Home Forums Articles How To's FAQ Register
Go Back   Xoutpost.com > BMW SAV Forums > X5 (E53) Forum
Fluid Motor Union
User Name
Password
Member List Premier Membership Search Today's Posts Mark Forums Read

Xoutpost server transfer and maintenance is occurring....
Xoutpost is currently undergoing a planned server migration.... stay tuned for new developments.... sincerely, the management


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-14-2024, 08:56 PM
Member
 
Join Date: Jul 2017
Location: Austin, TX
Posts: 75
jeffmiller is on a distinguished road
Xenon headlight not working with new bulbs

Vehicle: 2006 X5 3.0i

Headlights: Bi-xenon adaptive

Issue: Low beam on driver's side (left) went out, replaced with two different D2S bulbs from two different brands (both known-good). Headlight will still not work. Turn signal works fine. High beams work when I pull stalk, but not when I push. Message on dash: "Check Low Beam Lights"

Some searching on here and YouTube shows others that have had similar probs.

Not sure where to start though. Bad headlight assembly? AHM module? LCM module? How do I start diagnosing this?
__________________
  • '81 e21 323i (sold)
  • '06 e53 X5 3.0i 6MT
Reply With Quote

Sponsored Links

  #2  
Old 03-14-2024, 11:03 PM
Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: Saskatchewan Canada
Posts: 2,074
80stech is on a distinguished road
There might be some confusion from how the lights are named. Is it the inner light that isn't working??
__________________
1988 325is (purchased new) sold
2004 X5 3.0 2005 X3 2.5
2008 X5 3.0 (new to me)
Reply With Quote
  #3  
Old 03-15-2024, 07:42 AM
EODguy's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2018
Location: Saudi Arabia/Philippines/USA
Posts: 3,852
EODguy is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by jeffmiller View Post
Vehicle: 2006 X5 3.0i



Headlights: Bi-xenon adaptive



Issue: Low beam on driver's side (left) went out, replaced with two different D2S bulbs from two different brands (both known-good). Headlight will still not work. Turn signal works fine. High beams work when I pull stalk, but not when I push. Message on dash: "Check Low Beam Lights"



Some searching on here and YouTube shows others that have had similar probs.



Not sure where to start though. Bad headlight assembly? AHM module? LCM module? How do I start diagnosing this?
LCM is a possibility for sure, but can you verify that the left front sode marker is working? I've had the same issue and once I replaced the side marker light the headlight issue still happened but much less frequently...

I don't know if there is a grounding problem that causes one or the other but it's a cheap possibility so don't overlook it.

Sent from Embassy network using Tapatalk
__________________
"When the Team Chief said.... You're trapped in a hole with nothing but a goat and a slinky, what do you do? Stubby said, I'm not sure but it won't end well for the goat...." ~(Overheard) Last day, Phase 3, Q Course
Reply With Quote
  #4  
Old 03-15-2024, 02:35 PM
Member
 
Join Date: Jul 2017
Location: Austin, TX
Posts: 75
jeffmiller is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by 80stech View Post
There might be some confusion from how the lights are named. Is it the inner light that isn't working??
Yes the inner light. And the turn signal is indeed working.

Also wonder if a ballast issue.
__________________
  • '81 e21 323i (sold)
  • '06 e53 X5 3.0i 6MT
Reply With Quote
  #5  
Old 03-15-2024, 03:00 PM
Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: Saskatchewan Canada
Posts: 2,074
80stech is on a distinguished road
ASFAIK with Xenon headlights the Xenon bulb (outer light) does both high and low beam, the inner light which normally would be low beam is a non xenon running light. Unless yours are different and bi-Xenon means both are Xenon ?? Anyway you might be replacing the wrong bulb??
__________________
1988 325is (purchased new) sold
2004 X5 3.0 2005 X3 2.5
2008 X5 3.0 (new to me)
Reply With Quote
  #6  
Old 03-15-2024, 03:47 PM
Member
 
Join Date: Jul 2017
Location: Austin, TX
Posts: 75
jeffmiller is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by 80stech View Post
ASFAIK with Xenon headlights the Xenon bulb (outer light) does both high and low beam, the inner light which normally would be low beam is a non xenon running light. Unless yours are different and bi-Xenon means both are Xenon ?? Anyway you might be replacing the wrong bulb??

Whoops you are correct. the OUTER bulb is the low beam. That is indeed the light that is not working no matter which D2S bulb I use. High beam works fine (when pulling back on the light stalk)
__________________
  • '81 e21 323i (sold)
  • '06 e53 X5 3.0i 6MT
Reply With Quote
  #7  
Old 03-15-2024, 04:04 PM
EODguy's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2018
Location: Saudi Arabia/Philippines/USA
Posts: 3,852
EODguy is on a distinguished road
What about the side marker light? The one by your engine emblem, is it working fully?

Sent from Embassy network using Tapatalk
__________________
"When the Team Chief said.... You're trapped in a hole with nothing but a goat and a slinky, what do you do? Stubby said, I'm not sure but it won't end well for the goat...." ~(Overheard) Last day, Phase 3, Q Course
Reply With Quote
  #8  
Old 03-15-2024, 04:15 PM
Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: Saskatchewan Canada
Posts: 2,074
80stech is on a distinguished road
If it works for flash to pass then that pretty much rules out the bulb and ballast and housing wiring. And the other side works? so problem not in the stalk unless it uses 2 seperate circuits. Maybe time to look at a wiring diagram. Maybe EODguy is onto something??
__________________
1988 325is (purchased new) sold
2004 X5 3.0 2005 X3 2.5
2008 X5 3.0 (new to me)
Reply With Quote
  #9  
Old 03-15-2024, 04:31 PM
Member
 
Join Date: Jul 2017
Location: Austin, TX
Posts: 75
jeffmiller is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by EODguy View Post
What about the side marker light? The one by your engine emblem, is it working fully?

Sent from Embassy network using Tapatalk

Yep, thatís working fine.
__________________
  • '81 e21 323i (sold)
  • '06 e53 X5 3.0i 6MT
Reply With Quote
  #10  
Old 03-15-2024, 08:48 PM
Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: Saskatchewan Canada
Posts: 2,074
80stech is on a distinguished road
If left and right are separately controlled by the LCM then you might want to start testing there, or work your way back from the light to the ECM. A wiring diagram is going to be your best friend
__________________
1988 325is (purchased new) sold
2004 X5 3.0 2005 X3 2.5
2008 X5 3.0 (new to me)
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





All times are GMT -4. The time now is 06:27 PM.
vBulletin, Copyright 2024, Jelsoft Enterprises Ltd. SEO by vBSEO 3.6.0
© 2017 Xoutpost.com. All rights reserved. Xoutpost.com is a private enthusiast site not associated with BMW AG.
The BMW name, marks, M stripe logo, and Roundel logo as well as X3, X5 and X6 designations used in the pages of this Web Site are the property of BMW AG.
This web site is not sponsored or affiliated in any way with BMW AG or any of its subsidiaries.