Home Forums Articles How To's FAQ Register
Go Back   Xoutpost.com > BMW SAV Forums > X5 (E70) Forum
Arnott
User Name
Password
Member List Premier Membership Search Today's Posts Mark Forums Read

Xoutpost server transfer and maintenance is occurring....
Xoutpost is currently undergoing a planned server migration.... stay tuned for new developments.... sincerely, the management


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-07-2019, 09:14 AM
dadysev's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2017
Location: Toronto Canada
Posts: 122
dadysev is on a distinguished road
Starter only goes click

So i got this 3.0 e70 from the auction and noticed it would only click for a split second when i try to start it but not enough to crank the engine. So i changed the starter as its not a bad job and not expensive. While doing that i noticed someone ran a wire from the solenoid wire up to the positive jump connection on the left shock tower. I then discovered the starter was fine and who ever had it before was touching the wire to the jump terminal to get the vehicle to start. I then discovered someone ran a new ground wire from body to engine as the famous problem with the ground strap turning green and losing its connectivity happened.

After scanning the vehicle with ISTA-D it kept complaining about Terminal 50E on the CAS which sends the signal back to the DME indicating the vehicle is starting and/or running (not sure).
Took apart the CAS to find a burnt trace and diode by the starter relay in the CAS, so i repaired the trace (have a spare CAS for testing purposes) and still the same split second click.

i'm guessing the ground strap which slowly burnt away caused the vehicle to search for ground for staring and charging through other modules and wires but where???? I hope the whole can doesn't need replacing.
Has anyone else had this happen?
__________________
2001 X5 3.0i
2007 X5 4.8i

Last edited by dadysev; 12-08-2019 at 08:51 AM.
Reply With Quote

Sponsored Links

  #2  
Old 12-07-2019, 02:44 PM
ard ard is offline
Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: Sierra Foothills, California
Posts: 5,766
ard is on a distinguished road
Classic cluster.


Someone hacked up the car, trying to 'fix' something they had no idea how to fix....(maybe changed parts of the CAS and didnt understand the need to code? They started hotwiring things to get it to strart..then burned up stuff...)


Now you are trying to find 'the one thing' that will fix it. You may have many.


https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e...minals/XnGFECK


I think you will be replacing the CAS,, recoding..then fixing what else is bad.

Good luck! Report back


PS The ground strap generally just rots away, and fails in a millisecond- they dont slowly burn away and cause modules to charge through each other. Just my sense


PPS Year and motor would help...I tried looking it up on tis...
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





All times are GMT -4. The time now is 01:17 PM.
vBulletin, Copyright 2020, Jelsoft Enterprises Ltd. SEO by vBSEO 3.6.0
2017 Xoutpost.com. All rights reserved. Xoutpost.com is a private enthusiast site not associated with BMW AG.
The BMW name, marks, M stripe logo, and Roundel logo as well as X3, X5 and X6 designations used in the pages of this Web Site are the property of BMW AG.
This web site is not sponsored or affiliated in any way with BMW AG or any of its subsidiaries.