Home Forums Articles How To's FAQ Register
Go Back   Xoutpost.com > BMW SAV Forums > X5 (E53) Forum
Arnott
User Name
Password
Member List Premier Membership Search Today's Posts Mark Forums Read

Xoutpost server transfer and maintenance is occurring....
Xoutpost is currently undergoing a planned server migration.... stay tuned for new developments.... sincerely, the management


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #11  
Old 02-09-2020, 08:22 PM
andrewwynn's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2015
Location: Racine, WI
Posts: 5,250
andrewwynn is on a distinguished road
Iím pretty sure it runs at varied speed.

Itís a very well engineered motor Iíve had one apart. Itís a brushless design that converts DC into pulses of power at 90į rotations. I tried to figure out what component failed to restore operation and could plot the output of the Up-down vs left-right poles and one was clearly working as designed and the other had a little blip of maybe 10% power.

I think the foxwell will show the real-time current speed but it may not be able to read the speed only request a particular speed.

Also wifeís car was different she has the 2000-1/2 design and I think hers might actually just always run which may be to blame for why hers failed and mine is still cooking.

Also, my car has always warmed up faster (including the seats which I think is in large part due to the black color of my seats and that they absorb v. reflect IR.

Iíll try to remember to get a reading from my aux pump
__________________
E53 / M54 2001 3.0i gas LHD (pair of them: his & her)
Reply With Quote

Sponsored Links

  #12  
Old 02-10-2020, 12:08 AM
andrewwynn's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2015
Location: Racine, WI
Posts: 5,250
andrewwynn is on a distinguished road
I looked tonight. I can only activate not select how fast and I couldnít find the speed on my foxwell


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
__________________
E53 / M54 2001 3.0i gas LHD (pair of them: his & her)
Reply With Quote
  #13  
Old 02-11-2020, 03:23 PM
Member
 
Join Date: Jan 2020
Location: Workington UK
Posts: 16
Henrym3 is on a distinguished road
I knew I shouldnít have said "itís been working fine ever since" siting at the shop today waiting on the wife the heat gradually disappeared, a quick Burst of revs restores heat. So presumably that tells me that the aux pump just isnít running fast enough. Will try the suggestions but it will have to wait, Iím off to the south coast to see family and friends on Thursday. Have to be careful this time, last trip cost me £100 and had to do a "driver awareness course" Thanks for the help. BTW as a quick fix I had thought of putting a 12v feed to the pump. Is that likely to harm anything.


Sent from my iPad using Xoutpost.com
Reply With Quote
  #14  
Old 02-11-2020, 03:42 PM
Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: Saskatchewan Canada
Posts: 899
80stech is on a distinguished road
I don't think the auxilary water pump makes that big a difference to the heat with the engine running.
__________________
1988 325is (purchased new)
2004 X5 3.0 (new to me) 2005 X3 2.5 (new to wife)
Reply With Quote
  #15  
Old 02-11-2020, 11:29 PM
andrewwynn's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2015
Location: Racine, WI
Posts: 5,250
andrewwynn is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by 80stech View Post
I don't think the auxilary water pump makes that big a difference to the heat with the engine running.


It makes 100% of the difference. At idle you get 0% cabin heat without the aux pump. When wifeís aux pump died we would have to put in neutral and force about 1800-2000 rpm though red lights or the cabin would be quite cold. This is with ambient about 30F.
__________________
E53 / M54 2001 3.0i gas LHD (pair of them: his & her)
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





All times are GMT -4. The time now is 07:06 AM.
vBulletin, Copyright 2020, Jelsoft Enterprises Ltd. SEO by vBSEO 3.6.0
© 2017 Xoutpost.com. All rights reserved. Xoutpost.com is a private enthusiast site not associated with BMW AG.
The BMW name, marks, M stripe logo, and Roundel logo as well as X3, X5 and X6 designations used in the pages of this Web Site are the property of BMW AG.
This web site is not sponsored or affiliated in any way with BMW AG or any of its subsidiaries.