Xoutpost.com

Xoutpost.com (https://xoutpost.com/forums.php)
-   Navigation System (https://xoutpost.com/electronics/navigation-system/)
-   -   E46 Navigation - No satellites (https://xoutpost.com/electronics/navigation-system/99397-e46-navigation-no-satellites.html)

IanS 01-02-2015 07:21 PM

E46 Navigation - No satellites
 
Hi all,

New to the forum. I have an E46 M3 with the MK IV nav system.

It continuously loses its location, then after 1-2 weeks, it suddenly finds itself again.

I have just updated it to the v32 software, but that did not fix it.

I note that I've got the ANT OPEN message, and no satellite info as shown below.

What could be wrong and how can I fix it?

Thanks in advance.

https://scontent-a-lax.xx.fbcdn.net/...d1&oe=55381E98
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.n...768672d8ef89f0

bestvaluestore 01-03-2015 03:45 PM

That is crazy.It may be an issue with its antenna.

IanS 01-03-2015 05:00 PM

Is the ANT OPEN status ok, or should it be something else

UCrewX5 01-03-2015 05:06 PM

provide some instructions on how to get into the GPS status screen and I'll post some pics of what mine looks like.

IanS 01-03-2015 05:21 PM

1. Press the 'Menu' button
2. Go to the 'Set' or 'BMW Config' menu and press the round knob
3. When the menu comes up, press and hold the 'Menu' button for 10+ seconds
4. Select 'GPS' and press the knob.
5. Select 'Functions' and press the knob
6. Select 'GPS' status and press the knob

IanS 01-03-2015 08:19 PM

So, I disconnected the battery for 45 minutes, then rechecked the screens. The only difference was that the almanac now says 'No'

I then went for a drive, but nothing changed at all. I guess this is an antenna problem; either it's not connected (loose plug) or it has failed.
Next step is to check connections. Where are these on a RHD convertible?

IanS 01-03-2015 09:19 PM

Ok, I pulled the unit from the boot (trunk) and the antenna connection was a little wobbly, so I removed it and plugged it back in and secured it with tape.

On start-up, the status now showed RECERR, so I went for a drive. After 3 or 4 minutes, it changed to SEARCH, then to TRACK.
It found 6 of the 8 satellites (cloudy day) and the Sensor Check screen showed as 'Position Known'
I could also see lots of dots on the top right icon in the monitor.
Let's see if it loses itself again now....

UCrewX5 01-04-2015 12:53 PM

Glad you were able to track down what appears to have been your problem. Report back if that didn't fix it.

IanS 01-05-2015 07:07 AM

Well, I went thru some of our 5km long tunnels today, and it picked up the satellites as soon as it came out.
It's never done that before. :)


Sent from my iPhone using Tapatalk

jdstrickland 02-19-2015 02:41 PM

Quote:

Originally Posted by IanS (Post 1022322)
Is the ANT OPEN status ok, or should it be something else

As you discovered, the message means that the antenna is not connected, and this is a bad thing.


All times are GMT -4. The time now is 06:18 PM.

vBulletin, Copyright 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0
2017 Xoutpost.com. All rights reserved.