Home Forums Articles How To's FAQ Register
Go Back   Xoutpost.com > BMW SAV Forums > X5 (E53) Forum
Fluid Motor Union
User Name
Password
Member List Premier Membership Search Today's Posts Mark Forums Read

Xoutpost server transfer and maintenance is occurring....
Xoutpost is currently undergoing a planned server migration.... stay tuned for new developments.... sincerely, the management


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 06-30-2012, 11:40 AM
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Kansas City
Posts: 18
KCX5factor is on a distinguished road
Just retimed Vanos, Won't run

I just replaced my timing chain guides and used my special tools to the tee to reset the Vanos. The battery had gone dead while it was out of commission so I had to jump start it. It fired right away and roared before idling beautifully for about 5 minutes then the rough idle started. i touched the gas and it died. Now it won't start without theMAF sensor unplugged and then it idles horribly! I have the battery out now on a trickle charge. Any ideas before I start all over again?
Reply With Quote

Sponsored Links

  #2  
Old 06-30-2012, 12:41 PM
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: NYC
Posts: 4,682
SlickGT1 is on a distinguished road
Charge the battery all the way, then check for codes. you maf might be shot if its not the battery.
__________________
2006 4.8is, Black on White.

"The older we grow the greater becomes our wonder at how much ignorance one can contain without bursting one's clothes." - Mark Twain

Unlock OBC post 5
Reply With Quote
  #3  
Old 06-30-2012, 01:03 PM
PropellerHead's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: At the wheel of a Bimmer
Posts: 1,814
PropellerHead is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by KCX5factor View Post
I just replaced my timing chain guides and used my special tools to the tee to reset the Vanos. The battery had gone dead while it was out of commission so I had to jump start it. It fired right away and roared before idling beautifully for about 5 minutes then the rough idle started. i touched the gas and it died. Now it won't start without theMAF sensor unplugged and then it idles horribly! I have the battery out now on a trickle charge. Any ideas before I start all over again?
Sounds like vacuum. Check connections.
__________________
Reply With Quote
  #4  
Old 06-30-2012, 01:20 PM
Big "J"'s Avatar
Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Kaufman TX (East of DFW)
Posts: 695
Big "J" is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by PropellerHead View Post
Sounds like vacuum. Check connections.
+1 check CCV and hoses.
__________________
"I canít understand it. I canít even understand the people who can understand it"

Queen Juliana (1909-2004), of the Netherlands

"If you choose not to decide, you still have made a choice!"


2004 X5 4.8is Imola Red-228K ZF-GA6HP26Z-Sold
2006 X3 3.0i Mystic Blue-175K, ///M pkg 6-Spd Manual- Trading in 6/10/17 for a Mini too!
2003 Silver X5 3.0- sold
2000 VW Beetle 1.8 turbo-165K- Totaled 9/11/16
Reply With Quote
  #5  
Old 07-01-2012, 11:10 AM
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Kansas City
Posts: 18
KCX5factor is on a distinguished road
I trickle charged the battery for about 18 hours. With the MAF unplugged I got a code for MAF. It would idle at about 400 rpm but die if I hit the gas. I cleared the code, plugged the MAF back in and started it. It starts, sputters then dies. I ran the codes and got no codes. While it was running i traced all vacuum lines and sprayed the lines and fittings with carb cleaner with no effect. Also sprayed along the intake gaskets. Nothing. CCV hoses look fine. Any more suggestions would be appreciated!
Reply With Quote
  #6  
Old 07-01-2012, 11:25 AM
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: NYC
Posts: 4,682
SlickGT1 is on a distinguished road
Which parts did you install that were not OE?
__________________
2006 4.8is, Black on White.

"The older we grow the greater becomes our wonder at how much ignorance one can contain without bursting one's clothes." - Mark Twain

Unlock OBC post 5
Reply With Quote
  #7  
Old 07-01-2012, 11:29 AM
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: NYC
Posts: 4,682
SlickGT1 is on a distinguished road
And did you take out the battery to charge it? Why do that? Is it possible the car now thinks there is a new battery.
__________________
2006 4.8is, Black on White.

"The older we grow the greater becomes our wonder at how much ignorance one can contain without bursting one's clothes." - Mark Twain

Unlock OBC post 5
Reply With Quote
  #8  
Old 07-01-2012, 11:59 AM
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Kansas City
Posts: 18
KCX5factor is on a distinguished road
I replaced the timing chain guides and piston style tensioner. Not sure about OEM. When the timing chain guides went bad, first I tried the camshaft position sensor on the passenger side. Not OEM. I did remove the battery to recharge it.
Reply With Quote
  #9  
Old 07-01-2012, 12:17 PM
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: NYC
Posts: 4,682
SlickGT1 is on a distinguished road
Ok now disconnect the battery again for about 15 min. Also put back your OE cam sensor if you have it. Connect battery and try again.
__________________
2006 4.8is, Black on White.

"The older we grow the greater becomes our wonder at how much ignorance one can contain without bursting one's clothes." - Mark Twain

Unlock OBC post 5
Reply With Quote
  #10  
Old 07-01-2012, 01:03 PM
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Kansas City
Posts: 18
KCX5factor is on a distinguished road
I dont have the other oem sensor, but I'm going to swap sensors side to side and see what happens while I disconnect the battery again.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
rough idle, timing, vanos, won't start

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





All times are GMT -4. The time now is 06:50 PM.
vBulletin, Copyright 2019, Jelsoft Enterprises Ltd. SEO by vBSEO 3.6.0
© 2017 Xoutpost.com. All rights reserved. Xoutpost.com is a private enthusiast site not associated with BMW AG.
The BMW name, marks, M stripe logo, and Roundel logo as well as X3, X5 and X6 designations used in the pages of this Web Site are the property of BMW AG.
This web site is not sponsored or affiliated in any way with BMW AG or any of its subsidiaries.