Home Forums Articles How To's FAQ Register
Go Back   Xoutpost.com > BMW SAV Forums > X5 (E53) Forum
Fluid Motor Union
User Name
Password
Member List Premier Membership Search Today's Posts Mark Forums Read


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #51  
Old 01-06-2017, 12:37 PM
Member
 
Join Date: Jun 2014
Location: SA, TX
Posts: 1,851
crystalworks is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by PropellerHead View Post
OK, stereo people... This just happened today- looking for advice:

On start this AM it was cold- REALLY cold. I mention this 'cause it's the only thing I know is different from the last few days that I've had the sub. I have ZERO idea if it means anything.

I was greated with a rattling, thumping mess of bass coming from the new sub. It sounded like @ss. I knew *I* hadn't been screwing with it the night before. I had time to move the bass settings in the Tone menu. I messed with DSP 80 and 200hz (lowered). Eventually (like a few mins)- through no obvious input of my own, it settled into the lightly added depth I have been enjoying.

I parked, ate and returned. Same thing. I screwed with no settings, deciding to see what might happen if I just waited. Sure enough, a couple seconds later, it settled into my new normal.

It sort of 'feels' like the either the DSP amp or the new amp sent with the sub are sort of 'waking up' a bit slower than the stereo itself. I do notice that changing either tone settings or DSP settings take a second to 'catch up.'

Any thoughts?
I'm guessing... it's a problem with the amp. A solder joint, most likely at the Xover network or gain knobs, is getting affected by the cold.

I've noticed the quality of the amp in question with mine as well... messing with the gain/Xover settings can cause some ugly results (sort of what you describe). Fortunately I got mine to a well tuned setting and it stays there without doing what yours is doing.
__________________
2005 X5 4.4i Build 04/05 Maintenance/Build Log
Nav, Pano, Sport (Purchased 06/14 w/ 109,000 miles) Sterling Grey on Dove Grey (Sold 8/15 w/121,000 miles)


2006 X5 4.8is Build 11/05 Maintenance/Build Log
Nav, DSP, Pano, Running Boards, OEM Tow Hitch, Cold Weather Pckg (Purchased 08/15 w/ 90,500 miles) Imola Red II on Creme Beige Nappa
Reply With Quote

Sponsored Links

  #52  
Old 01-06-2017, 02:17 PM
Premier Member
 
Join Date: Jun 2015
Location: Southlake, Texas
Posts: 1,605
X53Jay4.8is is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by semcoinc View Post
FYI:

My Best Offer was successful on the 6" at $68/pair

My Best Offer was successful on the tweets at $75/pair

Prop's deal was awesome

Mike
Mike double check if you got a pair for $68. The 600CW drivers are normally sold as individual and one step up from the ones that Prop installed in his X5. Just double check for your understanding and expectations.
Reply With Quote
  #53  
Old 01-06-2017, 02:26 PM
semcoinc's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2014
Location: Dallas, TX
Posts: 297
semcoinc is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by X53Jay4.8is View Post
Mike double check if you got a pair for $68. The 600CW drivers are normally sold as individual and one step up from the ones that Prop installed in his X5. Just double check for your understanding and expectations.
Thanks for the heads up X53Jay!

Sadly for me you are correct (

I guess I will have to wait until next month to get another pair. As an experienced eBay user, I'm usually very careful to confirm the offering, but I guess this time I slipped up

Thanks for setting my expectations straight before I opened the package.

Mike
__________________

Mike
Dallas, TX & Appleton, WI
2003 E53 4.4i
2003 E46 330Xi
2007 E90 335Xi
Reply With Quote
  #54  
Old 01-07-2017, 02:40 PM
semcoinc's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2014
Location: Dallas, TX
Posts: 297
semcoinc is on a distinguished road
Hey Prop,

My dash mids arrive today and do you remember which wire going to them is the positive and which is the negative?

There is a green and a green w/black stripe going to the factory mid.

Also, did you use the seeming existing crossover bundle just prior to the factory wires soldered to the speaker?

OK disregard, I see what you did in this pic



PS: I used the exact same screwdriver bit mod to access the screws and it worked like a charm, except I used black electrical tape.

Thanks,

Mike
__________________

Mike
Dallas, TX & Appleton, WI
2003 E53 4.4i
2003 E46 330Xi
2007 E90 335Xi

Last edited by semcoinc; 01-07-2017 at 03:42 PM.
Reply With Quote
  #55  
Old 01-07-2017, 04:27 PM
Premier Member
 
Join Date: Jun 2015
Location: Southlake, Texas
Posts: 1,605
X53Jay4.8is is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by semcoinc View Post
Thanks for the heads up X53Jay!

Sadly for me you are correct (

I guess I will have to wait until next month to get another pair. As an experienced eBay user, I'm usually very careful to confirm the offering, but I guess this time I slipped up

Thanks for setting my expectations straight before I opened the package.

Mike
Yes they are used for component building so all of parts are offered individually. They are nice quality components.
Reply With Quote
  #56  
Old 01-07-2017, 04:33 PM
semcoinc's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2014
Location: Dallas, TX
Posts: 297
semcoinc is on a distinguished road
Well, I think I will do the front doors first so I can get the maximum effect in MY space until I spring for another pair for the rear doors, maybe next month.

With the dash mids upgraded and the front doors upgraded, I should be able to stand it until next month when I spring for another pair of C2-600CW

I also replaced the sub amp which was going into protection mode for no apparent reason and giving very trashy sub performance. The factory DSP sub that I retrofitted onto the separate amp is now giving the best its pee wee woofers can offer and that's an OK sound for me.


OK all done with the dash mid install using Memphis Audio recommendation and it is awesome. Much clearer mid range, as if a pillow had been removed from the old ones.


For the $35 they cost me, a great sound mod.

Thanks to the OP for highlighting this.

Mike
__________________

Mike
Dallas, TX & Appleton, WI
2003 E53 4.4i
2003 E46 330Xi
2007 E90 335Xi

Last edited by semcoinc; 01-07-2017 at 06:41 PM.
Reply With Quote
  #57  
Old 01-09-2017, 11:52 AM
Ricky Bobby's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Martinsville, NJ
Posts: 9,001
Ricky Bobby is on a distinguished road
^^Glad to hear that the Dash midranges worked out well - The temps aren't great right now but its extremely tempting to get those swapped out ASAP
__________________
2003 X5 3.0i 5-Speed - Born on 9/18/2003
93k miles -Topaz Blue/Schwarz/Titan Int. Trim/EHCII/Sport
OEM+ with plenty of Lighting Mods
Proud 3-Pedal owner, UUC/AFE/4.8iS Exhaust/Sharked
2013 X5 35D (CEO's) - Born on 5/17/2013 -
42k miles - Alpine White/Cinnamon Brown/Premium Pkg, Sport Activity/Premium Pkg and Sound/20" Style 214/Running Boards

Reply With Quote
  #58  
Old 01-10-2017, 02:12 PM
Ricky Bobby's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Martinsville, NJ
Posts: 9,001
Ricky Bobby is on a distinguished road
You guys suck - I ordered the Memphis Audio midranges for the dash first as they are easiest to swap out - I'll add the rest of the JL Audio components and another set of Memphis for the rear doors in the spring - Prop when you get a sec can you get me a pic of the factory rear door midrange speaker that you removed and swapped with the JL tweeter?
__________________
2003 X5 3.0i 5-Speed - Born on 9/18/2003
93k miles -Topaz Blue/Schwarz/Titan Int. Trim/EHCII/Sport
OEM+ with plenty of Lighting Mods
Proud 3-Pedal owner, UUC/AFE/4.8iS Exhaust/Sharked
2013 X5 35D (CEO's) - Born on 5/17/2013 -
42k miles - Alpine White/Cinnamon Brown/Premium Pkg, Sport Activity/Premium Pkg and Sound/20" Style 214/Running Boards

Reply With Quote
  #59  
Old 01-10-2017, 02:22 PM
semcoinc's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2014
Location: Dallas, TX
Posts: 297
semcoinc is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by Ricky Bobby View Post
^^Glad to hear that the Dash midranges worked out well - The temps aren't great right now but its extremely tempting to get those swapped out ASAP
Yeah, I hear you!

I did mine in the comfort of my 45*F garage in Texas

Drove 1150 miles in the last two days and the new mids were a genuine pleasure to finally hear crisp and clear sound.

Mike
__________________

Mike
Dallas, TX & Appleton, WI
2003 E53 4.4i
2003 E46 330Xi
2007 E90 335Xi
Reply With Quote
  #60  
Old 01-10-2017, 02:23 PM
Ricky Bobby's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Martinsville, NJ
Posts: 9,001
Ricky Bobby is on a distinguished road
^^Looking forward to getting them installed on mine now as well! I have propane heat in the garage so shouldn't be too bad -
__________________
2003 X5 3.0i 5-Speed - Born on 9/18/2003
93k miles -Topaz Blue/Schwarz/Titan Int. Trim/EHCII/Sport
OEM+ with plenty of Lighting Mods
Proud 3-Pedal owner, UUC/AFE/4.8iS Exhaust/Sharked
2013 X5 35D (CEO's) - Born on 5/17/2013 -
42k miles - Alpine White/Cinnamon Brown/Premium Pkg, Sport Activity/Premium Pkg and Sound/20" Style 214/Running Boards

Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





All times are GMT -4. The time now is 05:27 AM.
vBulletin, Copyright 2017, Jelsoft Enterprises Ltd. SEO by vBSEO 3.6.0
2017 Xoutpost.com. All rights reserved. Xoutpost.com is a private enthusiast site not associated with BMW AG.
The BMW name, marks, M stripe logo, and Roundel logo as well as X3, X5 and X6 designations used in the pages of this Web Site are the property of BMW AG.
This web site is not sponsored or affiliated in any way with BMW AG or any of its subsidiaries.