Home Forums Articles How To's FAQ Register
Go Back   Xoutpost.com > BMW SAV Forums > X5 (E53) Forum
Fluid Motor Union
User Name
Password
Member List Premier Membership Search Today's Posts Mark Forums Read

Xoutpost server transfer and maintenance is occurring....
Xoutpost is currently undergoing a planned server migration.... stay tuned for new developments.... sincerely, the management


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-02-2020, 11:54 AM
jagarundi's Avatar
Member
 
Join Date: May 2014
Location: Brooklyn,NY
Posts: 24
jagarundi is on a distinguished road
Dead battery. Replaced with new. Now won't start

Hoping someone can help. Had a dead battery in the X5 over the summer. Got a charge and was able to start. A few weeks later battery died and car sat in the driveway for a couple weeks. Charged the battery but car wouldn't start. Used the spare key and it fired up right away. Fast forward another couple weeks. Battery died and I bought a NEW battery. Took out the old and put in the new. Now spare key doesn't start the car. Bought a battery charger and charged the battery overnight so that it's fully charged. No crank, no sound, no start. Really frustrating as it has now been sitting in my driveway since the summer. Can ANYONE point me in the right direction so that I can get this delicate genius to start?
Reply With Quote

Sponsored Links

  #2  
Old 02-02-2020, 12:18 PM
EODguy's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2018
Location: Saudi Arabia/Philippines/USA
Posts: 1,011
EODguy is on a distinguished road
Are any dash lights, etc working when the key is on? Path to door?

1st check your voltage at the B terminal and at the battery.

Let us know what you find...

I will say you should talk to Andrew as he's pretty much the electrical guru on here.

Sent from my SM-A730F using Tapatalk
__________________
"When the Team Chief said.... You're trapped in a hole with nothing but a goat and a slinky, what do you do? Stubby said, I'm not sure but it won't end well for the goat...." ~(Overheard) Last day, Phase 3, Q Course
Reply With Quote
  #3  
Old 02-02-2020, 12:24 PM
jagarundi's Avatar
Member
 
Join Date: May 2014
Location: Brooklyn,NY
Posts: 24
jagarundi is on a distinguished road
Everything comes on: Radio, locks, windows, alarm, etc. Everything but the starter. Voltage on battery is 12.9v fully charged.
Reply With Quote
  #4  
Old 02-02-2020, 12:31 PM
EODguy's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2018
Location: Saudi Arabia/Philippines/USA
Posts: 1,011
EODguy is on a distinguished road
And at the B terminal under the hood?

Sent from my SM-A730F using Tapatalk
__________________
"When the Team Chief said.... You're trapped in a hole with nothing but a goat and a slinky, what do you do? Stubby said, I'm not sure but it won't end well for the goat...." ~(Overheard) Last day, Phase 3, Q Course
Reply With Quote
  #5  
Old 02-02-2020, 12:38 PM
Gregory891's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Switzerland
Posts: 458
Gregory891 is on a distinguished road
jagarundi - Could you tell us what model & year you have (the best is to put in the signature line)? Spare key, are you using the keys with the remote OR the valet key? Does your car have a factory or aftermarket alarm system (voltage drain)? Have you used any code reader (CarlySoft is recommended)?
__________________
2002 Euro X5 (E53) 3.0 diesel (M57)
5 speed manual with UUC short shifter.
Pre-xDrive NV125 transfer case (chain & gears).
Factory Xenon headlights, Spyder LED tail lights
Updated vortex crankcase breather.
Motorsport dead pedal, factory fire extinguisher, factory first aid kit, factory F&R mud flaps, factory PDC

Bilstein B6 shocks F&R
Redline oil has replaced "lifetime" fluids (F&R diff, manual transmission, transfer case and P/S).
Dimple magnetic drain plugs in all compartments.
Reply With Quote
  #6  
Old 02-02-2020, 12:57 PM
Member
 
Join Date: Sep 2015
Location: Vancouver, WA
Posts: 180
bhennrich is on a distinguished road
Is your MID asking for a “code”? I have heard of a few people getting that on the MID after a prolonged period of a dead battery. I do not know what the solution is if that is the case.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Vancouver, WA

2005 4.4i (LV12368) on Style 87's in summer and Studded Style 130's in winter.

1997 M3/4/5 (EE05340) W/ Vaders, Hella Xenon's, Chromline, DSII's in Summer, Contours on studless snows in winter.

Reply With Quote
  #7  
Old 02-02-2020, 12:57 PM
jagarundi's Avatar
Member
 
Join Date: May 2014
Location: Brooklyn,NY
Posts: 24
jagarundi is on a distinguished road
I have the 2003 E53 X5. The spare key is the remote key fob with the button in the center. I think I have a factory installed alarm.

EODguy, what do you mean 'And at the B terminal under the hood?' What about it? It's tight if that's what you're asking
Reply With Quote
  #8  
Old 02-02-2020, 12:59 PM
jagarundi's Avatar
Member
 
Join Date: May 2014
Location: Brooklyn,NY
Posts: 24
jagarundi is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by bhennrich View Post
Is your MID asking for a “code”? I have heard of a few people getting that on the MID after a prolonged period of a dead battery. I do not know what the solution is if that is the case.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Not asking for a code. I crank the key and everything illuminates, radio comes on, windows roll up and down but nothing from the engine. No crank, no whirr, no moan, nothing.
Reply With Quote
  #9  
Old 02-02-2020, 01:00 PM
Member
 
Join Date: Sep 2015
Location: Vancouver, WA
Posts: 180
bhennrich is on a distinguished road
I think you need to re-pair your EWS module to the DME


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Vancouver, WA

2005 4.4i (LV12368) on Style 87's in summer and Studded Style 130's in winter.

1997 M3/4/5 (EE05340) W/ Vaders, Hella Xenon's, Chromline, DSII's in Summer, Contours on studless snows in winter.

Reply With Quote
  #10  
Old 02-02-2020, 01:03 PM
jagarundi's Avatar
Member
 
Join Date: May 2014
Location: Brooklyn,NY
Posts: 24
jagarundi is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by bhennrich View Post
I think you need to re-pair your EWS module to the DME


Sent from my iPhone using Tapatalk
I assume that's a dealership thing?
__________________
2003 BMW X (E53)
It's better to appear foolish than to open your mouth and remove all doubt....
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





All times are GMT -4. The time now is 05:01 AM.
vBulletin, Copyright 2020, Jelsoft Enterprises Ltd. SEO by vBSEO 3.6.0
© 2017 Xoutpost.com. All rights reserved. Xoutpost.com is a private enthusiast site not associated with BMW AG.
The BMW name, marks, M stripe logo, and Roundel logo as well as X3, X5 and X6 designations used in the pages of this Web Site are the property of BMW AG.
This web site is not sponsored or affiliated in any way with BMW AG or any of its subsidiaries.