Home Forums Articles How To's FAQ Register
Go Back   Xoutpost.com > BMW SAV Forums > X5 (E70) Forum
Arnott
User Name
Password
Member List Premier Membership Search Today's Posts Mark Forums Read

Xoutpost server transfer and maintenance is occurring....
Xoutpost is currently undergoing a planned server migration.... stay tuned for new developments.... sincerely, the management


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-10-2018, 07:12 PM
Member
 
Join Date: Jun 2014
Location: Canada
Posts: 5
Jaydee99 is on a distinguished road
Cool AC only cold on drivers side, AC compressor noisy.

I wanted to share this problem and its solution in case anyone else ran into it. It drove me crazy and I could find nothing that was quite the same online for a solution.

Short version:
Try getting your AC system recharged FIRST, my problems were all fixed by doing this.

Long version:
I got my 2010 X5M in February 2017 and have loved every minute of owning it. I have had a few problems with it but nothing too serious.
Onto the AC problem. I live in Grande Prairie, Northern Alberta in Canada so I have only seen limited hot weather, I mostly drive with windows open to listen to the sounds of a tune-full V8 through a Eisenmann Race Exhaust system and thus haven't needed the AC all that much. I noticed last summer that AC wasn't all that cold and that the compressor made a droning/rattling noise whenever it was on that was very audible and annoying in the cab around town. So I mostly drove with it off. The AC system was sufficient for my first summer in 2017, I did some 9 hour trips south to see my Dad and the noise in the cab wasn't very noticeable at highway speeds and the AC was "OK". This summer the AC was worse and was distinctly only working on the drivers side. My wife was NOT impressed with my "fancy BMW " (Low WAF). I am a mechanic by trade and do almost all my own work, so SWMBO was wondering when this might get fixed? I spent some time with the centre vents out of the dash and watched the mode doors opening and closing apparently correctly. I used a temp gun to see what temps I was getting out of the AC evaporator and the heater core. I wondered if the control valve for the heater core was allowing hot coolant through when it was supposed to be shut off. The heater core stayed at ambient temp and the evaporator was about 12 deg cooler on the DS than the PS vent. The only reason I even thought to try recharging the system with R134a was that it was mentioned on a couple of BMW forums almost as an aside.
Onto the solution. The place I work has an AC recovery/charging unit and they don’t charge us to use it as long as we only work on our own stuff. My X5 takes 1.54 Lbs of R134a according to the tag on the hood, so I started by recovering the AC system in my car. I got about .4 Lbs out of the system, WAY to low. My first ray of hope that this might actually work. So then vacuum the system for 10 min and then left it for another 15 min to see if I lost any vacuum, all good. Then recharge to the correct amount. Miracle, both sides front and rear had ice cold AC. It was fixed!!! Then the unexpected bonus the noise when the AC compressor ran was GONE, so awesome!! I think the R134a was slowly lost over the years past the shaft seal on the compressor, something I have seen many times up here in the great white north.
I hopes this helps someone else out there that runs into the same situation
__________________
2002 E53 X5 4.6iS birthdate 06/02
Estoril Blue (sold)
2010 E70 X5M, Birthdate 02/10
Colour MONTE CARLO BLAU METALLIC
Upholstery MERINO
Reply With Quote

Sponsored Links

  #2  
Old 08-11-2018, 12:15 AM
ard ard is offline
Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: Sierra Foothills, California
Posts: 5,026
ard is on a distinguished road
Bingo. Your solution is my go to advice. Vacuum, hold- leak free?- recharge, add dye.

Nice having a machine.


Oh, the 'one half cold, one half warm' is a signature failure mode of these cars.....
Reply With Quote
  #3  
Old 08-11-2018, 04:41 PM
Premier Member
 
Join Date: Mar 2017
Location: MPLS
Posts: 23
BoostedX5M is an unknown quantity at this point
On my 2011 and on a friend’s 2010 X5M we both had the exact same symptoms as you. $tealer told us both it was the condenser(?). Roughly 5 weeks in the shop an $6k later our trucks were “fixed”. We both only had about 50k miles at the time. I’m sure we both just needed a recharge... Luckily our warranty companies covered the repairs.


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
ac compressor noisy, ac only cold on one side

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





All times are GMT -4. The time now is 10:52 PM.
vBulletin, Copyright 2018, Jelsoft Enterprises Ltd. SEO by vBSEO 3.6.0
© 2017 Xoutpost.com. All rights reserved. Xoutpost.com is a private enthusiast site not associated with BMW AG.
The BMW name, marks, M stripe logo, and Roundel logo as well as X3, X5 and X6 designations used in the pages of this Web Site are the property of BMW AG.
This web site is not sponsored or affiliated in any way with BMW AG or any of its subsidiaries.