Home Forums Articles How To's FAQ Register
Go Back   Xoutpost.com > Electronics > Navigation System
Fluid Motor Union
User Name
Password
Member List Premier Membership Search Today's Posts Mark Forums Read

Xoutpost server transfer and maintenance is occurring....
Xoutpost is currently undergoing a planned server migration.... stay tuned for new developments.... sincerely, the management


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-14-2006, 10:08 AM
Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: London
Posts: 13
barflux is on a distinguished road
Nav gone into default mode how to re-install?

I updated my car back in Nov 05 with v26 and tried to do my friends and the screen stayed black for 10mins on his X5 and has now gone into default mode. I think my disc is no good.

How do you to install the Nav Firmware when the system is in default mode?

As the instructions say go into GPS then take the NAV DVD out and then you put the firmware dvd

I have got hold of another copy and wanted to confirm:

I put the Firmware CD first then turn ignition to first point and the see the on-screen instruction? Or is there a special way?

(MKIV DVD based on a X5)
Reply With Quote

Sponsored Links

  #2  
Old 03-14-2006, 01:12 PM
trapdoor's Avatar
Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: Bristol, UK
Posts: 465
trapdoor is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by barflux
I have got hold of another copy and wanted to confirm:

I put the Firmware CD first then turn ignition to first point and the see the on-screen instruction? Or is there a special way?

(MKIV DVD based on a X5)
Mmmm ... well, I always switch on the ignition to Position 1 FIRST - make sure the Nav has booted up OK then insert the update disk.

You say you have a black screen? Did this happen after installing your V26 software? Did the CD pop out on its own or did you have to force it out?

From what I understand, when you put the update in, the 1st action is to boot the nav into a specific update mode - from there, the ONLY thing it will do is load an update from a good CD. If this update fails, the CD seems to get stuck in a boot/read/boot cycle (and you have to pfaf about to get the CD out), and when you DO get the disk out, the Nav is 'dead'.

Switch on the Ignition to position 1, and insert a known good update disk - if all is well, after about 30 seconds or so, you should see the power light flash and shortly after, the update screen should appear. If it doesn't, the Nav could be stuffed.

Hope this helps.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-14-2006, 02:51 PM
Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: UK
Posts: 12
stevep is on a distinguished road
I have updated my system many times in past but did a friends today and everything went ok until progress bar stayed at 100% for a few minutes then got "There was an error!" message and now Nav is off line (doesn't appear in menu anymore, fonts larger). Can still eject but won't load the update anymore. Is this terminal or can I recover myself? Luckily still under warranty!

Thanks, Steve
Reply With Quote
  #4  
Old 03-14-2006, 02:56 PM
Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: London
Posts: 13
barflux is on a distinguished road
Thanks for that. Will give it a go. Luckily the car is under warranty. Could they figure that I tried to improve it?

Had same problem as described by trapdoor and Stevep.

Also I noticed a lot of people getting their systems re-coded, why is it that and how would you know it needs to be re-coded?

I have v26 already (and installed on my car) very strange it doesn't work in my friends.

I am getting hold of v27 and will try that too
Reply With Quote
  #5  
Old 03-14-2006, 02:56 PM
broknlgs24's Avatar
Premier Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: Maryland
Posts: 2,027
broknlgs24 is on a distinguished road
do you have v26? try putting v26 or some other
version besides the one u just used in.
__________________
Reply With Quote
  #6  
Old 03-14-2006, 03:18 PM
trapdoor's Avatar
Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: Bristol, UK
Posts: 465
trapdoor is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by barflux
Also I noticed a lot of people getting their systems re-coded, why is it that and how would you know it needs to be re-coded?
Several reasons - those who used the V26.09A beta in the US, found the thing defaulted back to Euro mode (and other issues).

For me, all the Coding Data has defaulted back to the OEM install - ie. wiped out my VIN, Car Colour and Reg No. and has set back to 7 series as Vehicle Type. I don't have any problems though, but it seems some have issues with buttons on the monitor not working correctly, and things like Aux ventilation etc. disappearing.

Check in the Service Mode menu under Telematics (I think) - that will detail the vehicle type, VIN etc. If yours is all there, then you're OK.

Gonna get mine recoded next week as its in for an Inspection 1
Reply With Quote
  #7  
Old 03-14-2006, 03:52 PM
Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: London
Posts: 13
barflux is on a distinguished road
Is it worth re-installing. Just don't want to put him in trouble for it. He has booked the car in next week for the dealer to fix the problem. Any excuses he can use for the problem he has now (that I caused) with Dealer?

Even though it has gone to default mode - he still has everything (inc Aux Vent, DSP, Code, etc... except Navigation)

Stevep have you tried another disc or v27? Let me know please.
Reply With Quote
  #8  
Old 03-14-2006, 04:03 PM
broknlgs24's Avatar
Premier Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: Maryland
Posts: 2,027
broknlgs24 is on a distinguished road
when i recently upgraded mine to the hacked
v26, i too had issues. i 1st went to v25, then
up to v26 hacked. i got the error and all black screen.
i re-burned an image at a slower speed, then re-installed
and all was good.
__________________
Reply With Quote
  #9  
Old 03-14-2006, 04:29 PM
Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: UK
Posts: 12
stevep is on a distinguished road
Barflux - The Navigation Computer is no longer recognised in dashboard menu. I can load V27 update CD but the red light doesn't flash or anything load. Is there a way of forcing a reset to load the update again?

Thanx
Reply With Quote
  #10  
Old 03-15-2006, 12:29 AM
M Power's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: My Home
Posts: 4
M Power is on a distinguished road
i had same problem .. in MKIII .. last week i update to v.18-2 without any issues then i update to v.23 after finish the system changed to default mode !! every things is shown except Navigation !! i tried to upgrade and downgrade but nothing happen when i put the CD in NAV !! and the light of NAV always Flashing with CD or without !! i try every things and tricks but nothing changed !!

i need your help .. please

some one told me the board is damaged and need new one !!! and another one told me just re-coding with dealer .
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





All times are GMT -4. The time now is 05:43 PM.
vBulletin, Copyright 2019, Jelsoft Enterprises Ltd. SEO by vBSEO 3.6.0
2017 Xoutpost.com. All rights reserved. Xoutpost.com is a private enthusiast site not associated with BMW AG.
The BMW name, marks, M stripe logo, and Roundel logo as well as X3, X5 and X6 designations used in the pages of this Web Site are the property of BMW AG.
This web site is not sponsored or affiliated in any way with BMW AG or any of its subsidiaries.