Home Forums Articles How To's FAQ Register
Go Back   Xoutpost.com > BMW SAV Forums > X5 (E53) Forum
Arnott
User Name
Password
Member List Premier Membership Search Today's Posts Mark Forums Read


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-16-2017, 11:08 PM
Member
 
Join Date: Apr 2015
Location: Sacramento
Posts: 62
stiubhartach is on a distinguished road
LCM Coding help needed

I did some coding of my LCM with PA Soft to turn off checking for LED turn signals and screwed up my headlights. I need the assistance of the coding and light wizards. My research hasn’t been fruitful.
BMW: 2005 X5 4.4i
Headlights: BiXenon with adaptive and automatic vertical aim control
Problem: Highbeams don’t work correctly. On start up, the lights go through the normal testing of up/down and left/right then settle in on low beams, just as it should. But, If I turn on high beams, the left goes half bright and the right goes full bright, and neither returns to normal until the headlights are turned off completely.
1. PA Soft live data shows the highbeam switch activating correctly. It also shows a green box next to the ‘automatic low beams light switch’ indicating that it is working. What is the low beam switch?

Sample photo (on mine, the line is not greyed out):

2: What boxes should be checked for my setup?
3. What is the difference between AHL and HVAC?
4. Under ‘Headlight vertical aim control’, what is the difference between automatic and dynamic?
5. If I check the very bottom box for ‘Xenon with AHL’, the three checkboxes under ‘Headlight vertical aim control’ are unchecked automatically.
6. I’m seriously considering having the whole car reflashed at the dealer. That’s my irritation level! Thanks for any help.
Sample photo:




Last edited by stiubhartach; 02-16-2017 at 11:20 PM.
Reply With Quote

Sponsored Links

  #2  
Old 02-16-2017, 11:25 PM
Overboost's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2006
Location: Huntersville, NC
Posts: 149
Overboost is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by stiubhartach View Post
I did some coding of my LCM with PA Soft to turn off checking for LED turn signals and screwed up my headlights. I need the assistance of the coding and light wizards. My research hasn’t been fruitful.
BMW: 2005 X5 4.4i
Headlights: BiXenon with adaptive and automatic vertical aim control
Problem: Highbeams don’t work correctly. On start up, the lights go through the normal testing of up/down and left/right then settle in on low beams, just as it should. But, If I turn on high beams, the left goes half bright and the right goes full bright, and neither returns to normal until the headlights are turned off completely.
1. PA Soft live data shows the highbeam switch activating correctly. It also shows a green box next to the ‘automatic low beams light switch’ indicating that it is working. What is the low beam switch?

Sample photo (on mine, the line is not greyed out):

2: What boxes should be checked for my setup?
3. What is the difference between AHL and HVAC?
4. Under ‘Headlight vertical aim control’, what is the difference between automatic and dynamic?
5. If I check the very bottom box for ‘Xenon with AHL’, the three checkboxes under ‘Headlight vertical aim control’ are unchecked automatically.
6. I’m seriously considering having the whole car reflashed at the dealer. That’s my irritation level! Thanks for any help.
Sample photo:



You should have the backup under the PA Soft directory with the todays date before you made the changes. Just flash it back.

I can go plug into mine if you need.
__________________
The older I get, the faster I was...
No Fear

  • 2004 e53 X5 3.0 ZSP (4/04 build date) Jet Black exterior/Sand Beige interior
  • 2002 e46 325i ZPP (2/02 build date) Alpine White exterior/Hell Beige interior

Last edited by Overboost; 02-16-2017 at 11:37 PM.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-17-2017, 04:04 PM
Member
 
Join Date: Apr 2015
Location: Sacramento
Posts: 62
stiubhartach is on a distinguished road
Good idea. I tried writing the saved coding epb file. It came up with the bottom 'xenon with AHL' box checked and the bixenon box checked also. All others empty.Still doesn't work correctly.

Could it be a coincidental hardware failure? What would cause the bulb shields to withdraw and then not return? is there a point that I can check the voltage on the solenoid?
__________________
2005 X5 4.4i SterlingGrau, Sport Package, DSP
Build 3/12/2005



Reply With Quote
  #4  
Old 02-17-2017, 05:27 PM
Overboost's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2006
Location: Huntersville, NC
Posts: 149
Overboost is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by stiubhartach View Post
Good idea. I tried writing the saved coding epb file. It came up with the bottom 'xenon with AHL' box checked and the bixenon box checked also. All others empty.Still doesn't work correctly.

Could it be a coincidental hardware failure? What would cause the bulb shields to withdraw and then not return? is there a point that I can check the voltage on the solenoid?
Ant errors on the LCM? Check and clear all errors if any.
__________________
The older I get, the faster I was...
No Fear

  • 2004 e53 X5 3.0 ZSP (4/04 build date) Jet Black exterior/Sand Beige interior
  • 2002 e46 325i ZPP (2/02 build date) Alpine White exterior/Hell Beige interior
Reply With Quote
  #5  
Old 02-18-2017, 12:30 AM
Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: Canada
Posts: 330
80stech is on a distinguished road
I don't know about PA soft but with NCS expert you can always revert back to the original coding.
__________________
1988 325 is (purchased new)
2004 X5 3.0 (new to me) 2005 X3 2.5 (new to wife)
Reply With Quote
  #6  
Old 02-18-2017, 01:35 AM
Member
 
Join Date: Apr 2015
Location: Sacramento
Posts: 62
stiubhartach is on a distinguished road
It's showing no errors on the LCM, but the AHL is showing shadow errors of:

Telegram Speed invalid
Telegram yaw rate invalid
Telegram steering angle invalid

Would a communication issue with the AHL cause this?
__________________
2005 X5 4.4i SterlingGrau, Sport Package, DSP
Build 3/12/2005



Reply With Quote
  #7  
Old 02-18-2017, 03:05 AM
jopecasa's Avatar
Premier Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: Sydney Australia
Posts: 415
jopecasa is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by stiubhartach View Post
It's showing no errors on the LCM, but the AHL is showing shadow errors of:

Telegram Speed invalid
Telegram yaw rate invalid
Telegram steering angle invalid

Would a communication issue with the AHL cause this?
PA soft cannot permanently clear shadow codes.

Use INPA to clear EM and IM codes......then read again via PA soft.
__________________
01 E39 530i - SOLD !
05 E53 4.8is

Pics of Bianca (E39) and Betsy (E53)
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
coding, lcm, pa soft

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





All times are GMT -4. The time now is 10:47 PM.
vBulletin, Copyright 2017, Jelsoft Enterprises Ltd. SEO by vBSEO 3.6.0
© 2017 Xoutpost.com. All rights reserved. Xoutpost.com is a private enthusiast site not associated with BMW AG.
The BMW name, marks, M stripe logo, and Roundel logo as well as X3, X5 and X6 designations used in the pages of this Web Site are the property of BMW AG.
This web site is not sponsored or affiliated in any way with BMW AG or any of its subsidiaries.