Xoutpost.com

Xoutpost.com (https://xoutpost.com/forums.php)
-   X5 (E53) Forum (https://xoutpost.com/bmw-sav-forums/x5-e53-forum/)
-   -   EONON Amp vs BMW HI-Fi Amp (bypass?) (https://xoutpost.com/bmw-sav-forums/x5-e53-forum/109704-eonon-amp-vs-bmw-hi-fi-amp-bypass.html)

xskizzx 01-27-2019 02:39 PM

EONON Amp vs BMW HI-Fi Amp (bypass?)
 
Hello Everyone,

I'm new here and recently scored a 03 x5 3.0i with 58k miles :) in Cali. I'm normally a DIY guy, but just had am now a dad and free time is a premium. I just recently had a local shop install the EONON GA9166a and backup cam, but I'm noticing a high end distortion.

I noticed right after install that the sound was extremely loud so I went into the settings and dropped it 6db, but I'm still getting quite a bit of distortion on the highs (high hat crackle). I did notice that the Eonon unit has it's own AMP and there is a factory BMW amp in the back. I was wondering how others have worked with bypassing one or the other. I'm assuming the crackle has something to do with the signal being double amplified so I kind of want to know what my options are. Unfortunately the shop doesn't provide warranty because it's not their equipment, but I think they still might help a little bit. Ultimately what I want to know what are my options and what will work best.

This is a NON-DSP, NON-NAV car

I do plan on upgrading the amp and speakers in the summer, but wanted to have tolerable listening right now.

So I'm thinking either bypass the BMW amp somewhow and use the onboard Eonon amp.

Disable the Eonon Amp by dropping it to the lowest -DB setting (not sure if that actually will disable anything)

Or do I need to put back the old equipment and mess with the volume control and set it to 0? Does the old system/amp retain any of the settings from the original equipment.

Any help would be greatly appreciated this is my first BMW so I'm in for a bit of learning. My last car was a 06 Nissan Sentra Spec V and those are very simple cars. : ) I feel like this install should have been simpler :dunno:

Crowz 01-27-2019 04:58 PM

That's strange as my Seicane is going thru the bmw factory amp the same way I imagine the eonon is and I didn't run into any of that. Unless something went wrong on the install I have no idea what is causing that.

jayarc 01-27-2019 06:34 PM

My experience putting an Eonon GA8150 Android 7 head unit into my e46 was that I personally found the sound quality to go down, way down. I have a feeling the digital audio card or amp inside the head units is pretty bad. My head unit had an anemic, no-low-end sound, almost all high end. You'd hear almost all cymbals and no mids/bass so much so that half the time I just turn it off. No matter what EQ adjustments were tried it sounds so bad. I have heard that people have solved this by adding an additional pioneer head unit inside the glove box and then they use that to push better sound to the speakers.


Here's the post, https://forum.e46fanatics.com/showth...7#post16654977


I haven't tried the pioneer in the glove box yet but I do plan on it. The experience outside the sound quality has been ok.


:(

wpoll 01-27-2019 07:14 PM

Quote:

Originally Posted by Crowz (Post 1153371)
That's strange as my Seicane is going thru the bmw factory amp the same way I imagine the eonon is and I didn't run into any of that. Unless something went wrong on the install I have no idea what is causing that.

In most cases you are no longer using the factory amp if you fit an android head unit; the most obvious exception is with DSP.

If you have only a CD Player and MID unit up front (and no rear amp) then the factory amp is INSIDE the CD Player head unit and is removed when you remove the CD Player head unit. The speaker cables (on the 17-pin or 40-pin connector) connect directly to the android HU amp.

If you had a BM54 radio/amp in the trunk/boot then this is also disconnected when you attach the long android loom to the 17-pin or 40-pin connector that WAS in the factory amp. It makes little difference if you pull the BM54 unit from the trunk at this point - it's no longer connected - it's just ballast.

xskizzx 01-27-2019 07:28 PM

Quote:

Originally Posted by wpoll (Post 1153384)
In most cases you are no longer using the factory amp if you fit an android head unit; the most obvious exception is with DSP.

If you have only a CD Player and MID unit up front (and no rear amp) then the factory amp is INSIDE the CD Player head unit and is removed when you remove the CD Player head unit. The speaker cables (on the 17-pin or 40-pin connector) connect directly to the android HU amp.

If you had a BM54 radio/amp in the trunk/boot then this is also disconnected when you attach the long android loom to the 17-pin or 40-pin connector that WAS in the factory amp. It makes little difference if you pull the BM54 unit from the trunk at this point - it's no longer connected - it's just ballast.

What is weird is that there is a factory amp in the back as well hidden from normal view. As far as I know the guy just did the plug and play. Modified the inside bracket to fit it and then ran the backup camera to the back. I'm eager to know how this is wired.

Having two amps (eonon and factory) seems like a bad time to me. It would explain the extreme loudness and distortion when I picked it up.

I probably should have just put this in myself from the beginning... sigh

If it is indeed the DACs... I might play the quality lottery with eonon if they will work with me, otherwise I'll probably return it despite the awesome amount of features and I'll just cut my losses from the install. Not sure I want to ad additional hardware just to make this work. Thank you for that option though.. I may bite the bullet later on.

EDIT: Without taking it out the amp reads
Model No. AMP E53
P/NO 65. 12-8 379 376
Amplifier
Car Specific Equalizing
12V D.C Negative GND.

wpoll 01-27-2019 08:23 PM

Got a picture of the wiring?

Unless I'm very much mistaken (entirely possible!) it would be very hard to wire a new android head unit in series with a factory amp - it would NOT be a plug and play task - you would need to cut and splice many wires and it would be a totally useless exercise.....

DSP-equipped cars are wired differently - they effectively already have two amps in series.

Crowz 01-27-2019 11:13 PM

If Im not mistaken all of the radios use an amp of some kind in the back cubby hole on the drivers side. If its a nav radio there is a radio module under the spare tire but both the base model and the nav use the same amp in the cubby hole on the side. The dsp does the same thing but has a dsp amp in place of the normal amp.

xskizzx 01-27-2019 11:14 PM

Quote:

Originally Posted by wpoll (Post 1153395)
Got a picture of the wiring?

Unless I'm very much mistaken (entirely possible!) it would be very hard to wire a new android head unit in series with a factory amp - it would NOT be a plug and play task - you would need to cut and splice many wires and it would be a totally useless exercise.....

DSP-equipped cars are wired differently - they effectively already have two amps in series.

https://drive.google.com/drive/folde...ak?usp=sharing

I included a screenshot of the manual diagram.

Sorry for the terrible pics, I was trying to do it as fast as I could before it got dark. My garage is full and wasn't able to pull it in just yet.. I might have to take a full day to figure out what the heck happened.

I also notice that the guy ran two long screws up top to hold it in place and it was kind of a half assed setup, because it seems like he overshot/undershot the sweet spot and ran these long screws into the old bracker plastic. So therefore I was able to mount it, but too high :(...

Edit: word / screw

Crowz 01-27-2019 11:16 PM

I can go look in my 2001 since it has the base radio aka the business cd if you want.

wpoll 01-27-2019 11:19 PM

Quote:

Originally Posted by Crowz (Post 1153414)
If Im not mistaken all of the radios use an amp of some kind in the back cubby hole on the drivers side. If its a nav radio there is a radio module under the spare tire but both the base model and the nav use the same amp in the cubby hole on the side. The dsp does the same thing but has a dsp amp in place of the normal amp.

It varies - I have a factory set up with no NAV, just a Professional CD up front. the rear cubby and the trunk have no amp - nada. All the speaker wires in the car run up to the front in the dash.

There is a CD Changer in the left rear cubby but that's all...


All times are GMT -4. The time now is 08:29 AM.

vBulletin, Copyright 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0
2017 Xoutpost.com. All rights reserved.