Home Forums Articles How To's FAQ Register
Go Back   Xoutpost.com > BMW SAV Forums > X5 (E53) Forum
Fluid Motor Union
User Name
Password
Member List Premier Membership Search Today's Posts Mark Forums Read

Xoutpost server transfer and maintenance is occurring....
Xoutpost is currently undergoing a planned server migration.... stay tuned for new developments.... sincerely, the management


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-12-2019, 08:25 PM
Member
 
Join Date: May 2019
Location: Canada
Posts: 10
Godzi is on a distinguished road
Question Transmission problems, help needed

Hi everyone,
I am new member but I was reading a lot on this site before I registered and I see there is a lot of knowledge here.
I bought 2003 X5 4.4i with transmission problem, I am mechanic and I have no problem fixing many things including engine but I am not very familiar with automatic transmission.
I will try to explain what is going on as short as possible.
Car starts good cold or hot, but transmission works fine when cold, after 10min of drive it suddenly revs rpms and goes to fail safe program with hard bang to 5th or sometimes to 4th gear. I have scanned it and there is several things showing up.
Transmission temp is -55c
Replaced harness in transmission and still same reading.
Solenoid 3
Map cooling activation
5A brief power interruption
Dynamic stability control
And also weird wheel speed reading when parked it is showing
LF 0, RF0,
LR 4850 rpm
And no RR wheel at all.
Is there anyone who had this kind of problem and is there solution to this.
I just want to make sure that problem is transmission it self not something else causing it to fail.
Excuse my English, it's not my first language.
Thank you in advance
Reply With Quote

Sponsored Links

  #2  
Old 05-12-2019, 11:05 PM
andrewwynn's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2015
Location: Racine, WI
Posts: 4,632
andrewwynn is on a distinguished road
Crazy abs readings and DSC errors often from internal design flaw in the abs module.

Make sure your connector is clean to the transmission but I think you said you changed the harness so that's not likely the problem.


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
__________________
E53 / M54 2001 3.0i gas LHD (pair of them: his & her)
Reply With Quote
  #3  
Old 05-12-2019, 11:16 PM
Member
 
Join Date: May 2019
Location: Canada
Posts: 10
Godzi is on a distinguished road
Thanks for reply
Yes I have replaced harness and plug looks like new and harness in general,
Didn't find any particles in oil pan, I am just totally confused with temperature reading and fact that it drives totally fine when cold, it shifts nice and manual shift works as well.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-13-2019, 07:31 AM
Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: Columbus, Ohio
Posts: 513
Purplefade is on a distinguished road
May try swapping the left and right rear wheel sensors and seeing if the error follows the sensor. RR 4850 LR0. Itís possible itís shutting itself down because of the drastic difference in the speed sensors.

I know you can clean and recalibrate those as well but youíd need a laptop with the bmw tools apps on it...
Reply With Quote
  #5  
Old 05-13-2019, 09:39 AM
Member
 
Join Date: May 2019
Location: Canada
Posts: 10
Godzi is on a distinguished road
That makes perfect sense, I will do that first. I have to try all options before I remove transmission.
Can it be something wrong with TCM as it's reading ATF temp as -55 always, and even engine temp after 1 min. idling shows 124c.
Reply With Quote
  #6  
Old 05-13-2019, 09:53 AM
andrewwynn's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2015
Location: Racine, WI
Posts: 4,632
andrewwynn is on a distinguished road
The transmission suoerman said the harness sensor can read off and not the biggest concern but your is seemingly reading min temp so either open or short so I would track down which. If one wire shorted likely others.

You said you replaced the harness. So you mean inside or outside ? The temp sensor is part of the inside harness iirc.


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
__________________
E53 / M54 2001 3.0i gas LHD (pair of them: his & her)
Reply With Quote
  #7  
Old 05-13-2019, 09:57 AM
Member
 
Join Date: May 2019
Location: Canada
Posts: 10
Godzi is on a distinguished road
I replaced inside harness, hoping to get different results and move from death point but nothing changed.
Reply With Quote
  #8  
Old 05-13-2019, 10:43 AM
Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Michigan
Posts: 85
ahlem is on a distinguished road
Trace the wheel speed sensor wires from the wheels through to the harness all the way to the connectors. Others have had problems with cracked insulation and grounding out and getting odd issues with ABS and transmission. Mine only happens when it rains and I'm trying to track it down currently.
Reply With Quote
  #9  
Old 05-13-2019, 10:57 AM
Member
 
Join Date: May 2019
Location: Canada
Posts: 10
Godzi is on a distinguished road
It looks like some wiring issues, I cant believe to have so many different codes and all wrong readings.
Thanks for advice
Reply With Quote
  #10  
Old 05-13-2019, 10:51 PM
andrewwynn's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2015
Location: Racine, WI
Posts: 4,632
andrewwynn is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by ahlem View Post
Trace the wheel speed sensor wires from the wheels through to the harness all the way to the connectors. Others have had problems with cracked insulation and grounding out and getting odd issues with ABS and transmission. Mine only happens when it rains and I'm trying to track it down currently.


Transmission error when rain or wheel sensor?


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
__________________
E53 / M54 2001 3.0i gas LHD (pair of them: his & her)
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
e53, transmission problem

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





All times are GMT -4. The time now is 10:41 AM.
vBulletin, Copyright 2019, Jelsoft Enterprises Ltd. SEO by vBSEO 3.6.0
© 2017 Xoutpost.com. All rights reserved. Xoutpost.com is a private enthusiast site not associated with BMW AG.
The BMW name, marks, M stripe logo, and Roundel logo as well as X3, X5 and X6 designations used in the pages of this Web Site are the property of BMW AG.
This web site is not sponsored or affiliated in any way with BMW AG or any of its subsidiaries.