Home Forums Articles How To's FAQ Register
Go Back   Xoutpost.com > BMW SAV Forums > X5 (E53) Forum
Fluid Motor Union
User Name
Password
Member List Premier Membership Search Today's Posts Mark Forums Read

Xoutpost server transfer and maintenance is occurring....
Xoutpost is currently undergoing a planned server migration.... stay tuned for new developments.... sincerely, the management


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-07-2017, 06:00 PM
Member
 
Join Date: Sep 2016
Location: Canada
Posts: 37
mihai is on a distinguished road
4x4/DSC warning light on

hey guys. i have a 2006 3.0i X5 with 87k miles on it.
i recently got the car and i didn't really drive it because i wanted to change a few things before. ever since i got the car i have the tire pressure warning light on and the 4x4 warning light comes on after about 100-200 meters of driving. no other warning lights.
i did some research on google and most of the people that have the 4x4 light on, also have the break and abs on also. this is not my case.
i found several others that had the 4x4 light on as soon as they start the car, and they fixed the issue(in most cases) after changing the battery/alternator.
but in my case...in order for the 4x4 to come on, i have to drive the car.
has anyone had this exact issue?

thanks a lot!
Reply With Quote

Sponsored Links

  #2  
Old 11-08-2017, 06:31 AM
wpoll's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2015
Location: South Island, New Zealand
Posts: 2,796
wpoll will become famous soon enough
What size wheels and tires are on the car? All four corners...Just curious....
__________________
Wayne
2005 BMW X5 3.0d (b 02/05)
2001 BMW F650GS Dakar (b 06/01)
Reply With Quote
  #3  
Old 11-09-2017, 07:31 PM
Member
 
Join Date: Sep 2016
Location: Canada
Posts: 37
mihai is on a distinguished road
235 65 r17 - tires are in very bad condition; i will have to replace them. before i do that however, i want to replace the rear upper control arms....probably this weekend if i have time.

i recently purchased the bmw scan tool 1.4.0...i did a scan today on the car and the ABS module was showing a steering angle sensor issue(if i remember correctly) i will double check tomorrow...i think it's possible that this might be the cause...not sure though, because in the tool there is another section (LEW) - steering angle sensor, and this one wasn't showing anything.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-09-2017, 07:37 PM
Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: NEW YORK
Posts: 793
electricalserv x5 is on a distinguished road
get a scanner and read the codes , it could be may things ,
__________________
2006 4.8IS
65K MILES
PURCHASED 7/13
Reply With Quote
  #5  
Old 11-09-2017, 09:54 PM
Member
 
Join Date: Dec 2016
Location: CA
Posts: 114
pearlpower is on a distinguished road
Have you completed the steering wheel lock to lock steps?
__________________
E53 X5 4.8is-Dinan S2-Street Brawler
E70 X5M-The stoplight shocker
AMG E55K-539 RWHP, 629RWTQ-my toy
GX470-the unbreakable truck.
F30 328i-JB4 STG 2. Daily MPG Work Beater
02-WS6, 6sp my other toy
...other stuff parked around here somewhere
Reply With Quote
  #6  
Old 11-09-2017, 11:14 PM
Member
 
Join Date: Jul 2016
Location: Menlo Park, CA
Posts: 1,037
Fifty150hs is on a distinguished road
steering angle sensor is common as was my problem when I had same symptoms.
Reply With Quote
  #7  
Old 11-10-2017, 03:56 PM
Member
 
Join Date: Sep 2016
Location: Canada
Posts: 37
mihai is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by pearlpower View Post
Have you completed the steering wheel lock to lock steps?
no i haven't because the error shows after i do 100-200m...i can try it though. i know that you have to do that after battery disconnect.
Reply With Quote
  #8  
Old 11-10-2017, 04:07 PM
Member
 
Join Date: Sep 2016
Location: Canada
Posts: 37
mihai is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by Fifty150hs View Post
steering angle sensor is common as was my problem when I had same symptoms.
one more thing that i noticed yesterday while i was scanning the car...if i stop the car and leave it idleing and wait for 5-10 minutes, the error goes away on it's own(not sure if the fact that i was running the scan has anything to do with this but i doubt it). did this happen to you also?

did you diy this issue or you took it to indy/stealer ?
Reply With Quote
  #9  
Old 12-06-2017, 11:35 AM
Member
 
Join Date: Sep 2016
Location: Canada
Posts: 37
mihai is on a distinguished road
got the issue fixed. i got inpa and calibrated the steering angle. done
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





All times are GMT -4. The time now is 04:18 AM.
vBulletin, Copyright 2019, Jelsoft Enterprises Ltd. SEO by vBSEO 3.6.0
2017 Xoutpost.com. All rights reserved. Xoutpost.com is a private enthusiast site not associated with BMW AG.
The BMW name, marks, M stripe logo, and Roundel logo as well as X3, X5 and X6 designations used in the pages of this Web Site are the property of BMW AG.
This web site is not sponsored or affiliated in any way with BMW AG or any of its subsidiaries.