Home Forums Articles How To's FAQ Register
Go Back   Xoutpost.com > BMW SAV Forums > X5 (E53) Forum
Fluid Motor Union
User Name
Password
Member List Premier Membership Search Today's Posts Mark Forums Read

Xoutpost server transfer and maintenance is occurring....
Xoutpost is currently undergoing a planned server migration.... stay tuned for new developments.... sincerely, the management


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-24-2020, 06:48 PM
Member
 
Join Date: Jun 2020
Location: FTL
Posts: 15
imran83 is on a distinguished road
4.8is Suspension Woes

Hello All!

So, I recently purchased a 4.8iS and been having issues related to the air ride suspension. I have attempted to run the codes and none returned. I press the button to adjust ride height and the height will not adjust up or down.

I can, however, run INPA and adjust the ride heights and the compressor will fire on to raise or lower the car. The compressor never turns on if I open the car or upon start up, and when I i adjust heights (via INPA) 3 out of the 4 sensors wont register a height, so when I adjust, all 4 corners will be at slightly different heights.

After about a week, I will have to use INPA again to re-adjust the height as all 4 corners drop.

Has anyone run into something like this? I am leaning towards it being the ride height sensors given the compressor never kicks on unless i manually do it through INPA. I dont think the bags have a leak (although could be possible) given that all 4 go down over the course of a week and the compressor never kicks on.

Any insight would be much appreciated!
Reply With Quote

Sponsored Links

  #2  
Old 08-25-2020, 10:09 PM
Member
 
Join Date: Jun 2020
Location: FTL
Posts: 15
imran83 is on a distinguished road
Bump
Reply With Quote
  #3  
Old 08-25-2020, 10:40 PM
EODguy's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2018
Location: Saudi Arabia/Philippines/USA
Posts: 1,631
EODguy is on a distinguished road
On the off chance...

Did the PO maybe tell the system that ride height was off/deleted?
Does everything say active (in German) or not?
Last but just as possible are all your fuses good? Relays? Switch block?

Sent from my SM-A730F using Tapatalk
__________________
"When the Team Chief said.... You're trapped in a hole with nothing but a goat and a slinky, what do you do? Stubby said, I'm not sure but it won't end well for the goat...." ~(Overheard) Last day, Phase 3, Q Course
Reply With Quote
  #4  
Old 08-26-2020, 07:43 AM
Member
 
Join Date: Jun 2020
Location: FTL
Posts: 15
imran83 is on a distinguished road
Thanks, EODguy! See responses below:

Did the PO maybe tell the system that ride height was off/deleted? - bought from a dealer unfortunately, so no answer here.
Does everything say active (in German) or not? - yes, sir.
Last but just as possible are all your fuses good? Relays? Switch block? I checked all fuses and they were good. Not sure about the switch block, what is that?
Reply With Quote
  #5  
Old 08-26-2020, 08:17 AM
EODguy's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2018
Location: Saudi Arabia/Philippines/USA
Posts: 1,631
EODguy is on a distinguished road
Your rocker switch for height adjustment (sorry) is it blacked out or showing a solid light that flashes in the direction of adjustment and either hangs that way or just goes back to lights previous position?

The relays in the rear that control the pump think it's #57 but not sure as I'm going off memory.

Sent from my SM-A730F using Tapatalk
__________________
"When the Team Chief said.... You're trapped in a hole with nothing but a goat and a slinky, what do you do? Stubby said, I'm not sure but it won't end well for the goat...." ~(Overheard) Last day, Phase 3, Q Course
Reply With Quote
  #6  
Old 10-13-2020, 01:23 PM
Member
 
Join Date: Jun 2020
Location: FTL
Posts: 15
imran83 is on a distinguished road
Reviving this one. So, I was able to adjust the height via INPA, but no error codes are being thrown. The car will not adjust the suspension to proper height when opening the driver's door, turning the car on or using the switch (it stays lit in the "normal" position, nothing happens when i want to adjust lower or higher).

I usually have to adjust the suspension each week via INPA (reinflate and set height). The height sensors seem to be working as they are registering heights upon inflation (albeit the heights all over the damn place), but not sure what is supposed to prompt the compressor to turn on at the beginning of a ride (open door or turn on car) to set to correct height.

Any insights? Checked all the fuses and all is well...
Reply With Quote
  #7  
Old 10-13-2020, 10:39 PM
EODguy's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2018
Location: Saudi Arabia/Philippines/USA
Posts: 1,631
EODguy is on a distinguished road
Last gasp is the switch is dead/dying and if it's not that then I hate saying this but, it is most likely your ride height controller dying or like mine something is killing it and you will have to replace it.

For me something was killing the controllers and I never figured out what so I did away with the air suspension.
I wasn't getting codes till it collapsed on a hard curve on ramp (then it wasn't shy about throwing codes)

Sent from my SM-A730F using Tapatalk
__________________
"When the Team Chief said.... You're trapped in a hole with nothing but a goat and a slinky, what do you do? Stubby said, I'm not sure but it won't end well for the goat...." ~(Overheard) Last day, Phase 3, Q Course
Reply With Quote
  #8  
Old 10-15-2020, 07:08 AM
Member
 
Join Date: Jun 2020
Location: FTL
Posts: 15
imran83 is on a distinguished road
ugh, EODguy - you may be right. Still odd that I dont have a code that is throwing an error for anything!
Reply With Quote
  #9  
Old 10-15-2020, 08:37 AM
EODguy's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2018
Location: Saudi Arabia/Philippines/USA
Posts: 1,631
EODguy is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by imran83 View Post
ugh, EODguy - you may be right. Still odd that I dont have a code that is throwing an error for anything!
Wish I had a clue but I got to the point on mine I just danced around X5 making monkey noises while playing the theme song to 2001 A space odyssey....

Sorry

Sent from my SM-A730F using Tapatalk
__________________
"When the Team Chief said.... You're trapped in a hole with nothing but a goat and a slinky, what do you do? Stubby said, I'm not sure but it won't end well for the goat...." ~(Overheard) Last day, Phase 3, Q Course
Reply With Quote
  #10  
Old 10-15-2020, 09:12 AM
crystalworks's Avatar
Premier Member
 
Join Date: Jun 2014
Location: SA, TX
Posts: 5,037
crystalworks is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by EODguy View Post
Wish I had a clue but I got to the point on mine I just danced around X5 making monkey noises while playing the theme song to 2001 A space odyssey....

Sorry

Sent from my SM-A730F using Tapatalk
Same here. In my case I think it was a problem with the offset counter for my front left height sensor. Only sensor that never read correctly but I lacked a way to reset it at the time and replacing it with a new OE unit did not do anything.
__________________
2005 X5 4.4i Build 04/05 Maintenance/Build Log
Nav, Pano, Sport (Purchased 06/14 w/ 109,000 miles) (Sold 8/15 w/121,000 miles)


2006 X5 4.8is Build 11/05 Maintenance/Build Log
Nav, DSP, Pano, Running Boards, OEM Tow Hitch, Cold Weather Pckg (Purchased 08/15 w/ 90,500 miles)

2010 X5 35d Build 02/10
Nav, HiFi, 6 DVD, Sports Pckg, Cold Weather Pckg, HUD, CAS, Running Boards, Leather Dash, PDC, Pano (Purchased 03/17 w/ 136,120 miles)
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





All times are GMT -4. The time now is 07:13 PM.
vBulletin, Copyright 2020, Jelsoft Enterprises Ltd. SEO by vBSEO 3.6.0
2017 Xoutpost.com. All rights reserved. Xoutpost.com is a private enthusiast site not associated with BMW AG.
The BMW name, marks, M stripe logo, and Roundel logo as well as X3, X5 and X6 designations used in the pages of this Web Site are the property of BMW AG.
This web site is not sponsored or affiliated in any way with BMW AG or any of its subsidiaries.