Home Forums Articles How To's FAQ Register
Go Back   Xoutpost.com > BMW SAV Forums > X5 (E53) Forum
Fluid Motor Union
User Name
Password
Member List Premier Membership Search Today's Posts Mark Forums Read

Xoutpost server transfer and maintenance is occurring....
Xoutpost is currently undergoing a planned server migration.... stay tuned for new developments.... sincerely, the management


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-03-2021, 06:20 PM
Member
 
Join Date: Jun 2020
Location: England
Posts: 14
SirHiss is on a distinguished road
Unhappy Electrical problems

Hello E53 lovers!

Long time lurker, first time poster here.

I bought my 2006 3.0D Sport with 84k on it back in March 2020 and have been loving it, until 2 weeks ago when it started having some electrical problems! I wonder if anyone can help me figure out what is going on?

So, a timeline of the symptoms:

First I noticed my gauge cluster lights flickering. Turning the brightness down made it far more obvious. At the same time i also noticed the brake lights stayed on after I have left the car and locked it! Very strange! To get them to turn off took a few on/off turns of the ignition.

A few days later I noticed my indicators kinda skipping a beat, if that makes sense. Or a delay when activating them. That night the battery died overnight. I charged it back up with my ctek and all was good again (for 2 days) (I should note that I barely drive the thing these days).

A couple of days later and the indicators stopped lighting up on the dash all together, along with, as I discovered later, the high beam icon. Around this time, I also noticed that whenever I turned the ignition on, the headlights would come on regardless of where the switch was. Turning the headlight switch would return it to normal functionality. Battery then died again overnight. Charged up again, lasted a couple more days.

After a lot of forum research I took a punt at replacing the ignition switch and gave it a brand new battery. It did not fix the problem.

So we come to today. Last night I woke up at 4am to my car alarm dying and waking up the neighborhood! I tried to put my ctek on it but it would not charge it. It tripped out.

I am pretty sure there is a problem with the LCM due to all the light problems but I have no idea what is draining the battery!

Help me, obi wan

Last edited by SirHiss; 02-03-2021 at 08:39 PM.
Reply With Quote

Sponsored Links

  #2  
Old 02-03-2021, 06:46 PM
Overboost's Avatar
//Binary is in my DNA
 
Join Date: Apr 2006
Location: Huntersville, NC
Posts: 3,005
Overboost is on a distinguished road
Sure sounds like the LCM. Get under there and pull it out and see if you see any burned areas on the housing. I've seen some pretty burnt ones on here before. It is located in the right side footwell.

Reply With Quote
  #3  
Old 02-03-2021, 06:53 PM
Happy's Avatar
Member
 
Join Date: Jan 2013
Location: Golden Coast/Lake Houston
Posts: 949
Happy is on a distinguished road
Electrical problems

Quote:
Originally Posted by Overboost View Post
Sure sounds like the LCM. Get under there and pull it out and see if you see any burned areas on the housing. I've seen some pretty burnt ones on here before. It is located in the right side footwell.

Dang.. I hope mine never does that!
__________________
02 BMW 5 Speed Supercharged Ethanol Burnin Meth Injected E53

Reply With Quote
  #4  
Old 02-03-2021, 06:58 PM
Overboost's Avatar
//Binary is in my DNA
 
Join Date: Apr 2006
Location: Huntersville, NC
Posts: 3,005
Overboost is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by Happy View Post
Dang.. I hope mine never does that!
I think this member has this happen a little over 2 years ago. Here was his post.
https://xoutpost.com/bmw-sav-forums/...lly-means.html
Reply With Quote
  #5  
Old 02-03-2021, 07:30 PM
Member
 
Join Date: Jun 2020
Location: England
Posts: 14
SirHiss is on a distinguished road
Thanks for the info, Overboost!


Do you know if the LCM is still in the right side footwell in a right hand drive vehicle?


I've read that there are many different models of LCM, do I need to match what I have exactly?


I'm quite concerned about the tamper dot and mileage. What genius at BMW decided to link that information to a light control unit?!
Reply With Quote
  #6  
Old 02-03-2021, 07:34 PM
Overboost's Avatar
//Binary is in my DNA
 
Join Date: Apr 2006
Location: Huntersville, NC
Posts: 3,005
Overboost is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by SirHiss View Post
Thanks for the info, Overboost!


Do you know if the LCM is still in the right side footwell in a right hand drive vehicle?


I've read that there are many different models of LCM, do I need to match what I have exactly?


I'm quite concerned about the tamper dot and mileage. What genius at BMW decided to link that information to a light control unit?!
I couldn't verify the same location for the right hand drive E53 but it is there on a right hand drive E70 so I would guess it is there on the E53.

The tamper dot is easy. You will need PA Soft 1.4 and follow the directions attached in a pdf file.

However, let's make sure your LCM is bad first.
Attached Images
File Type: pdf PAsoft-LCM-Coding-v1.1.pdf (542.0 KB, 19 views)
Reply With Quote
  #7  
Old 02-03-2021, 07:38 PM
wpoll's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2015
Location: South Island, New Zealand
Posts: 3,650
wpoll will become famous soon enough
What's the alternator output looking like when the car is running?

And the LCM (module A3) is on the left side, below the A-pillar, on our RHD cars. :-)

__________________
Wayne
2005 BMW X5 3.0d (b 02/05)
2001 BMW F650GS Dakar (b 06/01)
Reply With Quote
  #8  
Old 02-03-2021, 07:43 PM
Member
 
Join Date: Jun 2020
Location: England
Posts: 14
SirHiss is on a distinguished road
Ahh, Mr. wpoll to the rescue! A fellow RHD diesel owner! I have found your forum posts most useful over the past year! Thank you for your service, good sir!


I'll rip out the LCM and have a look then!
Reply With Quote
  #9  
Old 02-03-2021, 07:44 PM
Member
 
Join Date: Jun 2020
Location: England
Posts: 14
SirHiss is on a distinguished road
Oh, and the alternator seems to be working fine. 14v when running.
Reply With Quote
  #10  
Old 02-03-2021, 07:47 PM
wpoll's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2015
Location: South Island, New Zealand
Posts: 3,650
wpoll will become famous soon enough
Got a sunroof...?

If so, then yeah, check that LCM pronto! There was a local E53 catch fire a couple of years back. Not sure what caused it, but it started under the dash somewhere Might have been the recently install aftermarket HU but seeing how the LCM can meltdown, all bets are off...
__________________
Wayne
2005 BMW X5 3.0d (b 02/05)
2001 BMW F650GS Dakar (b 06/01)
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





All times are GMT -4. The time now is 11:17 PM.
vBulletin, Copyright 2021, Jelsoft Enterprises Ltd. SEO by vBSEO 3.6.0
2017 Xoutpost.com. All rights reserved. Xoutpost.com is a private enthusiast site not associated with BMW AG.
The BMW name, marks, M stripe logo, and Roundel logo as well as X3, X5 and X6 designations used in the pages of this Web Site are the property of BMW AG.
This web site is not sponsored or affiliated in any way with BMW AG or any of its subsidiaries.