Home Forums Articles How To's FAQ Register
Go Back   Xoutpost.com > Electronics > Bluetooth
Fluid Motor Union
User Name
Password
Member List Premier Membership Search Today's Posts Mark Forums Read

Xoutpost server transfer and maintenance is occurring....
Xoutpost is currently undergoing a planned server migration.... stay tuned for new developments.... sincerely, the management


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-24-2011, 07:16 AM
Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Perth
Posts: 18
wydra is on a distinguished road
Bluetooth not pairing - late 2004 E53

Hi all,

I am unable to pair any new phones with the bluetooth system. I had an old phone that was paired with it and that still connected but nothing new.
When I run throught the method to pair it does nothing at all, almost like the butting isnt working.

I have been searching the forums and it seems some people are leaving the module unplugged for a while, pulling he fuse, replacing the module, someone had the wires going into the module repaired.
I have tried pulling the fuse and unpluging the unit with no joy.

Does anyone know another way to get into the pairing mode? Is anyone aware of the 2 pins that go from the pairing button to the module? Maybe i can just short them out acting like a button? If it still wont go into pairing mode after shorting it out it would have to be the module.

Does anyone know a way you can reset the module? Im thinking there might be a phone "locked" in it. Is there a way of erasing everything in it and starting fresh? I have a K+DCAN USB interface so could reset it that way (if you can get to the bluetooth module that way?

Cheers,
Dale
Reply With Quote

Sponsored Links

  #2  
Old 05-25-2011, 06:50 AM
Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: UK
Posts: 698
big bob is on a distinguished road
Do you have a ULF or a TCU bluetooth? They are two different bluetooth modules whihc require different approaches. You may need to go and look at it; it's in the boot behind the carpet on top the GPS rack.

TCU



ULF
Reply With Quote
  #3  
Old 05-25-2011, 07:48 AM
Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Perth
Posts: 18
wydra is on a distinguished road
It is a ULF unit.

In the past i have sucessfully used this method to pair a phone:
1. Put the key into position 0
2. Hold the pairing button (in the centre console) for 10 seconds
3. Turn the key to position 1
4. Keep holding the pairing button
5. Message "phone pairing" or something like that came up on the dashboard and I was able to pair the phone.

Now when I do this nothing happens at all. I have tried it tens of times with suttle changes but still nothing.

Cheers
Reply With Quote
  #4  
Old 05-25-2011, 08:05 AM
Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: UK
Posts: 698
big bob is on a distinguished road
Keep holding the button for 10s to clear all paired phones, you should get a confirmation message.


Remember you must use the button on the phone console, the one on the steering wheel will not do.
Reply With Quote
  #5  
Old 05-25-2011, 08:24 AM
Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Perth
Posts: 18
wydra is on a distinguished road
Keep holding it for 10seconds when?
I think i have held it for 10seconds in ever position now but i'll give it another try.
Reply With Quote
  #6  
Old 05-25-2011, 09:03 AM
Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: UK
Posts: 698
big bob is on a distinguished road
I think it's 3s after IGN on, then a further 10s to delete pairings.

http://www.e38.org/ULFOwnerManual.pdf
Says
Quote:
Originally Posted by Pairing instructions
1. Depress the send /receive (pairing) button located in the center console, for at least 1 second prior to switching on the ignition and continue to hold the button down for approximately 2-3 seconds after the ignition is turned on.
2. Release the button.
Quote:
Deleting Devices
The paired Bluetooth mobile phones can only be deleted as a single group from the ULF control module.
The pairing procedure must first be activated, and then the send/receive
button on the installed eject-box or the pairing button located at the rear of the center console must again be depressed for an additional 10 seconds after the “Bluetooth Pairing” message is displayed on the radio in order to clear the list of paired devices from the control module and the message “paired devices deleted” is displayed.
So maybe not the answer for you, since you can't enter pairing.
Reply With Quote
  #7  
Old 05-25-2011, 10:11 AM
Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Perth
Posts: 18
wydra is on a distinguished road
Yep I have tried this procedure but no joy.
I cant get into the pairing mode to remove the other connected devices.

As i can see it, there is 3 possible things wrong:
1. the ULF is faulty and needs to be replaced.
2. the ULF is faulty and the software needs to be rest on it somehow.
3. the button/wiring to the ULF is faulty.

I would like to test option 3 by shorting out pairing button pins at the times needed to pair the device. I have been looking for a pinout of the ULF but at this stage had little success.

If this still fails I am trying to find out if the software can be reset. I have a K+DCAN USB cable and software to reset this if it is possible this way.

If this still doesnt work and nothing else is working i will have to buy a new/second hand module.
Reply With Quote
  #8  
Old 05-25-2011, 10:50 AM
Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: UK
Posts: 698
big bob is on a distinguished road
The pairing button shorts to ground one of the wires in the eject box. I think it's a green wire on pin 1 or 2. You could Google for the pairing button DIYs to see which are the active pins.
Reply With Quote
  #9  
Old 06-22-2012, 08:30 AM
Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: spain
Posts: 3
jfrubio is on a distinguished road
Hi!! I have the same problem! Did you fix it!!


Thaks
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





All times are GMT -4. The time now is 09:51 PM.
vBulletin, Copyright 2019, Jelsoft Enterprises Ltd. SEO by vBSEO 3.6.0
© 2017 Xoutpost.com. All rights reserved. Xoutpost.com is a private enthusiast site not associated with BMW AG.
The BMW name, marks, M stripe logo, and Roundel logo as well as X3, X5 and X6 designations used in the pages of this Web Site are the property of BMW AG.
This web site is not sponsored or affiliated in any way with BMW AG or any of its subsidiaries.