Home Forums Articles How To's FAQ Register
Go Back   Xoutpost.com > BMW SAV Forums > X5 (E53) Forum
Bimmer Tool Rental
User Name
Password
Member List Premier Membership Search Today's Posts Mark Forums Read

Xoutpost server transfer and maintenance is occurring....
Xoutpost is currently undergoing a planned server migration.... stay tuned for new developments.... sincerely, the management


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #61  
Old 01-21-2019, 05:52 PM
Member
 
Join Date: May 2018
Location: NYC
Posts: 930
mr_robot is on a distinguished road
I wish I knew how to update my dme myself as I swear itís a software issue more than my Intermediate levers due to itís inconsistency. Every time I try to read a how to or video it just glosses over me lol

Sometimes my cel flashes after 2 min of driving when the cold start has already switched from max to min lift.


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
__________________
2005 Imola 4.8iS
Reply With Quote

Sponsored Links

  #62  
Old 01-22-2019, 07:50 PM
Member
 
Join Date: May 2018
Location: NYC
Posts: 930
mr_robot is on a distinguished road
2 days in a row no cold start misfire and these have been the coldest days ever.

The only change done recently was I switched from Castrol 0w-40 to Liqui Moly 5w-40.
__________________
2005 Imola 4.8iS
Reply With Quote
  #63  
Old 01-22-2019, 08:00 PM
Member
 
Join Date: Aug 2010
Location: Burlington, NJ
Posts: 518
amancuso is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by mr_robot View Post
2 days in a row no cold start misfire and these have been the coldest days ever.

The only change done recently was I switched from Castrol 0w-40 to Liqui Moly 5w-40.
Same here. But I did get a false oil pressure warning on the dash.
__________________
2004 4.8iS
Reply With Quote
  #64  
Old 01-22-2019, 08:08 PM
Member
 
Join Date: May 2018
Location: NYC
Posts: 930
mr_robot is on a distinguished road
Oh sorry forgot to mention I did change my oil pressure switch when doing the oil change as well as mine was leaking.
__________________
2005 Imola 4.8iS
Reply With Quote
  #65  
Old 01-22-2019, 08:19 PM
Member
 
Join Date: Feb 2013
Location: nyc
Posts: 1,783
jsoto is on a distinguished road
For ur wiki. I was chasing a oil pressure & low oil on cluster and when all said and done - it wasn't the usual stuff. Aux fan was no good and somehow was trigger this on the cluster.
Reply With Quote
  #66  
Old 01-23-2019, 10:40 AM
LVR LVR is online now
Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: Down Under way out west
Posts: 893
LVR is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by mr_robot View Post
2 days in a row no cold start misfire and these have been the coldest days ever.

The only change done recently was I switched from Castrol 0w-40 to Liqui Moly 5w-40.
Not sure if this is of help, but in another thread regarding poss levers issue, with the symptoms being rough idle and hard start, when I asked for advice my ex BMW indi stated that the vanos solenoids with their small holes are quite sensitive to getting clogged up or poor oil quality and are his first point to check.

As they regulate timing it's possible that this is the problem?

It's apparently a DIY to pull em out (4) and give them a clean.
__________________
04 E53 X5 4.8is
04 E53 X5 4.4 Sport (2nd favourite car)

PREVIOUS
2011 E70 X5 3.0D with Aero kit
2009 E71 X6 50i Sport
2009 E70 X5 50i Sport
2007 E60 540 M Sport LCI (All time favourite car)
2007 E70 X5 4.8i Sport
2005 E53 4.8is
2003 E53 3.0 Sport
Reply With Quote
  #67  
Old 02-23-2019, 05:20 PM
Member
 
Join Date: May 2018
Location: NYC
Posts: 930
mr_robot is on a distinguished road
I will give vanos solenoids a try next.

Can I just unplug them and run the car for couple days to test? If theyíre the culprit, unplugged should not cause a misfire correct?

I did new spark plugs with Iridium IX and idle and drivability was much improved but cold start random misfire with cyl 2, 4, 6, 8 was still there.

Again, not every cold start and intermittent days.

So today I tried swapping the coil plugs around to see if the misfire cylinders followed but it stayed the same at cyl 2, 4, 6, 8.

But again not always all four sometimes just 2, 4, 6 or 4&6 or just one, never consistent and really random.
__________________
2005 Imola 4.8iS
Reply With Quote
  #68  
Old 02-24-2019, 03:45 AM
Member
 
Join Date: Nov 2016
Location: Australia
Posts: 64
AussieXer is on a distinguished road
I have been experimenting with the 4 Vanos solenoids. I have found that if I disconnect some of them the misfire and error codes (29CC, 29CD) go away (to be replaced by different codes telling me that the Vanos solenoids are disconnected, but no CEL)the car runs a lot better but there is slight hesitation on acceleration from lows revs (about 1500 revs).
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





All times are GMT -4. The time now is 09:05 PM.
vBulletin, Copyright 2019, Jelsoft Enterprises Ltd. SEO by vBSEO 3.6.0
© 2017 Xoutpost.com. All rights reserved. Xoutpost.com is a private enthusiast site not associated with BMW AG.
The BMW name, marks, M stripe logo, and Roundel logo as well as X3, X5 and X6 designations used in the pages of this Web Site are the property of BMW AG.
This web site is not sponsored or affiliated in any way with BMW AG or any of its subsidiaries.