Home Forums Articles How To's FAQ Register
Go Back   Xoutpost.com > BMW SAV Forums > X5 (E70) Forum
Arnott
User Name
Password
Member List Premier Membership Search Today's Posts Mark Forums Read

Xoutpost server transfer and maintenance is occurring....
Xoutpost is currently undergoing a planned server migration.... stay tuned for new developments.... sincerely, the management


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #51  
Old 05-14-2016, 12:40 PM
Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: Atlanta, GA.
Posts: 497
gregg3gs is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by SeanC View Post
I don't know if it helps, but I saw similar stuff on my dashboard when I worked on the oil cooler gasket. Alternator was already removed and battery was running low.

It may be worth a try to retest the battery under load, and if it's good, to re-register the battery after charging it to 100%, followed by clearing out all the codes.
I hear you but in my case I already know if the wire harness, just not what end yet.
Will be working on this later on today.


UPDATE:
I took the truck to my guys at a local shop I sometimes use.
They suggested I look at and if needed replace Throttle Body wire harness.

- I cut the wire harness protective housing in half to see if any of the conductors were rubbed through, all look great
- next I traced all six wires all the way back the the computer (located in engine bay passanger compartment under the cabin filters), all tested good and did not appear to be shorted to each other
- I stripped the dash (glovebox, display center and right vent grills) and looked at all wires in there to make sure nothing was rubbing on the metal frame of the dash (this was suggested in some writ up I sound but I believe has no connection to this issue)

My mechanic deleted all the codes when I dropped the car off and it has worked good since they did that. Obviously this appears to be a problem that develops over time.

Next on to more troubleshooting. (updates coming)

Last edited by gregg3gs; 05-15-2016 at 11:30 AM.
Reply With Quote

Sponsored Links

  #52  
Old 04-27-2018, 02:43 PM
Member
 
Join Date: Mar 2017
Location: MPLS
Posts: 40
BoostedX5M is an unknown quantity at this point
Quote:
Originally Posted by gregg3gs View Post
I hear you but in my case I already know if the wire harness, just not what end yet.
Will be working on this later on today.


UPDATE:
I took the truck to my guys at a local shop I sometimes use.
They suggested I look at and if needed replace Throttle Body wire harness.

- I cut the wire harness protective housing in half to see if any of the conductors were rubbed through, all look great
- next I traced all six wires all the way back the the computer (located in engine bay passanger compartment under the cabin filters), all tested good and did not appear to be shorted to each other
- I stripped the dash (glovebox, display center and right vent grills) and looked at all wires in there to make sure nothing was rubbing on the metal frame of the dash (this was suggested in some writ up I sound but I believe has no connection to this issue)

My mechanic deleted all the codes when I dropped the car off and it has worked good since they did that. Obviously this appears to be a problem that develops over time.

Next on to more troubleshooting. (updates coming)


Any update?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #53  
Old 09-29-2018, 02:47 PM
m5james's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Kirkland, WA to Alexandria, VA - Now in Marysville, WA
Posts: 4,001
m5james is on a distinguished road
Bump as my 2010 X5M is shitting the bed...new drivetrain fluids a year ago, 90ah AGM & registered within a month, voltages read from mid 13's to a high of 15.1 but averages 14.5, wheel speed sensors cleaned this week.
__________________

650hp 10 X5///M - Stage 2, Vibrant 1794's , gutted cats, custom intake, AC Forged 22's
325hp 98 BMW 740iL - ///M5 6spd, www.bavengine.com w/ Performance Option, electric fan, CF intake tube w/ heatshield, Mag 14816 w/ notched bumper, Bilstein/H&R Stage II/Powerflex

600+hp 02 Harley F150 - MHP900 Stage 3 engine, KB2.3, 8# lower, 60# inj, Walbro FP's

135hp 01 TL1000R - M4 full exhaust, K&N, Yosh box, -1/+2 gears, 2CT's

Last edited by m5james; 11-23-2018 at 05:51 PM.
Reply With Quote
  #54  
Old 11-01-2018, 04:12 PM
Member
 
Join Date: Mar 2017
Location: MPLS
Posts: 40
BoostedX5M is an unknown quantity at this point
Quote:
Originally Posted by m5james View Post
Bump as my 2010 X5M is shitting the bedn...new drivetrain fluids a year ago, 90ah AGM battery & registered within a month, voltages read from mid 13's to a high of 15.1 but averages 14.5, wheel speed sensors cleaned this week.


Iíve read the steering angle clock in the steering column could also be bad or the actual actuator on the transfer case. Iím in the exact same boat and spot as you...


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Reply With Quote
  #55  
Old 11-01-2018, 04:33 PM
Member
 
Join Date: Mar 2017
Location: MPLS
Posts: 40
BoostedX5M is an unknown quantity at this point
AWD and DSC malfunction, Engine malfunction, DBC malfunction

Also, another UPDATE:
Pulled glovebox to check wiring and found that my wires had been wrapped in felt tape(this was a TSB regarding the extremely sharp edges of the metal in the dash rubbing and cutting threw wires and causing crazy and random codes, including 5DEA), so I removed the felt tape to inspect the wiring. I did find what appeared to be 2 wires that seemed to have been shorted to ground at one point. I traced these wires and they went to a suspension control box on the far right(passenger side dash-accessible by removing plastic between dash and door panel). So, I donít believe in my case these shorted wires effected my issues. But I did also find my blower motor had a wire that was barely holding on and a wire in the suspension wire harness that wasnít totally connected in the connector... I have preformed this repair, retapped the wires with just electrical tape, but covered the wire and metal with automotive black carpet to protect at all areas of concern and glued them in place. I havenít driven the truck enough yet to see if this fixes my 5DEA code or not, Iíll update when I know more... Wire traced to module Rubbed through felt Not clicked in all the way Small wire on blower motor harness one or two strands holding the wire on. Is this why thereís a TSB and BMWs are burning to the ground with issues at this connection?? 20181101/02a1e9a6ac54b31f5f7330907d02fd0a.jpg[/IMG] Bare metal Now protected in carpet Wires protected in carpet


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Last edited by BoostedX5M; 11-01-2018 at 04:44 PM.
Reply With Quote
  #56  
Old 11-01-2018, 11:05 PM
ard ard is offline
Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: Sierra Foothills, California
Posts: 6,355
ard is on a distinguished road
shorted/grounded wires at various locations CAN have an impact on modules far away if they interact with the bus communications in some way.

just fyi
Reply With Quote
  #57  
Old 11-02-2018, 04:01 AM
Member
 
Join Date: Mar 2017
Location: MPLS
Posts: 40
BoostedX5M is an unknown quantity at this point
Quote:
Originally Posted by ard View Post
shorted/grounded wires at various locations CAN have an impact on modules far away if they interact with the bus communications in some way.

just fyi


Great. Please explain in greater detail please...


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Reply With Quote
  #58  
Old 11-23-2018, 06:02 PM
m5james's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Kirkland, WA to Alexandria, VA - Now in Marysville, WA
Posts: 4,001
m5james is on a distinguished road
This fix your issues, BoostedX5M. I'm gonna pull my glove box for shits and giggles seeing as the throttle body harness sounds 4.8i specific but this wiring issue is likely E70 generic and I'm not gonna wait until BMW figures out common errors across multiple platforms can happen, ie N54 and S63 injectors are the same, fuel pumps, etc etc but since there's fewer X's (and even fewer X5M's) on the road vs 3's that we get the tail end of these SIB's.
__________________

650hp 10 X5///M - Stage 2, Vibrant 1794's , gutted cats, custom intake, AC Forged 22's
325hp 98 BMW 740iL - ///M5 6spd, www.bavengine.com w/ Performance Option, electric fan, CF intake tube w/ heatshield, Mag 14816 w/ notched bumper, Bilstein/H&R Stage II/Powerflex

600+hp 02 Harley F150 - MHP900 Stage 3 engine, KB2.3, 8# lower, 60# inj, Walbro FP's

135hp 01 TL1000R - M4 full exhaust, K&N, Yosh box, -1/+2 gears, 2CT's
Reply With Quote
  #59  
Old 11-23-2018, 06:18 PM
Member
 
Join Date: Mar 2017
Location: MPLS
Posts: 40
BoostedX5M is an unknown quantity at this point
Quote:
Originally Posted by m5james View Post
This fix your issues, BoostedX5M. I'm gonna pull my glove box for shits and giggles seeing as the throttle body harness sounds 4.8i specific but this wiring issue is likely E70 generic and I'm not gonna wait until BMW figures out common errors across multiple platforms can happen, ie N54 and S63 injectors are the same, fuel pumps, etc etc but since there's fewer X's (and even fewer X5M's) on the road vs 3's that we get the tail end of these SIB's.


Here is one TSB. Itís not the original TSB, as the original has the throttle body wiring you mentioned.

Hereís another one I found.. https://bmw-worldzz.blogspot.com/201...nical_210.html



Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Reply With Quote
  #60  
Old 11-23-2018, 07:21 PM
m5james's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Kirkland, WA to Alexandria, VA - Now in Marysville, WA
Posts: 4,001
m5james is on a distinguished road
I'm not seeing a PDF but between your pics and link, I'm just gonna pull it when I get home. On a side note, how'd you find this...I've Googled so much god damn stuff lately and haven't seen this site. I wish we had access to BMW's "info only" data collection since I'm sure they get a ton of stuff before they decide what fuckups they're gonna own up to.
__________________

650hp 10 X5///M - Stage 2, Vibrant 1794's , gutted cats, custom intake, AC Forged 22's
325hp 98 BMW 740iL - ///M5 6spd, www.bavengine.com w/ Performance Option, electric fan, CF intake tube w/ heatshield, Mag 14816 w/ notched bumper, Bilstein/H&R Stage II/Powerflex

600+hp 02 Harley F150 - MHP900 Stage 3 engine, KB2.3, 8# lower, 60# inj, Walbro FP's

135hp 01 TL1000R - M4 full exhaust, K&N, Yosh box, -1/+2 gears, 2CT's
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





All times are GMT -4. The time now is 03:40 AM.
vBulletin, Copyright 2021, Jelsoft Enterprises Ltd. SEO by vBSEO 3.6.0
© 2017 Xoutpost.com. All rights reserved. Xoutpost.com is a private enthusiast site not associated with BMW AG.
The BMW name, marks, M stripe logo, and Roundel logo as well as X3, X5 and X6 designations used in the pages of this Web Site are the property of BMW AG.
This web site is not sponsored or affiliated in any way with BMW AG or any of its subsidiaries.