my blower motor replaced with an OE part about 30 k kms ago. I have replaced Final Stage Resistors twice (when fan speed was not adjusting from controls yet air was still coming from system.
NOW I have a new issue.
None of the speeds work on the control panel. But the control panel lights up as normal and all buttons work, as normal and the speed goes up and down...but no fan motion occurs
I checked fuses 34,48 (A/C but just to be sure) & 64. All work.

I was removing the HVAC control unit from dashboard and when I removed the 3 wire black harness then big blue and nothing strange happened but when i unplugged the 8(ish) wire Black harness from the HVAC controller, the rear seats fans came on at mid speed, even tho their separate rear controls were set to off. Makes me wonder if there is a short or something wrong with HVAC controller

Has anyone had this hapen before during their repair and if so was it just a new HVAC control panel was required?
I'm realllllly hoping its not a Blower Motor that is required again.

Thanks for your time.
__________________
I swear, my cars are like a girlfriend.
Sometimes its a rough ride, sometimes its smooth motorin'.
Sometimes she doesnt like how i treat her and sometimes i dont like how she behaves.
BUT at the end of the day, she loves it when I am inside her.

_______________________
'91 850i
'05 X5 4.4i
'09 Clubman S

Last edited by Clockwork; 05-03-2023 at 11:17 AM.
Reply With Quote

Sponsored Links

  #2  
Old 05-01-2023, 01:10 AM
andrewwynn's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2015
Location: Racine, WI
Posts: 10,539
andrewwynn will become famous soon enough
There are pins you can short on the hedgehog connector to jump start the blower to confirm it's functional. One of the few things I prefer on the e70 (my current car) is the change of the ludicrous blower location!

FYI I have it on very good authority you can change e53 blower though the radio opening in the dash.
__________________
2011 E70 ē N55 (me)
2012 E70 ē N63 (wife)
Reply With Quote
  #3  
Old 05-01-2023, 08:55 AM
Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: Calgary, Canada
Posts: 2,178
Clockwork is on a distinguished road
Thanks for the reply.
I have heard, in the far past, too about being to pull the blower motor through the radio hole, if you have NAV (I don't).
And as for shorting the pins on the FSR, that's interesting.
I was gonna see if I could use INPA or DIS5.7 or Rheingold to see if I could trigger the blower motor too before anything serious gets repaired.
I was thinking of running to pick-n-pull to grab an HVAC controller from a 2005 4.8 (if this piece is still there) as a QUICK and hopefully cheap part swap (which I generally hate to throw parts at a problem).
I will look for the pins to short too, in case I can't activate the blower motor by computer.

Sent from my Pixel 6 using Tapatalk
__________________
I swear, my cars are like a girlfriend.
Sometimes its a rough ride, sometimes its smooth motorin'.
Sometimes she doesnt like how i treat her and sometimes i dont like how she behaves.
BUT at the end of the day, she loves it when I am inside her.

_______________________
'91 850i
'05 X5 4.4i
'09 Clubman S
Reply With Quote
  #4  
Old 05-01-2023, 09:22 AM
Premier Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: La Vista, NE
Posts: 261
ajacks8 is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by Clockwork View Post
Thanks for the reply.
I have heard, in the far past, too about being to pull the blower motor through the radio hole, if you have NAV (I don't).
And as for shorting the pins on the FSR, that's interesting.
I was gonna see if I could use INPA or DIS5.7 or Rheingold to see if I could trigger the blower motor too before anything serious gets repaired.
I was thinking of running to pick-n-pull to grab an HVAC controller from a 2005 4.8 (if this piece is still there) as a QUICK and hopefully cheap part swap (which I generally hate to throw parts at a problem).
I will look for the pins to short too, in case I can't activate the blower motor by computer.

Sent from my Pixel 6 using Tapatalk

Sorry for your blower woes, Clockwork. Thankfully, I have not had to deal with blowers on 3 e53ís, but HAD to ask if 2005 4.8is in the nearby U-Pull-It happens to be imola red? My mirror cap had a whole bunch of paint just flake off the top edge this month, completely unprovoked! Iíve since scoured the marketplace and cannot find a replacement driverís mirror cap! IF you were hitting that parts vehicle for HVAC stuff and IF itís redÖI would LOVE to know! Sorry for random intrusion to your thread! Thanks, and good luck on that blower!
Reply With Quote
  #5  
Old 05-01-2023, 09:51 AM
Member
 
Join Date: Jan 2013
Location: Finland
Posts: 1,350
Clavurion is on a distinguished road
When you say none of the speeds work on the control panel, is the panel display not changing the settings or it seems to be but the blower is doing nothing?

On final stage verify voltage (pin 2) and solid ground (pin 4). Then for test purposes you can short voltage and ground to blower motor.
*Pin 2 red/blue - Pin 5 red/green
*Pin 4 brown - Pin 1 black/green

https://bmwteka.com/wds/en/e53/d5f2388a

I once had a problem with blower which was caused by poor wire contact on final stage on the PWM control wire (pin 3) from IHKA to final stage. Cured by cleaning and some contact paste.
__________________
E39 530dA -02 M-Sport Messing metallic
E53 X5 3.0dA -06 Sport Stratus grey
Reply With Quote
  #6  
Old 05-01-2023, 10:40 AM
Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: Calgary, Canada
Posts: 2,178
Clockwork is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by ajacks8 View Post
Sorry for your blower woes, Clockwork. Thankfully, I have not had to deal with blowers on 3 e53ís, but HAD to ask if 2005 4.8is in the nearby U-Pull-It happens to be imola red? My mirror cap had a whole bunch of paint just flake off the top edge this month, completely unprovoked! Iíve since scoured the marketplace and cannot find a replacement driverís mirror cap! IF you were hitting that parts vehicle for HVAC stuff and IF itís redÖI would LOVE to know! Sorry for random intrusion to your thread! Thanks, and good luck on that blower!
it is a black vehicle, unfortunately.
May be wasier to get yours painted OR wrapped!
__________________
I swear, my cars are like a girlfriend.
Sometimes its a rough ride, sometimes its smooth motorin'.
Sometimes she doesnt like how i treat her and sometimes i dont like how she behaves.
BUT at the end of the day, she loves it when I am inside her.

_______________________
'91 850i
'05 X5 4.4i
'09 Clubman S
Reply With Quote
  #7  
Old 05-01-2023, 10:42 AM
Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: Calgary, Canada
Posts: 2,178
Clockwork is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by Clavurion View Post
When you say none of the speeds work on the control panel, is the panel display not changing the settings or it seems to be but the blower is doing nothing?

On final stage verify voltage (pin 2) and solid ground (pin 4). Then for test purposes you can short voltage and ground to blower motor.
*Pin 2 red/blue - Pin 5 red/green
*Pin 4 brown - Pin 1 black/green

https://bmwteka.com/wds/en/e53/d5f2388a

I once had a problem with blower which was caused by poor wire contact on final stage on the PWM control wire (pin 3) from IHKA to final stage. Cured by cleaning and some contact paste.
great question!
The control panel lights up as normal and all buttons work, as normal and the speed goes up and down...but no fan motion occurs
__________________
I swear, my cars are like a girlfriend.
Sometimes its a rough ride, sometimes its smooth motorin'.
Sometimes she doesnt like how i treat her and sometimes i dont like how she behaves.
BUT at the end of the day, she loves it when I am inside her.

_______________________
'91 850i
'05 X5 4.4i
'09 Clubman S
Reply With Quote
  #8  
Old 05-01-2023, 10:46 AM
Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: Calgary, Canada
Posts: 2,178
Clockwork is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by Clavurion View Post

On final stage verify voltage (pin 2) and solid ground (pin 4).
Then for test purposes you can short voltage and ground to blower motor.
*Pin 2 red/blue - Pin 5 red/green
*Pin 4 brown - Pin 1 black/green

https://bmwteka.com/wds/en/e53/d5f2388a

I once had a problem with blower which was caused by poor wire contact on final stage on the PWM control wire (pin 3) from IHKA to final stage. Cured by cleaning and some contact paste.
Thanks VERY MUCH for this info. I'll try this tonight, for sure! Cheers.
__________________
I swear, my cars are like a girlfriend.
Sometimes its a rough ride, sometimes its smooth motorin'.
Sometimes she doesnt like how i treat her and sometimes i dont like how she behaves.
BUT at the end of the day, she loves it when I am inside her.

_______________________
'91 850i
'05 X5 4.4i
'09 Clubman S
Reply With Quote
  #9  
Old 05-01-2023, 11:04 AM
Premier Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: La Vista, NE
Posts: 261
ajacks8 is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by Clockwork View Post
it is a black vehicle, unfortunately.
May be wasier to get yours painted OR wrapped!

Probably. Thanks for response!


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #10  
Old 05-01-2023, 02:20 PM
Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: Calgary, Canada
Posts: 2,178
Clockwork is on a distinguished road
nuts, well its not a problem with the HVAC controls. I just ran to a pick-n-pull and grabbed the same controls only to connect it (after a good cleaning) to get same result. everything LOOKS like its working but no fan at all.
From what I've read, it seems the FSR dies and leaves the fan speed with on (one constant speed) or off.
Has anyone had a FSR die where it left the fan with no speed (like it was off)??
I'll jumper the pins tonight when i have time.
I, luckily, have a spare OE FSR, should I get that lucky and just need to replace that.
Thanks all
__________________
I swear, my cars are like a girlfriend.
Sometimes its a rough ride, sometimes its smooth motorin'.
Sometimes she doesnt like how i treat her and sometimes i dont like how she behaves.
BUT at the end of the day, she loves it when I am inside her.

_______________________
'91 850i
'05 X5 4.4i
'09 Clubman S

Last edited by Clockwork; 05-01-2023 at 02:40 PM.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





All times are GMT -4. The time now is 02:34 AM.
vBulletin, Copyright 2023, Jelsoft Enterprises Ltd. SEO by vBSEO 3.6.0
© 2017 Xoutpost.com. All rights reserved. Xoutpost.com is a private enthusiast site not associated with BMW AG.
The BMW name, marks, M stripe logo, and Roundel logo as well as X3, X5 and X6 designations used in the pages of this Web Site are the property of BMW AG.
This web site is not sponsored or affiliated in any way with BMW AG or any of its subsidiaries.