Home Forums Articles How To's FAQ Register
Go Back   Xoutpost.com > BMW SAV Forums > X5 (E53) Forum
Fluid Motor Union
User Name
Password
Member List Premier Membership Search Today's Posts Mark Forums Read

Xoutpost server transfer and maintenance is occurring....
Xoutpost is currently undergoing a planned server migration.... stay tuned for new developments.... sincerely, the management


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-14-2020, 01:43 AM
Member
 
Join Date: May 2020
Location: New York
Posts: 9
Jakal702 is on a distinguished road
Cannot communicate with any modules except DME and TCM

Hello,
I posted recently about issues with trying to obtain a new key for 2001 X5 4.4i. After paying the dealer for a new key, it did not work, and would not let the car start (or crank) however all the electronics in the car turn on. Dealer told me it was because they cannot communicate with the EWS. Once I was home, I tried to communicate with the EWS using INPA and NCS Expert, but I was unsuccessful. Then, I realized that I cannot communicate with any modules in the car at all other than the DME and the TCM. Can anyone help me out as to what the problem can be? Dealer says water corroded wiring to the EWS module so it doesnít work, but this doesnít add up to me because the car still starts with the first key I had (and currently have). They say once they address the connection problem to the EWS, they can find out if the key is bad, or if itís the car refusing the key. Can anyone help me out as to what the issue may be here? Any tips would be greatly appreciated because Iím completely stumped, and out $300 for a key that doesnít work.

Thanks!
Reply With Quote

Sponsored Links

  #2  
Old 05-14-2020, 02:06 AM
andrewwynn's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2015
Location: Racine, WI
Posts: 5,798
andrewwynn is on a distinguished road
I just read that one wire goes to all the modules except the TCM and DME so you may be able to find it without too much difficulty.

Also: is your build date before 7/01?
__________________
E53 / M54 2001 3.0i gas LHD (pair of them: his & her)
Reply With Quote
  #3  
Old 05-14-2020, 03:35 AM
Member
 
Join Date: May 2020
Location: New York
Posts: 9
Jakal702 is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by andrewwynn View Post
I just read that one wire goes to all the modules except the TCM and DME so you may be able to find it without too much difficulty.

Also: is your build date before 7/01?
Thanks for your input
Car is a 2001 model year, build date is 08/2000
Reply With Quote
  #4  
Old 05-14-2020, 06:01 AM
andrewwynn's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2015
Location: Racine, WI
Posts: 5,798
andrewwynn is on a distinguished road
I asked because my wife's 01 I call a 2000.5 because it still has the 20 pin connector under the hood and really complicates certain connection issues.

I'm pretty sure that was done with after 7/00. Make sure though the 20 pin connector is right above the left front wheel well.
__________________
E53 / M54 2001 3.0i gas LHD (pair of them: his & her)
Reply With Quote
  #5  
Old 05-14-2020, 06:41 AM
Member
 
Join Date: Jan 2013
Location: Finland
Posts: 403
Clavurion is on a distinguished road
This would explain a lot of things.




If the vehicle has round 20 pin diagnostic port only that is fully connected. Some transition time models have both diagnostic ports but on those OBD2 is only connected to power train modules.
.
Attached Images
 
__________________
E39 530dA -02 M-Sport Messing metallic
E53 X5 3.0dA -06 Sport Stratus grey

Last edited by Clavurion; 05-14-2020 at 06:49 AM.
Reply With Quote
  #6  
Old 05-14-2020, 08:49 AM
upallnight's Avatar
Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: Cook County
Posts: 6,736
upallnight is on a distinguished road
Get an adapter that allows you to connect your laptop to the 20 pins connector under the hood.
Attached Images
 
__________________
2006 Infiniti G35
2001 BMW 3.0I E53 X5 Build date 08/2000 SOLD
Lotus Europa 1970 Destroyed by fire
Lotus Europa 1970 S2 Renault Powered
Lotus Type 52 1970 Twincam Webers Powered
PORSCHE 911 Targa 1982 The Garage Queen
Audi Avant donated to Kars for Kids
BMW 525IT Sold
Audi 4000CS Quattro Sold
Jensen Healey Lotus Powered Sold
Opel 1900 Sold
Triumph Spitfire 1971 Sold
Triumph Spitfire 1968 Sold
Plymouth "Cuda" 340 Six pack SOLD
Reply With Quote
  #7  
Old 05-14-2020, 09:06 AM
Overboost's Avatar
//Binary is in my DNA
 
Join Date: Apr 2006
Location: Huntersville, NC
Posts: 2,523
Overboost is on a distinguished road
In a pinch, you can just jump the wires in your 20 pin and your 16 pin under the dash will work on all modules.



Reply With Quote
  #8  
Old 05-14-2020, 09:15 AM
upallnight's Avatar
Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: Cook County
Posts: 6,736
upallnight is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by Overboost View Post
In a pinch, you can just jump the wires in your 20 pin and your 16 pin under the dash will work on all modules.



Caveat, if you don't know what you are doing trying this little fix can ruin the DME. You will be in a worst pickle if you burn out your DME.
__________________
2006 Infiniti G35
2001 BMW 3.0I E53 X5 Build date 08/2000 SOLD
Lotus Europa 1970 Destroyed by fire
Lotus Europa 1970 S2 Renault Powered
Lotus Type 52 1970 Twincam Webers Powered
PORSCHE 911 Targa 1982 The Garage Queen
Audi Avant donated to Kars for Kids
BMW 525IT Sold
Audi 4000CS Quattro Sold
Jensen Healey Lotus Powered Sold
Opel 1900 Sold
Triumph Spitfire 1971 Sold
Triumph Spitfire 1968 Sold
Plymouth "Cuda" 340 Six pack SOLD
Reply With Quote
  #9  
Old 05-14-2020, 10:06 AM
andrewwynn's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2015
Location: Racine, WI
Posts: 5,798
andrewwynn is on a distinguished road
I put Jumpers in the cap of my wife's 20 pin. I took and posted photos but it might take a miracle to find.

Build date of 8/00 it shouldn't have the 20 pin connector but will have the equivalent wiring so as suspect by the dealer, corrosion or damaged wire is likely.

I would first locate EWS box and disconnect and clean the connection. Then if nothing obvious open up the E box and "exercise" the plugs to the DME (remove, clean, replace)
__________________
E53 / M54 2001 3.0i gas LHD (pair of them: his & her)
Reply With Quote
  #10  
Old 05-14-2020, 11:12 PM
Member
 
Join Date: May 2020
Location: New York
Posts: 9
Jakal702 is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by andrewwynn View Post
I put Jumpers in the cap of my wife's 20 pin. I took and posted photos but it might take a miracle to find.

Build date of 8/00 it shouldn't have the 20 pin connector but will have the equivalent wiring so as suspect by the dealer, corrosion or damaged wire is likely.

I would first locate EWS box and disconnect and clean the connection. Then if nothing obvious open up the E box and "exercise" the plugs to the DME (remove, clean, replace)
The thing is that I located the EWS module in the driver side footwell and it is not damaged at all... dealer tells me the carís main computer is under the passenger seat and isnít working, but this sounds off to me because if the ews had no power, the car wouldnít start. I did check under the hood for the 20 pin port and didnít see it, so Iím guessing there is some kind of connection problem with the 16 pin one
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





All times are GMT -4. The time now is 05:29 PM.
vBulletin, Copyright 2020, Jelsoft Enterprises Ltd. SEO by vBSEO 3.6.0
© 2017 Xoutpost.com. All rights reserved. Xoutpost.com is a private enthusiast site not associated with BMW AG.
The BMW name, marks, M stripe logo, and Roundel logo as well as X3, X5 and X6 designations used in the pages of this Web Site are the property of BMW AG.
This web site is not sponsored or affiliated in any way with BMW AG or any of its subsidiaries.