Home Forums Articles How To's FAQ Register
Go Back   Xoutpost.com > BMW SAV Forums > Other BMWs
Fluid Motor Union
User Name
Password
Member List Premier Membership Search Today's Posts Mark Forums Read

Xoutpost server transfer and maintenance is occurring....
Xoutpost is currently undergoing a planned server migration.... stay tuned for new developments.... sincerely, the management


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-05-2017, 11:54 PM
Skeletor's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2017
Location: Pennsylvania
Posts: 123
Skeletor is on a distinguished road
Skeletor's $275.00 E39 (yes you read that right!)

Hey guys. I just picked up an 03' 525i with 166K miles for... $275. "What's wrong with it?" The transmission goes into limp mode after warm up. I was reading on the forums and it seems to be caused by the transmission cooler not doing it's job, and goes away when that gets fixed.

The transmission was no problem, I had the guy down from $900 to $600 for the transmission, but when I showed up... we had other problems.

The engine cranks, but doesn't start. And before you go "Oh the fuel pump went out" hear me out. The car has 43lbs of fuel pressure and brand new coil packs. After cranking you can smell fuel. It sounds like it's only lighting off one or two cylinders. What causes this? There's got to be other people out there that have seen this before.

I almost got him down to $250 but was happy because I can part it out and scrap it and still end up on top.

I haven't had any time today to really work on it besides what I found out with the fuel as I just picked it up and spent most of the day cleaning this nasty thing. I'll post any developments and pictures soon.
Attached Images
    
__________________
Running:
2001 E53 3.0i Silver Auto Style 87 Squared 305K
2001 E53 3.0i Black 5MT Style 214 Squared "The Black One" Sport Swap 189K

Project cars:
2001 E53 3.0i X5 Silver 5MT Style 214 "Number Three" 325K
2002 E39 4.4i 540i Grey 6MT Sport
2002 E53 4.6is X5 Silver Auto Style 87

Sold:
2003 e39 2.5 525i Auto Grey Sport

Reply With Quote

Sponsored Links

  #2  
Old 08-06-2017, 04:39 AM
jopecasa's Avatar
Premier Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: Sydney Australia
Posts: 504
jopecasa is on a distinguished road
LS1..........you know you want to!
__________________
01 E39 530i - SOLD !
05 E53 4.8is


Pics of Bianca (E39) and Betsy (E53)
Reply With Quote
  #3  
Old 08-06-2017, 11:31 AM
Skeletor's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2017
Location: Pennsylvania
Posts: 123
Skeletor is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by jopecasa View Post
LS1..........you know you want to!

Although that has crossed my mind, and I have been wanting to swap a V8 into a BMW for a long time..... Not with this one. Maybe next time

I bought this one so I could use Tuner Pro to Enable OBD readiness for emissions testing. I wanted to buy a cheap (running) car to goof around with so I didn't burn out the DME in my Daily Driver.

Plus, my buddy just bought a $500 car and we thought it would be cool to have a battle, See who could buy the better $500 car... As long as I can fix this thing for less than $225 I'm pretty certain that I'll win, because he bought a Honda civic

I have faith that this can be fixed. And if it requires a new DME or other module, I've got a laptop that can program to vin. So I am determined to get this thing running.
__________________
Running:
2001 E53 3.0i Silver Auto Style 87 Squared 305K
2001 E53 3.0i Black 5MT Style 214 Squared "The Black One" Sport Swap 189K

Project cars:
2001 E53 3.0i X5 Silver 5MT Style 214 "Number Three" 325K
2002 E39 4.4i 540i Grey 6MT Sport
2002 E53 4.6is X5 Silver Auto Style 87

Sold:
2003 e39 2.5 525i Auto Grey Sport

Reply With Quote
  #4  
Old 08-06-2017, 10:23 PM
Skeletor's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2017
Location: Pennsylvania
Posts: 123
Skeletor is on a distinguished road
It Runs!

It looks like I won the $500 car challenge. The 525 lives!

After we put that crankshaft pos. sensor in it, we let it sit for a while because it smelled flooded. Came back after about 2 hours and cranked it for 25 seconds and it fired up. After running for a couple of minutes it fires up like it was a brand new engine. We have a 3.0 in the garage right now that we're rebuilding so we didn't have to wait for any parts or sensors for 525.

I ran it for another 20-30 minutes and went on a test drive and no CEL! So far so good. This is a good start to joining the e39 family.

What do you guys think? I haven't done the trans. cooler yet but not bad for $275! I think it's ready to be a daily driver.
__________________
Running:
2001 E53 3.0i Silver Auto Style 87 Squared 305K
2001 E53 3.0i Black 5MT Style 214 Squared "The Black One" Sport Swap 189K

Project cars:
2001 E53 3.0i X5 Silver 5MT Style 214 "Number Three" 325K
2002 E39 4.4i 540i Grey 6MT Sport
2002 E53 4.6is X5 Silver Auto Style 87

Sold:
2003 e39 2.5 525i Auto Grey Sport

Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





All times are GMT -4. The time now is 04:06 AM.
vBulletin, Copyright 2019, Jelsoft Enterprises Ltd. SEO by vBSEO 3.6.0
2017 Xoutpost.com. All rights reserved. Xoutpost.com is a private enthusiast site not associated with BMW AG.
The BMW name, marks, M stripe logo, and Roundel logo as well as X3, X5 and X6 designations used in the pages of this Web Site are the property of BMW AG.
This web site is not sponsored or affiliated in any way with BMW AG or any of its subsidiaries.