Home Forums Articles How To's FAQ Register
Go Back   Xoutpost.com > BMW SAV Forums > X5 (E53) Forum
Arnott
User Name
Password
Member List Premier Membership Search Today's Posts Mark Forums Read

Xoutpost server transfer and maintenance is occurring....
Xoutpost is currently undergoing a planned server migration.... stay tuned for new developments.... sincerely, the management


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-10-2020, 09:38 PM
Member
 
Join Date: Jul 2020
Location: Winnetka
Posts: 31
fixture5150 is on a distinguished road
Reinstalled business radio and CD player, but radio doesnt work

I took out the aftermarket head unit that was in my truck. Worked fine, installed with the aftermarket black adapter that connects the CD portions of the plug. The white plugs were not used. I'm reinstalling the factory business CD unit / radio. The CD player will eject and insert discs but the radio portion / telephone / audio doesn't display or turn on. Checked all the fuses they're fine. What else should I check? Seems like I have an extra plug as well. I have the big black plug to the CD and the antenna, then the white to the side of the radio/menu unit.


Edit: Sorry, 2006 E53 4.4.




Last edited by fixture5150; 10-10-2020 at 09:49 PM.
Reply With Quote

Sponsored Links

  #2  
Old 10-10-2020, 10:00 PM
Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: Ohio
Posts: 897
Purplefade is on a distinguished road
In dash unit is actually just a display, the actual “radio” is under the spare tire. May want to remove the spare tire and down in there beside the battery, under the floor of the spare tire, is the actual radio module and make sure everything is plugged in back there. May get lucky.


Sent from my iPhone using Xoutpost.com
Reply With Quote
  #3  
Old 10-11-2020, 04:42 PM
Member
 
Join Date: Jul 2020
Location: Winnetka
Posts: 31
fixture5150 is on a distinguished road
Checked out the radio module under the spare tire and this is what I found. Is that the radio module to the left? Their is nothing plugged in to the right plug. Does is all look ok? If it is then I am thinking the information /radio/phone unit is bad. Anything else I can check? The aftermarket radio worked fine, besides the steering wheel controls.



Reply With Quote
  #4  
Old 10-11-2020, 05:35 PM
Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: Denmark
Posts: 116
Freestyler is on a distinguished road
Your radio is supposed to take up that empty space you have in the left side of the plastic bracket.
So no, if you were supposed to have your radio placed in the back, then it does not look ok.


Edit:
After looking at your picture again, it seems like there's no harness for the radio either. So your car never had the radio in the back.


It should look like this
__________________
2004 X5 4.4i Sport

Last edited by Freestyler; 10-11-2020 at 05:43 PM.
Reply With Quote
  #5  
Old 10-11-2020, 06:10 PM
Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: Long Island, NY
Posts: 22
Caryalon is on a distinguished road
The "radio" is in the CD player unit. The only vehicles with the "radio" in the back by the battery are the ones that had nav radios/large displays.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-11-2020, 06:26 PM
Overboost's Avatar
//Binary is in my DNA
 
Join Date: Apr 2006
Location: Huntersville, NC
Posts: 2,775
Overboost is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by Caryalon View Post
The "radio" is in the CD player unit. The only vehicles with the "radio" in the back by the battery are the ones that had nav radios/large displays.
Reply With Quote
  #7  
Old 10-11-2020, 06:59 PM
Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: Ohio
Posts: 897
Purplefade is on a distinguished road
Those with the alpine hi-fi units also have the radio module by the battery as well. Mine is no nav, alpine hi-fi and my radio module is directly behind the battery.

That said, I don’t see a harness there for the radio module either so yours must be the unit built in to the cd, or, someone removed it and cut the harness back. Still curious that the cd “works” but the radio display does not. Maybe a bad display unit??




Sent from my iPhone using Xoutpost.com
Reply With Quote
  #8  
Old 10-11-2020, 07:17 PM
Member
 
Join Date: Jul 2020
Location: Winnetka
Posts: 31
fixture5150 is on a distinguished road
That is kind of what I am thinking, a bad display unit. Wish someone was close to swap and see. Hate to buy one and it not work because of another issue. But I have checked all the wiring and nothing is cut or spliced into. Followed all the wires and they only used the large black plug in the back of the cd player with the adapter for it. They spliced everything in to the adapter, nothing on the car side of the wiring. hmmmm.


Going to do a battery cable pull (Crtl-Alt-Dlt) and see if that might reset something. Will report back my findings.
Reply With Quote
  #9  
Old 10-11-2020, 07:19 PM
Overboost's Avatar
//Binary is in my DNA
 
Join Date: Apr 2006
Location: Huntersville, NC
Posts: 2,775
Overboost is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by Purplefade View Post
Those with the alpine hi-fi units also have the radio module by the battery as well. Mine is no nav, alpine hi-fi and my radio module is directly behind the battery.

That said, I don’t see a harness there for the radio module either so yours must be the unit built in to the cd, or, someone removed it and cut the harness back. Still curious that the cd “works” but the radio display does not. Maybe a bad display unit??




Sent from my iPhone using Xoutpost.com
Are you sure that's not you Alpine HiFi amplifier? I can't find any non navigation Alpine systems with radio module in the rear.

I could be wrong but can you verify a radio antenna connection on that module?
Reply With Quote
  #10  
Old 10-11-2020, 07:28 PM
Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: Ohio
Posts: 897
Purplefade is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by Overboost View Post
Are you sure that's not you Alpine HiFi amplifier? I can't find any non navigation Alpine systems with radio module in the rear.



I could be wrong but can you verify a radio antenna connection on that module?


True story, LoL, amp is in the side compartment as I had to tap the harness for my sub install. Maybe mine originated as a NAV and the dealer swapped it - I bought mine from BMW at 46,000 miles when BMW of NA forced the sales manager to sell it before it went off warranty... it was in GREAT condition when I bought it all but the CD changer had been taken out and replaced with the single disc in dash unit.. dunno


Sent from my iPhone using Xoutpost.com
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





All times are GMT -4. The time now is 04:10 PM.
vBulletin, Copyright 2020, Jelsoft Enterprises Ltd. SEO by vBSEO 3.6.0
© 2017 Xoutpost.com. All rights reserved. Xoutpost.com is a private enthusiast site not associated with BMW AG.
The BMW name, marks, M stripe logo, and Roundel logo as well as X3, X5 and X6 designations used in the pages of this Web Site are the property of BMW AG.
This web site is not sponsored or affiliated in any way with BMW AG or any of its subsidiaries.