Home Forums Articles How To's FAQ Register
Go Back   Xoutpost.com > BMW SAV Forums > X5 (E53) Forum
Fluid Motor Union
User Name
Password
Member List Premier Membership Search Today's Posts Mark Forums Read

Xoutpost server transfer and maintenance is occurring....
Xoutpost is currently undergoing a planned server migration.... stay tuned for new developments.... sincerely, the management


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-28-2023, 12:46 AM
Member
 
Join Date: Aug 2016
Location: Brisbane, Australia
Posts: 200
talljames is on a distinguished road
Question Radio Amp

Hi all, my audio stopped some time ago after a series of loud pops and the rest. I ended up replacing the head unit. The orange light comes on in the head unit but no sound. So I went and purchased a new amp without removing my existing one first (silly me). I now have a small amp unit (the original) and the replacement which is much larger that has dsp written on it. I thought mine was dsp as this showed up on my head unit display for nav. After taking the amp out from the side of the cargo bay, underneath the CD changer, I found that it was a different size and hence put it back.

Does anyone know if there are two audio amps in a 2005 E53 4.4i model?

thanks
__________________


2005 X5 4.4i M Sport
2003 X5 4.4i
Reply With Quote

Sponsored Links

  #2  
Old 08-28-2023, 01:11 AM
Member
 
Join Date: Aug 2016
Location: Brisbane, Australia
Posts: 200
talljames is on a distinguished road
Heh, quick message. Just found out the the radio will not work if the transport mode option is on. This is set using some pc software. I have a Foxwell obd2 tool. Anyone know if I can do it with this? thanks
__________________


2005 X5 4.4i M Sport
2003 X5 4.4i
Reply With Quote
  #3  
Old 08-28-2023, 01:27 AM
EODguy's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2018
Location: Saudi Arabia/Philippines/USA
Posts: 3,626
EODguy is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by talljames View Post
Heh, quick message. Just found out the the radio will not work if the transport mode option is on. This is set using some pc software. I have a Foxwell obd2 tool. Anyone know if I can do it with this? thanks
Yes it is possible with the Foxwell nt-510 and nt-520. Look in the service menu. I found it without knowing it and started the let's drive a Zamboni to the hospital with a very very pregnant wife, who has almost forgiven me 4 years later...

Sent from my SM-A528B using Tapatalk
__________________
"When the Team Chief said.... You're trapped in a hole with nothing but a goat and a slinky, what do you do? Stubby said, I'm not sure but it won't end well for the goat...." ~(Overheard) Last day, Phase 3, Q Course
Reply With Quote
  #4  
Old 08-28-2023, 12:14 PM
Member
 
Join Date: Aug 2016
Location: Brisbane, Australia
Posts: 200
talljames is on a distinguished road
Dont worry about my original question. There is only one amp as indicated here
https://xoutpost.com/bmw-sav-forums/...are-wheel.html
__________________


2005 X5 4.4i M Sport
2003 X5 4.4i
Reply With Quote
  #5  
Old 08-29-2023, 07:28 AM
Member
 
Join Date: Aug 2016
Location: Brisbane, Australia
Posts: 200
talljames is on a distinguished road
ok, so assuming transport mode is off. I had a look at the plug and socket of the amp and contrary to all the reviews saying water damage this one is as clean as a whistle and looks in good order. All my water drains are clear so no water damage.
__________________


2005 X5 4.4i M Sport
2003 X5 4.4i
Reply With Quote
  #6  
Old 09-01-2023, 09:46 PM
Member
 
Join Date: Aug 2016
Location: Brisbane, Australia
Posts: 200
talljames is on a distinguished road
Just had my radio module under the wheel in the cargo bay out and it is a 2005 BM53 module by Becker. Lifted the lid off it and it looks in really good condition as well. No visual appearance of blown output. So, need to get the diagnoses tool onto the car.
__________________


2005 X5 4.4i M Sport
2003 X5 4.4i
Reply With Quote
  #7  
Old 09-05-2023, 07:42 AM
Member
 
Join Date: May 2022
Location: London
Posts: 32
hamza is on a distinguished road
from you're saying it sounds like blown channels on the BM54 (the module under the spare wheel).

I recently had mine repaired but it only had one blown channel. Sounds like all of yours are gone though.
Reply With Quote
  #8  
Old 09-06-2023, 08:29 PM
Member
 
Join Date: Aug 2016
Location: Brisbane, Australia
Posts: 200
talljames is on a distinguished road
Yes, it sounds like it. I am going to check the fuse in the glove box for a second time. Also, after i get my diagnosis software i will check someting else.
__________________


2005 X5 4.4i M Sport
2003 X5 4.4i
Reply With Quote
  #9  
Old 09-15-2023, 09:14 PM
Member
 
Join Date: Aug 2016
Location: Brisbane, Australia
Posts: 200
talljames is on a distinguished road
I replaced the bm53 with a module that works. No difference. The replacement nav/head unit works with nav. The radio stations appear and the orange light comes on when i push the volume control. I checked the glove box fuse no 7 but if that was blown i wouldn’t have any nav. This new head unit is a US unit. Does anyone know if I have to code anything for the radio to get the sound to work?
__________________


2005 X5 4.4i M Sport
2003 X5 4.4i
Reply With Quote
  #10  
Old 09-22-2023, 10:28 PM
Member
 
Join Date: Aug 2016
Location: Brisbane, Australia
Posts: 200
talljames is on a distinguished road
Finally! Replaced the correct radio amp and I have sound. So, the moral of the story it is either the radio amp or the bm53/54 module or both. Many posters don’t give their final solution which would be helpful. Ok, so now I have a spare bm53 module which is no drama as I will have one up my sleeve for when it eventually goes bad. Now onto the next problem.
__________________


2005 X5 4.4i M Sport
2003 X5 4.4i
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





All times are GMT -4. The time now is 09:07 PM.
vBulletin, Copyright 2023, Jelsoft Enterprises Ltd. SEO by vBSEO 3.6.0
2017 Xoutpost.com. All rights reserved. Xoutpost.com is a private enthusiast site not associated with BMW AG.
The BMW name, marks, M stripe logo, and Roundel logo as well as X3, X5 and X6 designations used in the pages of this Web Site are the property of BMW AG.
This web site is not sponsored or affiliated in any way with BMW AG or any of its subsidiaries.