Xoutpost.com

Xoutpost.com (https://xoutpost.com/forums.php)
-   X5 (E53) Forum (https://xoutpost.com/bmw-sav-forums/x5-e53-forum/)
-   -   Electrical problems (https://xoutpost.com/bmw-sav-forums/x5-e53-forum/109870-electrical-problems.html)

doooglasss 02-25-2019 11:09 AM

Electrical problems
 
My cousin is giving up on his X5 and likely dumping it in my driveway in the next couple of weeks. The car has some problems that are easily fixed, but also has some fun electrical issues.

If you put the headlights in automatic mode they flash on and off very quickly. If you use the manual on/off side of the switch they stay on.

The interior dome light goes on and off.

The wipers work, then fail mid-sweep, then randomly start to work again for a second then stop.

In my reading I found info on the GM3 body control module. Emailed Scott at BMW General Module 5 (GMV, ZKE V) and he told me he has never seen these issues with a GM3 going bad.

I guess I'm starting to think bad ground connection somewhere? Anyone seen anything like this before?

I searched and it seems like a good BMW scan program is GT1? I see a bunch of ebay listings but no official site to purchase it?

80stech 02-25-2019 01:08 PM

Tackle one thing at a time, it's not unlikely that the three problems are not related. I think GT-1 actually refers to the BMW tool that runs DIS and some other software which is what you are looking for. You will need a laptop to run it and if the package includes the WDS wiring diagrams it could be a huge help with the electrical problems.

Fifty150hs 02-25-2019 01:20 PM

Quote:

Originally Posted by doooglasss (Post 1156007)
My cousin is giving up on his X5 and likely dumping it in my driveway in the next couple of weeks. The car has some problems that are easily fixed, but also has some fun electrical issues.

If you put the headlights in automatic mode they flash on and off very quickly. If you use the manual on/off side of the switch they stay on.

The interior dome light goes on and off.

The wipers work, then fail mid-sweep, then randomly start to work again for a second then stop.

In my reading I found info on the GM3 body control module. Emailed Scott at BMW General Module 5 (GMV, ZKE V) and he told me he has never seen these issues with a GM3 going bad.

I guess I'm starting to think bad ground connection somewhere? Anyone seen anything like this before?

I searched and it seems like a good BMW scan program is GT1? I see a bunch of ebay listings but no official site to purchase it?

Bad ignition switch?

Purplefade 02-25-2019 02:28 PM

Check out the connections behind the review mirror where your rain sense and day/night sensors are mounted- not saying that’s he issue but with the auto headlight issue and the auto wiper issue seems the “auto” portion of those may be experiencing a problem. I know I ha e seen oil film on my windshield totally screw my rain sense wipers... just thinking out loud. Good luck!


Sent from my iPhone using Xoutpost.com

doooglasss 02-25-2019 02:35 PM

Quote:

Originally Posted by Fifty150hs (Post 1156013)
Bad ignition switch?

Thanks good lead!

A little googling and it seems like that might be relevant and causes all types of weird electrical issues.


All times are GMT -4. The time now is 06:01 PM.

vBulletin, Copyright 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0
© 2017 Xoutpost.com. All rights reserved.