Home Forums Articles How To's FAQ Register
Go Back   Xoutpost.com > BMW SAV Forums > X5 (E53) Forum
Bimmer Tool Rental
User Name
Password
Member List Premier Membership Search Today's Posts Mark Forums Read

Xoutpost server transfer and maintenance is occurring....
Xoutpost is currently undergoing a planned server migration.... stay tuned for new developments.... sincerely, the management


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-04-2018, 01:06 AM
Member
 
Join Date: Jul 2014
Location: Leeds UK
Posts: 342
Ryoken is on a distinguished road
annoying squeak

my shed is playing up , , I'm just throwing this out for you guys for your opinions
I'm getting an annoying belt squeak , replaced. new serp belt and tensioner,. still squeaking,
removed AC belt , fired it up , still squeaking so its not ac belt or pulley side
checked WP seems ok no play ( 3 months old)
alternator , spins free, no play (1 year old)
PS pump , seems a bit notchy when you turn it but no play but sounds noisier on rotation than the others (17 years and 160k miles)
you can start it up , its quiet. rev to 2k , it starts,. then it squeals from then on
going to go and try firing it up after work (which will annoy neighbours. as it will be 06:30 , and ive got a X pipe on it
ill turn the wheel L to R to see if it alters
ive sprayed wd 40on the belt and it stopped squealing , but ive tried 3 different serp belts by 3 different companies and I'm certain its not belt or tensioner,
ideas?
__________________
2001 black 4.4 , tv. satnav.
and for the weekends
2002 hayabusa
Reply With Quote

Sponsored Links

  #2  
Old 12-04-2018, 08:43 AM
Member
 
Join Date: May 2018
Location: NYC
Posts: 544
mr_robot is on a distinguished road
Usually you spray water not wd40 to the belt. And if noise goes away it means you have a misaligned pulley somewhere.


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
__________________
2005 Imola 4.8iS
Reply With Quote
  #3  
Old 12-04-2018, 08:49 AM
Member
 
Join Date: Jul 2014
Location: Leeds UK
Posts: 342
Ryoken is on a distinguished road
I have been playing today,
I had to get the beast . due to other cars battery failing on me, cos its bloody cold here in the uk
drove the X the noise is getting loud
one of the lads on the FB page suggested, the lucas stop leak, and as I had a bottle of this, I sucked some of the old fluid out, which looked like babies yellow, (if your a parent you will know this) I had some ring rld04 in to diagnose oil leak
so threw a full bottle in
ive only drove the car maybe 10 miles, but I "seems" to have quietened down?
just waiting for my indy to drag it in, then they might haha, be able to diagnose it
__________________
2001 black 4.4 , tv. satnav.
and for the weekends
2002 hayabusa
Reply With Quote
  #4  
Old 12-04-2018, 02:16 PM
andrewwynn's Avatar
Premier Member
 
Join Date: Jun 2015
Location: Racine, WI
Posts: 2,627
andrewwynn is on a distinguished road
The sound you describe sounds more like "squeal" than "squeak". And the usual culprit is bearing/seal on the water pump.
__________________
E53 / M54 2001 3.0i gas LHD (pair of them: his & her)
Reply With Quote
  #5  
Old 12-04-2018, 11:37 PM
Member
 
Join Date: Jul 2016
Location: Menlo Park, CA
Posts: 742
Fifty150hs is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by andrewwynn View Post
The sound you describe sounds more like "squeal" than "squeak". And the usual culprit is bearing/seal on the water pump.
Could also be bearings for tensioner pulleys. An automotive stethoscope is the best way to pin point where the noise is coming from.
Reply With Quote
  #6  
Old 12-05-2018, 12:55 AM
andrewwynn's Avatar
Premier Member
 
Join Date: Jun 2015
Location: Racine, WI
Posts: 2,627
andrewwynn is on a distinguished road
Yes any bearing. You can use a long long socket extension as a red neck stethoscope
__________________
E53 / M54 2001 3.0i gas LHD (pair of them: his & her)
Reply With Quote
  #7  
Old 12-05-2018, 07:54 PM
Member
 
Join Date: Jul 2014
Location: Leeds UK
Posts: 342
Ryoken is on a distinguished road
its looking like it was the PS pump , I had some lucas stop leak, removed full, reservoir and put in , that, squeak 99% stopped,
going to get another pump if it starts squealing again ,and a new reservoir, as mines original 17 years and 160k miles old, here is what my fluid looked like , so its either the pump that's nackered or the fluid that's causing the squeak, there is a slight red tinge to the fluid , but most is the rld4 detection dye, which has been if for over 6 months
might get away with a flush , or new pump , no idea
Attached Images
 
__________________
2001 black 4.4 , tv. satnav.
and for the weekends
2002 hayabusa

Last edited by Ryoken; 12-05-2018 at 09:24 PM.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





All times are GMT -4. The time now is 07:59 PM.
vBulletin, Copyright 2018, Jelsoft Enterprises Ltd. SEO by vBSEO 3.6.0
2017 Xoutpost.com. All rights reserved. Xoutpost.com is a private enthusiast site not associated with BMW AG.
The BMW name, marks, M stripe logo, and Roundel logo as well as X3, X5 and X6 designations used in the pages of this Web Site are the property of BMW AG.
This web site is not sponsored or affiliated in any way with BMW AG or any of its subsidiaries.