Home Forums Articles How To's FAQ Register
Go Back   Xoutpost.com > BMW SAV Forums > X5 (E53) Forum
Bimmer Tool Rental
User Name
Password
Member List Premier Membership Search Today's Posts Mark Forums Read

Xoutpost server transfer and maintenance is occurring....
Xoutpost is currently undergoing a planned server migration.... stay tuned for new developments.... sincerely, the management


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-24-2012, 01:41 AM
dhyrk3's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: UAE
Posts: 144
dhyrk3 is on a distinguished road
Yet another 'Transmission Failsafe' issue

Hey guys

I have been researching on tranny issues here and I think mine is another case ??

This symptom started 4 months back, car was parked, engine was running, A/C on, radio was also on. Out of the blue, radio shuts down, Nav screen shuts down, DSC/4x4 inactive message appeared with lights on, break and ABS lights on, Trans Failsafe Mode appeared. I shut everything off and then wont start anymore. I had to use my battery booster to start the X. Eventually I found that the battery had a leak.

I didn't change the battery yet as I have to go out of the country for 3 months, so it was just sitting out under the scorching heat here in the land of sand.

So the battery was changed exactly 35 days ago.

It has been running fine since then. Next instance happened when when I was on driving at 120kph. Same as above, all the messages and lights went off and I had to use the booster again.

It can't be the battery anymore as it's considerably new, can it?

I was assuming that if it is indeed a transmission-induced symptom, the 'trans failsafe mode' and lights would just go off, right?

I'm sending her to the garage this week and will share everyone what the findings are.

If you could also share your thoughts now, would highly appreciate it.

cheers!
Reply With Quote

Sponsored Links

  #2  
Old 09-24-2012, 06:31 AM
Big "J"'s Avatar
Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Kaufman TX (East of DFW)
Posts: 695
Big "J" is on a distinguished road
My 4.8is did the same thing, I changed the battery and then about 2 weeks later the alternator decided to fail and changed it out. So far all is ok with no other messages.

Good Luck!
__________________
"I canít understand it. I canít even understand the people who can understand it"

Queen Juliana (1909-2004), of the Netherlands

"If you choose not to decide, you still have made a choice!"


2004 X5 4.8is Imola Red-228K ZF-GA6HP26Z-Sold
2006 X3 3.0i Mystic Blue-175K, ///M pkg 6-Spd Manual- Trading in 6/10/17 for a Mini too!
2003 Silver X5 3.0- sold
2000 VW Beetle 1.8 turbo-165K- Totaled 9/11/16
Reply With Quote
  #3  
Old 09-24-2012, 07:18 AM
dhyrk3's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: UAE
Posts: 144
dhyrk3 is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by Big "J" View Post
My 4.8is did the same thing, I changed the battery and then about 2 weeks later the alternator decided to fail and changed it out. So far all is ok with no other messages.

Good Luck!
Thanks Big J. I'll have a look.

Hopefully that would solve the problem.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-24-2012, 07:28 AM
TwinTurboGTR's Avatar
Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Monmouth County, Nj
Posts: 1,718
TwinTurboGTR is on a distinguished road
Run a charging test within the gauge cluster and monitor the voltage under load and no load. See if the charging system is keeping the voltage at above 13V. If it dips below this, it can signal a whole bunch of warnings.
__________________
2011 E70 50i M Sport


Exterior: Alpine Weiss III Interior: Nevada

PACKAGES: .
Reply With Quote
  #5  
Old 09-24-2012, 09:56 AM
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: NYC
Posts: 4,734
SlickGT1 is on a distinguished road
Click the link in my sig, and do the voltage test. Your battery seems to be the dead.
__________________
2006 4.8is, Black on White.

"The older we grow the greater becomes our wonder at how much ignorance one can contain without bursting one's clothes." - Mark Twain

Unlock OBC post 5
Reply With Quote
  #6  
Old 09-24-2012, 10:46 AM
dhyrk3's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: UAE
Posts: 144
dhyrk3 is on a distinguished road
Thanks Slick, I'll check the stand alone V of the battery after this.

As I was driving back home, I continuously observed the battery reading through the cluster, initially it only showed 11.3V. As I drive ahead, level gradually drops down. after 15mins of driving and when the voltage reached 9.9V, boom DSC, ABS, Brake lights have gone off followed by the trans failsafe mode message.

I used my booster to crank the engine again. before starting, the voltage showed 13.4V, after starting and removing the booster, it remained at 13.4V. and after 3 mins of driving it has gone down to 13.0V again.

Do you reckon it's the alternator not charging the battery?
Reply With Quote
  #7  
Old 09-24-2012, 10:52 AM
TwinsPoppa's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2008
Location: Silver Spring, MD
Posts: 3,523
TwinsPoppa is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by dhyrk3 View Post
Thanks Slick, I'll check the stand alone V of the battery after this.

As I was driving back home, I continuously observed the battery reading through the cluster, initially it only showed 11.3V. As I drive ahead, level gradually drops down. after 15mins of driving and when the voltage reached 9.9V, boom DSC, ABS, Brake lights have gone off followed by the trans failsafe mode message.

I used my booster to crank the engine again. before starting, the voltage showed 13.4V, after starting and removing the booster, it remained at 13.4V. and after 3 mins of driving it has gone down to 13.0V again.

Do you reckon it's the alternator not charging the battery?
That sounds about right - alternator. Usually when there's a problem with the charging system you get an idiot light.
Reply With Quote
  #8  
Old 09-24-2012, 01:20 PM
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: NYC
Posts: 4,734
SlickGT1 is on a distinguished road
Alternator isn't charging your battery. Time for a new one or a reman. I recommend new. But that is just me.
__________________
2006 4.8is, Black on White.

"The older we grow the greater becomes our wonder at how much ignorance one can contain without bursting one's clothes." - Mark Twain

Unlock OBC post 5
Reply With Quote
  #9  
Old 09-24-2012, 02:09 PM
dhyrk3's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: UAE
Posts: 144
dhyrk3 is on a distinguished road
I'll check which one is 'economical' for me lol!

Now i just remembered, this first happened after I had my car washed. It was a manual wash that time and the wash boy might have sprayed so much on the alternator?

Aha, I have one more observation. I wonder if anybody has encountered this before.
I hear a sound like to metal rubbing during 2-3 gear shift.
The atf will be flushed thismthursday as well and hopefully would get rid of the sound.
Reply With Quote
  #10  
Old 09-24-2012, 09:33 PM
Marine0369's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: Bozeman, MT
Posts: 17
Marine0369 is on a distinguished road
How much is an alternator?
I would advise against a trans flush in any auto trans. Just drain and fill.

Sent from my torqued out reuterbender
__________________
Mike
Looking for an X5.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





All times are GMT -4. The time now is 05:39 AM.
vBulletin, Copyright 2019, Jelsoft Enterprises Ltd. SEO by vBSEO 3.6.0
© 2017 Xoutpost.com. All rights reserved. Xoutpost.com is a private enthusiast site not associated with BMW AG.
The BMW name, marks, M stripe logo, and Roundel logo as well as X3, X5 and X6 designations used in the pages of this Web Site are the property of BMW AG.
This web site is not sponsored or affiliated in any way with BMW AG or any of its subsidiaries.