Home Forums Articles How To's FAQ Register
Go Back   Xoutpost.com > BMW SAV Forums > X5 (E53) Forum
Arnott
User Name
Password
Member List Premier Membership Search Today's Posts Mark Forums Read

Xoutpost server transfer and maintenance is occurring....
Xoutpost is currently undergoing a planned server migration.... stay tuned for new developments.... sincerely, the management


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-01-2011, 05:22 PM
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: rockford, il
Posts: 18
xplayer007 is on a distinguished road
Blowing fuse #5

I have a 2001 X5 4.4l. Just replaced alternator, theromstat, and belts. On check ride to test car, battery light came on again. Drove car to my garage and shut it down. After shut down, tried to start the car and engine will not crank. After an extensive search found on the internet, found out that fuse#5 might be the problem. Replaced fuse #5, still blowing fuse. Disconnected oil level sensor, still blowing fuse. Does anyone know what components are related to fuse #5. Thanks in advance.
Reply With Quote

Sponsored Links

  #2  
Old 10-09-2011, 12:51 PM
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: rockford, il
Posts: 18
xplayer007 is on a distinguished road
OK. Finally got WDS to work on computer. Here's what I have so far:
1. Disconnected oil level sensor. Have short between pin 2 and pin 7 of connector x6053 (black on pin side)
2. Still blowing fuses.
3. Items connected with fuse 5, Oil level sensor, e-box fan, Generator
4. Items on x6053 pin side connector Pin 2 to oil level sensor, pin 7 to starter
5. According to WDS pin 2 on oil level sensor is ground, I get no ground.

So there could be a broken wire for the ground and shorted wire some between pin 2 and pin 7.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-09-2011, 07:17 PM
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: rockford, il
Posts: 18
xplayer007 is on a distinguished road
I think I have it fixed now.
1.Found a problem with alternator wiring. Looks like it melted on something hot, near the alternator. Separated the wires and did continuity checks on oil level sensor, alternator, and e-box fan, all good.
2. I do not get a short across pin 2 and pin 7 of connector x6053.
3. Found the ground for pin 2 on the oil level sensor.
4. Fuse 5 did not blow when I turned the Key and the Park is highlighted on the dash board, before all the lights on the transmission indicator were just dim.
Now to charge battery and see if it will start. I'll give you an update when it starts. Lucky me, I almost sent it the stealer for a new wiring harness. That would have cost big bucks. I'm only into this repair with new alternator (399) at advanced auto, new thermostat (91) at advanced auto, electrical tape, some fuses and a whole lot of time.
What saved me was the BMW WDS.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-10-2011, 12:10 AM
mywidebody02's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Connecticut
Posts: 704
mywidebody02 is on a distinguished road
good job. what browser and version are you using for wds.
__________________
04 X5 4.8is
76 2002

X-Pipe and Dinan Mufflers: www.youtube.com/watch?v=eWQh-izaTcY

Pics http://www.flickr.com/photos/stevenb...7607968312734/
Reply With Quote
  #5  
Old 10-10-2011, 12:44 AM
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: rockford, il
Posts: 18
xplayer007 is on a distinguished road
Using wds V12 on internet explorer 32-bit. SVG viewer only works with 32-bit explorer and load java 32-bt. After you choose language, go to tech requirement and do systems test. That will tell you if explorer, SVG and Java are configured properly.

BTW: The X5 started. I probably need a new battery, but it started. Now to put it all back together.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-10-2011, 10:06 PM
mywidebody02's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Connecticut
Posts: 704
mywidebody02 is on a distinguished road
i have both and it still wont work. where is tech thing to test?
__________________
04 X5 4.8is
76 2002

X-Pipe and Dinan Mufflers: www.youtube.com/watch?v=eWQh-izaTcY

Pics http://www.flickr.com/photos/stevenb...7607968312734/
Reply With Quote
  #7  
Old 10-10-2011, 11:28 PM
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: rockford, il
Posts: 18
xplayer007 is on a distinguished road
1. mount wds iso or load wds dvd
2. open internet explorer 32-bit
3. go to file, open, (location of "index.htm" of wds
4. select language
5. you will be at model selection page
6. click on techn. requirements located lower right side
7. click on start system test located on the left page
This should test your setup and let you know if its working, does java and svg test.
Hope this helps.
Reply With Quote
  #8  
Old 10-11-2011, 01:45 PM
mywidebody02's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Connecticut
Posts: 704
mywidebody02 is on a distinguished road
oh im using the wds on this site. never mind.
__________________
04 X5 4.8is
76 2002

X-Pipe and Dinan Mufflers: www.youtube.com/watch?v=eWQh-izaTcY

Pics http://www.flickr.com/photos/stevenb...7607968312734/
Reply With Quote
  #9  
Old 01-14-2015, 02:06 PM
Member
 
Join Date: May 2014
Location: Winnipeg
Posts: 19
j_lopez is on a distinguished road
Hi, may i politely ask, is fuse number 5 located in the glove box? As i might be having the same problem. Mu car wont crank and start, thanks
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
alternator, battery light, fuses

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





All times are GMT -4. The time now is 01:57 PM.
vBulletin, Copyright 2024, Jelsoft Enterprises Ltd. SEO by vBSEO 3.6.0
2017 Xoutpost.com. All rights reserved. Xoutpost.com is a private enthusiast site not associated with BMW AG.
The BMW name, marks, M stripe logo, and Roundel logo as well as X3, X5 and X6 designations used in the pages of this Web Site are the property of BMW AG.
This web site is not sponsored or affiliated in any way with BMW AG or any of its subsidiaries.