Home Forums Articles How To's FAQ Register
Go Back   Xoutpost.com > BMW Related Forums > Group Buys
Fluid Motor Union
User Name
Password
Member List Premier Membership Search Today's Posts Mark Forums Read

Xoutpost server transfer and maintenance is occurring....
Xoutpost is currently undergoing a planned server migration.... stay tuned for new developments.... sincerely, the management


Closed Thread
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #31  
Old 04-18-2006, 10:40 PM
LeMansX5's Avatar
Admin
 
Join Date: Mar 2005
Location: X5world
Posts: 20,257
LeMansX5 has a spectacular aura aboutLeMansX5 has a spectacular aura aboutLeMansX5 has a spectacular aura about
Looks great, Kevin. I still have to install mine.

Sponsored Links

  #32  
Old 04-19-2006, 08:49 AM
ncx's Avatar
Admin, Prem, generally absent
 
Join Date: Mar 2005
Location: NC
Posts: 4,006
ncx is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by JV
Sadly, I don't have the module either, but it's on the list. At this point, I thought the list would be smaller, but after more than a year with the X, it just keeps growing

Nice work, Kevin!

JV
I feel ya on the mod list. And thanks.


Quote:
Originally Posted by LeMansX5
Looks great, Kevin. I still have to install mine.
Thanks. Let me know where you install yours. I am still thinking on the perfect spot. I think I know, just trying to figure out the mounting.
__________________
Custom X Page | Support Xoutpost!
  #33  
Old 04-19-2006, 06:01 PM
powers1's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: Lisbon-PT & London-UK
Posts: 3,354
powers1 is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by ncx
Got the camera wired today... what a biyotch. However, it works well I am glad to say. Going to try to make time to get it mounted tomorrow.

I just got my Ntsc camera today!My supplier sent me 2 Pal ones in error and 6 weeks after,I finally got the right one!
I spent all afternoon installing it and I am all set except I am having interferences if I connect it to the Reversing light Positive(+) and Negative(-).If I connect here ,I get lines in the picture!If I connect directly to the battery its fine!Havent had time to discover whether its the + or the - thats causing the interference!

Where did you connect yours to?Which colour wires?Thanks.
  #34  
Old 04-19-2006, 07:48 PM
UCrewX5's Avatar
co-founder
 
Join Date: Mar 2005
Location: Hockeytown, USA
Posts: 9,737
UCrewX5 has disabled reputation
Quote:
Originally Posted by powers1
I just got my Ntsc camera today!My supplier sent me 2 Pal ones in error and 6 weeks after,I finally got the right one!
I spent all afternoon installing it and I am all set except I am having interferences if I connect it to the Reversing light Positive(+) and Negative(-).If I connect here ,I get lines in the picture!If I connect directly to the battery its fine!Havent had time to discover whether its the + or the - thats causing the interference!

Where did you connect yours to?Which colour wires?Thanks.
Don't connect it directly to the backup light wires. Rather, use a relay with the backup light as the trigger.
__________________

Xoutpost.com - where you come for the information but stay for the friendships
  #35  
Old 04-19-2006, 08:20 PM
ncx's Avatar
Admin, Prem, generally absent
 
Join Date: Mar 2005
Location: NC
Posts: 4,006
ncx is on a distinguished road
I agree, use a relay. I got mine from Partsexpress for $2. Link

You can connect to the reverse lights in several different places along the spare well wall near the tailgate side. See this article for some pointers.

I made my reverse connections near where the tailgate wiring enters the grommet for the tailgate. That was the closest point to my relay and to the video module. I connected to yellow/white + and brown - reverse wiring. I have tons of pictures so if you need anything just let me know.
Attached Images
 
__________________
Custom X Page | Support Xoutpost!

Last edited by ncx; 04-19-2006 at 08:31 PM.
  #36  
Old 04-20-2006, 05:13 AM
powers1's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: Lisbon-PT & London-UK
Posts: 3,354
powers1 is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by UCrewX5
Don't connect it directly to the backup light wires. Rather, use a relay with the backup light as the trigger.
Sorry Jeff,I should have made myself clearer!I had also done all the connections with a relay exactly like the TvOnnav diagram that NCX has kindly posted!However,I am still getting interference!

I am going to find out today which of the connections(+ or - )is causing the interference.

Last edited by powers1; 04-20-2006 at 05:42 AM.
  #37  
Old 04-20-2006, 05:29 AM
powers1's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: Lisbon-PT & London-UK
Posts: 3,354
powers1 is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by ncx
I agree, use a relay. I got mine from Partsexpress for $2. Link

You can connect to the reverse lights in several different places along the spare well wall near the tailgate side. See this article for some pointers.

I made my reverse connections near where the tailgate wiring enters the grommet for the tailgate. That was the closest point to my relay and to the video module. I connected to yellow/white + and brown - reverse wiring. I have tons of pictures so if you need anything just let me know.
Thanks a lot NCX.I should have said that I am using a relay.
I have made all connections exactly as per your TVonNav wiring diagram.Like you ,I also connected to yellow/white + and brown -reverse wiring by the grommet for the tailgate. I am still getting interference???I know that the problem is in these connections ,because if I connect the relay directly to the battery I get a perfect picture, so I will have to get the reverse wiring somewhere else!
This mod has been going on for over a month now because they kept sending me Pal cams!Jeff ,and especially Drex, gave me all the necessary instructions and data for the wiring connections ,plus I have an auto electrician here,so I
know all wiring is A1!
Prior to PMing Drex and Jeff I had a look at Kings cam article and couldnt understand the wiring!Not surprisingly,since he was connecting a( +) and a(-) to the same pin on the relay?He has since changed that ,but the wiring is still not correct........!Check it yourself?He has no GROUND(-) on the relay!On pin 86 he is connecting a permanent positive(+) and reverse positive on branched pins 85 and 87?

I am fitting the cam on the left rear fog light!Looks neat.An idea I got from Tom G.

Last edited by powers1; 04-20-2006 at 05:40 AM.
  #38  
Old 04-20-2006, 09:03 AM
ncx's Avatar
Admin, Prem, generally absent
 
Join Date: Mar 2005
Location: NC
Posts: 4,006
ncx is on a distinguished road
Looking forward to seeing your install in the fog light.

I'll go look at my connections again this morning but I wired it exactly as the diagram above from the TvonNav pdf above and it worked perfectly. The camera ground and reverse light ground should connect to both pins 85 and 87. Did you try the Bosch relay or some other kind/amperage? Could you try another to be sure it is functioning properly? Just trying to eliminate possibilities.

Would like to know this: When you connect direclty to the battery, where are you getting the ground from for pins 85+87? From the battery or from the same reverse light ground?

Also, have you tried any of the other brown negative wires coming from the tailgate? They are all together in the wire bundle. I used a 12v tester to identify the proper + and - from one reverse light. Could you be using the brake ground instead of the reverse light ground? (not sure if the X5's 'brake force' brake intensity current difference would matter, I am not a 12v pro!). I used the reverse ground not the brake ground, and didn't try to test with a brake ground.

If there is any way I can help let me know.
__________________
Custom X Page | Support Xoutpost!
  #39  
Old 04-20-2006, 11:04 AM
powers1's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: Lisbon-PT & London-UK
Posts: 3,354
powers1 is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by ncx
Looking forward to seeing your install in the fog light. Will send pics as soon as I got the installation sorted.
I'll go look at my connections again this morning but I wired it exactly as the diagram above from the TvonNav pdf above and it worked perfectly. The camera ground and reverse light ground should connect to both pins 85 and 87. Did you try the Bosch relay or some other kind/amperage? Could you try another to be sure it is functioning properly? Just trying to eliminate possibilities.I tried another Relay and same!

Would like to know this: When you connect direclty to the battery, where are you getting the ground from for pins 85+87? From the battery or from the same reverse light ground?I connected the relay to the battery!Pin 86 to positive(+),Pin 85+87 to Negative(-) and pin 17 to video module.

Also, have you tried any of the other brown negative wires coming from the tailgate? They are all together in the wire bundle. I used a 12v tester to identify the proper + and - from one reverse light. Could you be using the brake ground instead of the reverse light ground? (not sure if the X5's 'brake force' brake intensity current difference would matter, I am not a 12v pro!). I used the reverse ground not the brake ground, and didn't try to test with a brake ground.Connected to the rear light ground.
If there is any way I can help let me know.
Thanks a lot Ncx,for the feedback.
I am going to try other ground points and discover where the problem is!Will let you know my findings.
Thanks again..
Rgds Fernando

Last edited by powers1; 04-20-2006 at 11:39 AM.
  #40  
Old 04-29-2006, 12:33 PM
powers1's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: Lisbon-PT & London-UK
Posts: 3,354
powers1 is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by ncx
Looking forward to seeing your install in the fog light.

I'll go look at my connections again this morning but I wired it exactly as the diagram above from the TvonNav pdf above and it worked perfectly. The camera ground and reverse light ground should connect to both pins 85 and 87. Did you try the Bosch relay or some other kind/amperage? Could you try another to be sure it is functioning properly? Just trying to eliminate possibilities.

Would like to know this: When you connect direclty to the battery, where are you getting the ground from for pins 85+87? From the battery or from the same reverse light ground?

Also, have you tried any of the other brown negative wires coming from the tailgate? They are all together in the wire bundle. I used a 12v tester to identify the proper + and - from one reverse light. Could you be using the brake ground instead of the reverse light ground? (not sure if the X5's 'brake force' brake intensity current difference would matter, I am not a 12v pro!). I used the reverse ground not the brake ground, and didn't try to test with a brake ground.

If there is any way I can help let me know.
Hi Kevin,
Thought I just post you some pics of where I installed the camera!Unfortunately,I am still getting interference when I connect the cameras positive and the reverse positive to the same pin on the relay.I strongly suspect that its the cameras that I have been supplied that are not internally isolated and are therefore creating this electromagnetic interference.

I like the install on the rear light ,you just got to ensure that you waterproof it with a rubber "o" ring.I am now limited to getting a camera with 25mm diametre because I drilled the light!
Attached Images
   
Closed Thread

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





All times are GMT -4. The time now is 07:18 PM.
vBulletin, Copyright 2019, Jelsoft Enterprises Ltd. SEO by vBSEO 3.6.0
2017 Xoutpost.com. All rights reserved. Xoutpost.com is a private enthusiast site not associated with BMW AG.
The BMW name, marks, M stripe logo, and Roundel logo as well as X3, X5 and X6 designations used in the pages of this Web Site are the property of BMW AG.
This web site is not sponsored or affiliated in any way with BMW AG or any of its subsidiaries.