Home Forums Articles How To's FAQ Register
Go Back   Xoutpost.com > BMW SAV Forums > X5 (E53) Forum
Arnott
User Name
Password
Member List Premier Membership Search Today's Posts Mark Forums Read

Xoutpost server transfer and maintenance is occurring....
Xoutpost is currently undergoing a planned server migration.... stay tuned for new developments.... sincerely, the management


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #181  
Old 12-12-2016, 11:57 PM
Member
 
Join Date: Jun 2015
Location: Southlake, Texas
Posts: 2,094
X53Jay4.8is is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by semcoinc View Post
Good points.

They appear to be taking advertising license by stating they have a facility in Germany

Mike
The ZF remanufactured trans will have certification and documentation from ZF.
Reply With Quote

Sponsored Links

  #182  
Old 11-29-2018, 11:39 PM
Member
 
Join Date: Nov 2018
Location: Montreal, Canada
Posts: 19
JasBib is on a distinguished road
Hi,


Just bought a used 2001 X5. The other day, -15 degrees celcius outside, I was on the highway doing a steady 120 km/h suddenly the car redlined so I released the gas. I pressed the gas again and the same thing happened so I coasted it off the highway up to a red light where it wouldnt move. The car seemed to be in neutral no matter if I put it in Drive of Reverse. I turned the car off and turned it back on and played with the steering wheel back and forth and for some unknown reason the gears engaged again and it drove like nothing happened.


I drove it to a residential area out of the way in case it happened again and it did about 2 km from the first stop. This time no changes so I had it towed back home.


The car rolls even in park or gears. The transmission prior to this was very smooth and didnt feel any issues occuring. Now when I put it in drive or reverse the front drive shaft turns and makes a sort of metallic, broken bearing type noise near the front differential.


I bought a bmw scanner and it shows now issues with the transmission but says the "VTG Gearbox Control" has a "Communication Error: 1 System Equipped? 2. Cable Connected?" I thought it might be because I dont have the xdrive model and therefore no transfer case actuator motor, am I right to assume this? Not sure whats going on, going to pull the drive shaft tomorrow to check the splines but the noise is not comming from the splined end at the transfer case but from the front diff.


I just dont understand how the car was running steadily, then failed out of the blue and stopped. Then for no apparent reason started working again and driving normally then failed again so Im inclined to believe its an electronic issue although the sound leads me to believe otherwise.


I also checked the battery which was slightly low voltage yet the alternator is working fine. I ran the car boosted off my Subaru Forester to give it more juice after giving the X5 battery a full trickle charge to 100% and still no change.


Any ideas?


PLEASE HELP!!!!!:'(
Reply With Quote
  #183  
Old 11-30-2018, 01:09 AM
Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: Saskatchewan Canada
Posts: 1,354
80stech is on a distinguished road
You should probably start a new thread. If front driveshaft is turning and you're getting the noise and front wheels are not turning then that is where you need to start checking. Could be a problem with the front diff or drive axles.
__________________
1988 325is (purchased new)
2004 X5 3.0 (new to me) 2005 X3 2.5 (new to wife)

Last edited by 80stech; 11-30-2018 at 01:09 AM. Reason: spelling
Reply With Quote
  #184  
Old 11-30-2018, 01:43 AM
wpoll's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2015
Location: South Island, New Zealand
Posts: 4,013
wpoll will become famous soon enough
Sounds like one of the front axles has popped out of the front diff. Has been know to happen and results in what you are seeing...
__________________
Wayne
2005 BMW X5 3.0d (b 02/05)
2001 BMW F650GS Dakar (b 06/01)
Reply With Quote
  #185  
Old 11-30-2018, 02:19 PM
bcredliner's Avatar
Premier Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: Little Elm,Texas. (40 minutes North of Dallas)
Posts: 7,855
bcredliner is on a distinguished road
Your symptoms match those of a failed transfer case. Source of sounds can be misleading.
__________________
X5 4.6 2002 Black Sap, Black interior. 2013 X5M Melbourne Red, Bamboo interior
Dallas
Reply With Quote
  #186  
Old 01-02-2019, 05:03 PM
Member
 
Join Date: Aug 2010
Location: Waterford, VA
Posts: 44
JimG is on a distinguished road
Happy New Year!

I have a 2003 X5 3.0 with 163,000 miles. When cold it will not move in drive, after a 10 min warm-up, it drives and shifts like a new car! Looking or suggestions
__________________
2003 X5 3.0 - 168K
2008 Jeep Grand Cherokee - 110K
1986 Merkur XR4TI Intercooled - 160K
Reply With Quote
  #187  
Old 01-02-2019, 05:16 PM
Overboost's Avatar
//Binary is in my DNA
 
Join Date: Apr 2006
Location: Huntersville, NC
Posts: 3,244
Overboost is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by JimG View Post
Happy New Year!

I have a 2003 X5 3.0 with 163,000 miles. When cold it will not move in drive, after a 10 min warm-up, it drives and shifts like a new car! Looking or suggestions
Check the fluid level first. ATF should be checked at 120F, on level ground and engine running. Remove the fill plug and ATF should be slightly coming out.
Sounds like it may be low.
Reply With Quote
  #188  
Old 01-02-2019, 05:37 PM
semcoinc's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2014
Location: Dallas, TX
Posts: 834
semcoinc is on a distinguished road
JimG

Yeah, check fluid level first

I ran into this problem with my 3.0 E46 transmission with no transmission engagement in cold temps (neither drive nor reverse) until a very warmed up coolant temp.

Here is the thread on E46 fanatics.

https://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=893453

My problem went away when I replaced the solenoids in the thread.

These were my PNs and prices back in 2017 when I solved my issue in my 3.0 E46:

Main pressure regulator solenoid - AC Delco 10478146 Amazon Prime $36.00

Torque converter lock-up clutch solenoid - AC Delco 24227747 Amazon Prime $23.00

Here is another narrative with transmission info

Transmission Valve Body Removal & Installation, Filter, Fluid Service

Just a significant lowering of the valve body was necessary to swap out the solenoids.

My theory on why this symptom manifests itself is because the o-rings in the solenoids harden and shrink over the years and miles. This causes them not to function as designed until they warm up and become pliable and do their o-ring job

Mike
__________________

Mike
Dallas, TX & Appleton, WI
2003 E53 4.4i Pearl Beige
2003 E46 330Xi Monaco Blue
2007 E90 335Xi Black Sapphire Metallic
2011 F25 X3 28i Black Sapphire Metallic

Last edited by semcoinc; 01-02-2019 at 05:50 PM.
Reply With Quote
  #189  
Old 01-02-2019, 06:01 PM
Overboost's Avatar
//Binary is in my DNA
 
Join Date: Apr 2006
Location: Huntersville, NC
Posts: 3,244
Overboost is on a distinguished road
I thought about the seals as well but didn't want to jump to suggesting heavier repairs until the level was checked. Cold weather can certainly wreak havoc on old hardened seals for sure but OP is in VA so I wasn't sure how cold it has been and if he keeps it outside
Reply With Quote
  #190  
Old 01-02-2019, 06:05 PM
semcoinc's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2014
Location: Dallas, TX
Posts: 834
semcoinc is on a distinguished road
As my solenoid failures worsened, the tranny would not engage after a night of 40F.

At the early stages of my issue with the solenoids it took an extended exposure in sub 25F temps.

For several years before I discovered this threads solution, I employed a heating pad to the transmission oil pan and had no issues in cold temps as long as I was plugged in.

Mike
__________________

Mike
Dallas, TX & Appleton, WI
2003 E53 4.4i Pearl Beige
2003 E46 330Xi Monaco Blue
2007 E90 335Xi Black Sapphire Metallic
2011 F25 X3 28i Black Sapphire Metallic
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





All times are GMT -4. The time now is 04:07 AM.
vBulletin, Copyright 2022, Jelsoft Enterprises Ltd. SEO by vBSEO 3.6.0
2017 Xoutpost.com. All rights reserved. Xoutpost.com is a private enthusiast site not associated with BMW AG.
The BMW name, marks, M stripe logo, and Roundel logo as well as X3, X5 and X6 designations used in the pages of this Web Site are the property of BMW AG.
This web site is not sponsored or affiliated in any way with BMW AG or any of its subsidiaries.