Home Forums Articles How To's FAQ Register
Go Back   Xoutpost.com > BMW SAV Forums > X5 (E70) Forum
Arnott
User Name
Password
Member List Premier Membership Search Today's Posts Mark Forums Read

Xoutpost server transfer and maintenance is occurring....
Xoutpost is currently undergoing a planned server migration.... stay tuned for new developments.... sincerely, the management


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-08-2014, 07:25 PM
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: NJ
Posts: 24
aclockwrk is on a distinguished road
Whining / Whiring noise when revving and driving

I have an 08 X5 4.8i (129k miles) and for the past week or so I noticed a Whine /Whirring sound when revving the engine as well as driving. When driving you can hear it at lower speeds up to 40 or so, it still make the noise going faster its just harder to hear with wind and tire noise. sI took a video of it while it was in park while I revved it.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/...08%20whine.mp4

It looks to like its coming from the passenger side front. I ordered a water pump thinking it was that but when I took off the serpentine belt and turnd the pump it was silent and it felt normal. I spun the idler pulleys too, seemed ok.

I thought about it some more and looked at the Vacuum pump also known as the air pump. I pulled the top hose off and noticed oil inside it. That general area seems to be loudest and possibly where the sound is coming from.

I know the pump is used for vacuum assist on the brakes and already had the brake booster cable recall done (precent oil from entering brake booster). They didn't touch the vacuum pump. I don't really see fresh oil near the pump but do see where it probably seemed from the hose. Possiby there is an internal seal leak on it.

Has anyone ever heard of this noise and have any more info, before I order a vacuum pump?
Thanks.
Reply With Quote

Sponsored Links

  #2  
Old 07-09-2014, 08:59 PM
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: NJ
Posts: 24
aclockwrk is on a distinguished road
No comments after 71 views?

I took apart the vacuum pump, looks fine.

I back to thinking its the waterpump.
It's a pain in the ass, because one bolt is hidden behind the harmonic balancer pulley. it has at least 8 bolts that you cant see, so will have to do it by feel. Will attempt tomorrow.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-09-2014, 09:29 PM
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Key Biscayne, FL
Posts: 40
muddycharles is on a distinguished road
A/C = turn off the AC and see if it goes away (the snowflake) - I have this problem on a 2006 X3
Reply With Quote
  #4  
Old 07-13-2014, 12:18 PM
RougeTrooper's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: Canada
Posts: 105
RougeTrooper is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by muddycharles View Post
A/C = turn off the AC and see if it goes away (the snowflake) - I have this problem on a 2006 X3
This happend to my X5 as well, sound happens once every 2 weeks and finally nailed it to the AC blower, switch it off and sound cuts off.

Does the sound occur whenever you are in motion or you hear it at standstill?
Reply With Quote
  #5  
Old 07-13-2014, 06:53 PM
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: NJ
Posts: 24
aclockwrk is on a distinguished road
It occurred while driving, in neutral revving, park revving, with and without AC on. The AC pulley has a mini serpentine belt so it always turns regardless if ac is on or not.

For some reason as of yesterday it stopped whinning. I would have said it was because I changed the waterpump, but right after changing it still made the noise. Maybe the bearing on the AC pulley went dry and now somehow is fine? It doesn't make sense. Since it's fine now, I'm not complaining.
Reply With Quote
  #6  
Old 07-14-2014, 09:44 PM
RougeTrooper's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: Canada
Posts: 105
RougeTrooper is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by aclockwrk View Post
It occurred while driving, in neutral revving, park revving, with and without AC on. The AC pulley has a mini serpentine belt so it always turns regardless if ac is on or not.

For some reason as of yesterday it stopped whinning. I would have said it was because I changed the waterpump, but right after changing it still made the noise. Maybe the bearing on the AC pulley went dry and now somehow is fine? It doesn't make sense. Since it's fine now, I'm not complaining.
Mine is the a/c blower, you needed to turn off the fan till the light goes off and my sound goes away. It's intermittent, occurs once every 2-3 weeks..for now.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





All times are GMT -4. The time now is 07:00 PM.
vBulletin, Copyright 2019, Jelsoft Enterprises Ltd. SEO by vBSEO 3.6.0
2017 Xoutpost.com. All rights reserved. Xoutpost.com is a private enthusiast site not associated with BMW AG.
The BMW name, marks, M stripe logo, and Roundel logo as well as X3, X5 and X6 designations used in the pages of this Web Site are the property of BMW AG.
This web site is not sponsored or affiliated in any way with BMW AG or any of its subsidiaries.